Ελλάδα Εργασιακά

Πολεμικό Ναυτικό: 18 Παραιτήσεις στη φρεγάτα “ΥΔΡΑ” για να μην πάνε στην Ερυθρά / η ανακοίνωση της ΠΟΕΣ

Πολεμικό Ναυτικό: 18 Παραιτήσεις για να μην πάνε στην Ερυθρά θάλασσα – Στον αέρα η αποστολή της φρεγάτας ΥΔΡΑ

Αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της πολιτικής της στο Πολεμικό Ναυτικό έρχεται η κυβέρνηση, καθώς τα στελέχη προτιμούν να παραιτηθούν από το να πάνε αποστολή στην Ερυθρά θάλασσα, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους για μερικά ψίχουλα.

Η υιοθέτηση των προτάσεων Φλώρου για το επίδομα Στόλου, επέφερε μείωση στα επιδόματα που έπαιρναν τα στελέχη, ενώ δεν έτυχε και θερμής υποδοχής από τα πληρώματα, καθώς τα χρήματα που προβλέπει σε τέτοιες ριψοκίνδυνες αποστολές είναι εκατό (100) ευρώ μεικτά την ημέρα (κάπου 85 καθαρά). Τα χρήματα θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος, αντί της αυτοτελούς φορολόγησης που υφίστατο στο «προηγούμενο καθεστώς», δηλαδή από 10% σε 30-40% ανά περίπτωση. 

Συνεπώς τα στελέχη δεν έχουν κανένα ουσιαστικό κίνητρο να παίξουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα. Προτιμούν να παραιτηθούν από το να πάνε στην Ερυθρά θάλασσα όπου οι πυραυλικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ήδη 18 στελέχη έχουν δηλώσει παραίτηση.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν καταφθάσει στην Ένωση Στρατιωτικών Νήσων (ΕΣΠΕΕΝΠΑ), μέσα σε μία μέρα 17 στελέχη υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Το δραματικό είναι ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 10% των συνολικών παραιτήσεων του έτους 2023 για το ΠΝ και οι παραιτήσεις αφορουν μόνο ένα πλοίο: τη Φρεγάτα ΥΔΡΑ, προφανώς εν όψει συγκεκριμένης αποστολής. Την ίδια στιγμή ζητούνται περί τα 70 στελέχη για κάλυψη αναγκών του πληρώματος!

Δυστυχώς δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι στις ΕΔ και ιδίως στο ΠΝ έχει εδραιωθεί ένας εργασιακός μεσαίωνας, τον οποίον τα στελέχη αδυνατούν να ανεχθούν περαιτέρω. Είναι προφανές ότι κάθε αφήγημα περί μέριμνας, οικονομικής ενίσχυσης καταρρέει.

Μαζί καταρρέουν και οι μύθοι περί του συντελεστή ισχύος, που μόνο λόγια ακούει. Τα γεγονότα δεν διαψεύδονται.

Το ερώτημα που θέτουν οι συνδικαλιστές του ΠΝ, είναι το πότε η πραγματικότητα θα γίνει αποδεκτή από την Ηγεσία, η οποία ακόμα βρίσκεται στη σφαίρα της δικαιολόγησης και ωραιοποίησης των καταστάσεων.

Θεωρεί δε, ότι οι πρόσφατες αλλαγές σε πρόσωπα θα σημάνουν γενικότερη αλλαγή πλεύσης διότι όπως χαρακτηριστικά καταγράφει, ίσως σε λίγο καιρό να μην έχει καν αξία αν θα συνεχίσει να σημαίνεται συναγερμός…

Ακολουθεί το έγγραφο της Ένωσης…

ΘΕΜΑ: Παραιτήσεις Στελεχών στο ΠΝ

1. Σας γνωρίζουμε ότι, σε συνέχεια των πρόσφατων πολύ σοβαρών αποκαλύψεων που έχουμε φέρει στο φως αναφορικά με τις παραιτήσεις και τις δυσμενείς, αν όχι τοξικές, συνθήκες της εργασιακής καθημερινότητας στο ΠΝ, πρόσφατα περιήλθε εις γνώση μας πληροφορία την οποίαν αξιολογούμε ως ιδιαίτερα σοβαρή και μάλιστα ως αυξημένης κρισιμότητας.

2. Χθες το μεσημέρι γίναμε αποδέκτες της πληροφορίας ότι στη Φρεγάτα ΥΔΡΑ φέρεται να είχε υποβληθεί διψήφιος αριθμός παραιτήσεων από προσωπικό διαφόρων βαθμών και προελεύσεων.

Κατά την προσπάθειά μας να διασταυρώσουμε την, κυριολεκτικά, απίστευτη πληροφορία, διαπιστώσαμε ότι ο αριθμός των παραιτηθέντων στελεχών του ΠΝ φέρεται να ανέρχεται σε δεκαεπτά (17).

Σύμφωνα με όσα μας μεταφέρονται ως προς, προς τους λόγους των παραιτήσεων, πολύ μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι είναι ακριβώς όσοι αποκαλύπτουμε εδώ και μήνες και η Ηγεσία επιχειρεί διαρκώς να ωραιοποιεί ή να διαψεύδει. Όμως η πραγματικότητα δεν διαψεύδεται.

3. Επιπλέον, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για την ύπαρξη σήματος, σύμφωνα με το οποίο ζητείται να αποσπαστούν στην ανωτέρω Φρεγάτα για κάλυψη αναγκών περί τα εβδομήντα (70) άτομα (σχεδόν το μισό πλήρωμα) διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων στο πλαίσιο της «ειδικής αποστολής εκτός περιοχής ευθύνης Α/ΓΕΕΘΑ», αριθμός που αναμένεται να καλυφθεί από έτερα πλοία της ίδιας Διοικήσεως.

4. Αναμφίβολα παρουσιάζει πολύ μεγάλο στατιστικό ενδιαφέρον, η ανταπόκριση του προσωπικού έτερων μονάδων της Διοικήσεως, μιας και το προαναφερθέν σήμα ζητούσε τη δήλωση επιθυμιών μέχρι προχθές, 17/1.

Ήδη εξ όσων κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα σε όλο το Ναύσταθμο, επειδή οι ανάγκες δεν καλύφθηκαν ούτε στο ελάχιστο, αναμένεται να υπάρξουν διαταγές αποστάσεων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

5. Τα ανωτέρω συνθέτουν ένα σοβαρό πρόβλημα: επί σειρά μηνών, αν όχι ετών, πληροφορούμαστε για τη δήθεν καλύτερη «νέα πραγματικότητα» στις ΕΔ. Συνεχώς η Πολιτεία μας διαβεβαιώνει για το ενδιαφέρον της:

Τι είναι αυτό, λοιπόν, που δεν μπορεί να αντιληφθεί το προσωπικό του ΠΝ και παραιτείται;
Ποιο είναι το υψηλό νόημα που αδυνατεί να γίνει κατανοητό;
Γιατί δεν βιώνει αυτή τη δήθεν καλύτερη «νέα πραγματικότητα»;

6. Παλαιότερα υπήρχε προσωπικό που ζητούσε να συμμετέχει σε αποστολές εξωτερικού για οικονομικούς λόγους. Πλέον φαίνεται ότι δεν υπάρχει ούτε το οικονομικό δέλεαρ.

Η απάντηση είναι ότι το προσωπικό αντιλαμβάνεται τα πάντα και μάλιστα πολύ καλύτερα από την Ηγεσία: ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ.

Αυτή είναι η περιβόητη νέα πραγματικότητα και αυτό αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας από το γεγονός ότι μέσα σε μόλις μία μέρα, σε ένα μόλις πολεμικό πλοίο, φέρεται να έχει υποβληθεί το 10% των συνολικών παραιτήσεων συνολικά του ΠΝ για το 2023 . Ακόμα σοβαρότερα, ισχυρή ένδειξη επιβεβαίωσης της πρόβλεψής μας ότι αναμένουμε επιδείνωση της όλης κατάστασης, ήρθε μέσα σε μόλις λίγες μέρες.

7. Οι μύθοι περί μέριμνας, περί οικονομικής στήριξης ή περί δήθεν παχυλής αποζημίωσης της «νέας πραγματικότητας» που, κάποιοι με αναίδεια ισχυρίζονταν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι θα αποτελούσε κίνητρο να επιστρέψει ο κόσμος στα πολεμικά Πλοία, καταρρίπτονται ολοκληρωτικά και αποστομωτικά.

Όσον αφορά τη σημειολογία, να επισημάνουμε ότι τα στελέχη έχουν ήδη πληρωθεί και με τις νέες «αυξήσεις» του τύπου «τόσα έχουμε», οι οποίες προφανώς συνεκτιμήθηκαν και κρίθηκαν λιποβαρείς από το προσωπικό.

8. Προκειμένου να μην αφεθούν περιθώρια για παρερμηνείες των γεγονότων, θα υπενθυμίσουμε ότι τα τελευταία έτη έχουμε κάνει λόγο για ανεξήγητο μένος της Ηγεσίας εις βάρος του ΠΝ και μάλιστα μέσα από δυσμενείς διακρίσεις που θεσμοθετήθηκαν ιδίως το 2023 (περίπτωση «επιδόματος Στόλου», ΥΑ των δήθεν ευεργετικών μέτρων).

Είχαμε μεταφέρει έως και το δυσμενές κλίμα που είχε δημιουργηθεί ακόμα και λόγω όσων είχαν μεσολαβήσει στην αποστρατεία Αρχηγού Στόλου πριν από ακριβώς ένα έτος (βλ. αρθρογραφία κλπ). Αντιλαμβανόμαστε ότι όσα δημοσιοποιούμε δεν γίνονται αρεστά, ιδίως στα υψηλά κλιμάκια της Ιεραρχίας, ωστόσο διερωτώμεθα δημόσια:

Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να ληφθούν στα σοβαρά τα γεγονότα;
Γιατί δεν γίνεται αντιληπτός ο λόγος που έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση, η οποία μόνο άγνωστη δεν είναι;

9. Τα ανωτέρω, μέρος των οποίων διαπιστώσαμε ότι πρόλαβαν ήδη και δημοσιεύθηκαν και σε ιστοσελίδες αμυντικού ρεπορτάζ, εφόσον δεν διαψευστούν, δημιουργούν αμείλικτα ερωτήματα:

α. Ως πότε η Ηγεσία θα εθελοτυφλεί; Πότε θα αναληφθούν ουσιαστικά μέτρα; Πως ερμηνεύεται με βάση τα περιβόητα «στατιστικά ΓΕΕΘΑ» το προαναφερθέν αδιανόητο νούμερο των δεκαεπτά παραιτήσεων σε μόλις μία μέρα σε ένα μόνο πλοίο;

β. Εάν η εν λόγω Φρεγάτας χρειάζεται περί τα 80 στελέχη για να μπορεί να αποπλεύσει ασφαλώς για τη συγκεκριμένη αποστολή, ποιο είναι το επίπεδο στελέχωσής της με βάση τους προβλεπόμενους πίνακες; Και ποια τα επίπεδα στελέχωσης των πολεμικών πλοίων του Στόλου γενικά;

γ. Θα συνεχίσει η Ηγεσία να εμμένει στο αφήγημα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα;

10. Κατόπιν των ανωτέρω επαναφέρουμε τις προτάσεις μας που προσφάτως γνωστοποιήσαμε για μια ακόμα φορά και ζητάμε άμεσα συνάντηση με την Ηγεσία, η οποία οφείλει να σταματήσει να κωφεύει και ευελπιστούμε ότι η πρόσφατες αλλαγές στην Ηγεσία θα σηματοδοτήσουν μια νέα αρχή, κατ’ αρχάς με την συνειδητοποίηση της πραγματικής έκτασης του προβλήματος.

Επί μήνες κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου. Με το τελευταίο έγγραφό μας σημάναμε συναγερμό. Δυστυχώς, αν δεν αναληφθούν άμεσα ενέργειες, δεν ξέρουμε αν σε λίγο καιρό θα συνεχίσει να έχει αξία να σημαίνεται συναγερμός: η κατάσταση βρίσκεται σε πολύ σοβαρό σημείο

Armyvoice News

banner-article

Ροη ειδήσεων