Κοινωνία Οικονομία Πολιτική Σχόλια

Εθνική Πολιτική και ενέργεια: Παραλογισμός;

Στέργιος Μποζίνης*

1.Όλοι είδαμε τα οικονομικά προβλήματα που έχουν ενσκήψει ακόμη και στη Γερμανία τελευταία. Τα οποία οφείλονται βασικά στο ενεργειακό. Οι Γερμανοί αντιδρώντας ενεργοποιούν τους Εθνικούς τους πόρους, τους οποίους ποτέ μα ποτέ δεν απεμπόλησαν. Καίνε συνεχώς λιγνίτη 36% στο μείγμα σήμερα και κλωτσάνε το τενεκεδάκι της Πράσινης μετάβασης ολοένα και προς τα πίσω. Μάλιστα όπως φαίνεται στον πίνακα στα σχόλια, έχουν φροντίσει να μειώσουν τις τιμές του CO2 , για να ελαφρύνουν το κόστος του λιγνίτη που επιβαρύνεται με το πρόστιμο αυτό.

2. Τι κάνουμε εμείς;  Περιορίζουμε το Εθνικό μας καύσιμο, το λιγνίτη στο ασήμαντο ποσοστό μέχρι 5% , με πρόσφατες οδηγίες να μηδενιστεί!!! Αρνούμενοι να εκμεταλλευτούμε την συγκυρία των χαμηλών τιμών των δικαιωμάτων CO2 και της λειτουργίας της νέας, πάμφθηνης και υπερσύγχρονης μονάδας ΠΤΟΛ5! Που μόλις ξεκίνησε την εμπορική της λειτουργία !

3. Μα θα πει κάποιος σήμερα φυσάει πολύ, έχουμε μέχρι 70% ΑΠΕ στο μείγμα. Πρώτοι στην Ευρώπη με τεράστια διαφορά από τους υπόλοιπους. Θα έπρεπε να είμαστε και πρωταθλητές στο κόστος, φθηνότεροι και με διαφορά!

Δέστε τον πίνακα αριστερά. Και όμως είμαστε από τους πιο ακριβούς με 69€/MWh και οι Γερμανοί από τους πιο φθηνούς με 50€/MWh.!!

Εντάξει δεν είμαστε φυσιολογική χώρα.

*ΣΤΕΡΓΙΟΣ Γ. ΜΠΟΖΙΝΗΣ

-Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

-τ. ΔΝΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ / ΔΝΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΛΙΓΝ. ΚΕΝΤΡΟΥ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

-Μέλος της Κεντρικής.Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στην Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας  Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών

Γιατί πουλήσατε τη ΔΕΗ; / γράφει ο Τεύκρος

banner-article

Ροη ειδήσεων