Άρθρα Κόσμος

“Γιατί δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ, από το Φόρουμ του Νταβός” / γράφει ο Χρίστος Καλουντζόγλου

Η μόνη αισιόδοξη νότα για το προσεχές μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, που θα μπορούσε να περιμένει κάποιος από το Φόρουμ του Νταβός, θα στηριζόταν στην αντιμετώπιση της γεωπολιτικής ρευστότητας, για να αποφευχθεί ένα νέο ενεργειακό σοκ.

Αλλά με την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα να γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτική, το κόστος των μεταφορών να αυξάνεται επειδή τα περισσότερα πλοία χαράσσουν ρότα γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και τον συνεπαγόμενο κίνδυνο νέων πληθωριστικών πιέσεων δεν υπάρχουν πολλά μηνύματα αισιοδοξίας.  Πολύ περισσότερο όταν το ουκρανικό μέτωπο είναι ανοιχτό, με κίνδυνο να γίνει ένας ξεχασμένος πόλεμος.

Όπως γράφει ο Φαϊζάλ Ισλάμ, οικονομικός αναλυτής του BBC, «με την έναρξη ενός έτους αταξίας και αβεβαιότητας στην παγκόσμια πολιτική και διπλωματία και με ερωτηματικά για την οικονομική ανάκαμψη … στόχος είναι ένα ταξίδι προς το φως στην άκρη του τούνελ. Αλλά δεν θα είναι εύκολος».

Ήδη οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά, το μέτωπο στη Μέση Ανατολή διευρύνεται, η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με την εδραίωση της ρωσικής κατοχής και την κόπωση στη Δύση και οι πολιτικοί ηγέτες σε Αμερική και Ευρώπη πριν λάβουν αποφάσεις σκέφτονται πως έχουν εκλογές μπροστά τους σε λίγους μήνες.

Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ολοένα και λιγότεροι πολίτες πείθονται πως η λύση στο Ουκρανικό θα δοθεί με αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς επιμένει ότι πρέπει να σταλεί κι άλλη στρατιωτική βοήθεια  και μάλιστα ζήτησε από την ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί η υποστήριξη των Βρυξελλών στο Κίεβο.

Ο Σολτς δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα διπλασιάσει την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά πρόσθεσε ότι «αυτή από μόνη της δεν είναι αρκετή για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα».

«Γι’αυτό καλώ τους συμμάχους μας στην ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειες στήριξης της Ουκρανίας. Οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία που έχουν προγραμματιστεί ως τώρα από την πλειοψηφία των μελών της ΕΕ είναι με κάθε έννοια πολύ μικρές. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη συνεισφορά», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς.

Ομολογουμένως εντυπωσιακή η εξέλιξη του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, που πιέζει για αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο και στοιχίζεται πλήρως με την λογική της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου για συλλογική τιμωρία των Παλαιστίνιων. Την ώρα που συρρικνώνεται η γερμανική οικονομία, με κίνδυνο να συμπαρασύρει και την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της, ο Σολτς έχει βάλει στρατιωτική στολή για να μην έχουμε καμία απορία αν επιλέγει «βούτυρο ή κανόνια».

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας