Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: «Μπάχαλο» έφερε η κομματική πειθαρχία – Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης εν μέσω συνεδρίασης της ΚΕ για το Συνέδριο

Μαρία Μητσοπούλου

Δεν έχουν τέλος οι κρίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και μία ακόμη ξέσπασε παραμονές της Κεντρικής Επιτροπής με την οποία θα σηματοδοτούνταν η έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου για ένα συνέδριο «επανεκκίνησης» και συσπείρωσης εν όψει των ευρωεκλογών.

Αντ’ αυτού στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει «μύλος» από το βράδυ της Πέμπτης με αφορμή το νομοσχέδιο Μητσοτάκη για τον γάμο των ομοφύλων, το οποίο έρχεται να προστεθεί στις αμέσως προηγούμενες πρωτοβουλίες του προέδρου που προκάλεσαν εσωστρέφεια: την δημοσιοποίηση του προσωπικού δανείου, τις Σπέτσες και την υπουργοποίηση. Το εσωτερικό δείχνει να «βράζει» και μένει να φανεί το Σαββατοκύριακο ποια έκταση θα λάβουν οι αντιδράσεις και πως θα τις χειριστεί ο πρόεδρος.

Η νέα τρικυμία εκδηλώνεται από το βράδυ της Πέμπτης μετά την συνέντευξη Κασσελάκη στο Σταρ όπου ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων στη Βουλή και θα επιβάλει στους βουλευτές κομματική πειθαρχία.

Επί της ουσίας η πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να σηκώσει ψηλά το ζήτημα με στόχο το ρήγμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ, εν μέρει γυρίζει μπούμερανγκ χάρη στους χειρισμούς του ιδίου.

Βεβιασμένες κινήσεις αρχηγικής πυγμής

Η επιλογή του να ανακοινώσει ψήφιση με το καλημέρα, χωρίς να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο και κυρίως η επιβολή κομματικής πειθαρχίας έχουν προξενήσει εκτεταμένες αντιδράσεις, από κορυφαία στελέχη, και κυρίως στελέχη που τον έχουν στηρίξει από την αρχή μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μην διστάζουν πλέον να εκδηλώνουν την διαφωνία ή τη δυσφορία τους δημόσια.

Οι κινήσεις του προέδρου μαρτυρούν εν πολλοίς την προσπάθειά του να επιβληθεί στο εσωτερικό με αιφνιδιασμούς και κινήσεις αρχηγικής πυγμής, χωρίς διαβουλεύσεις στα όργανα κι από ό,τι φαίνεται χωρίς διαβουλεύσεις ακόμη και με τα βασικά επιτελικά στελέχη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιώργος Τσίπρας, δήλωσε το ίδιο βράδυ ότι έμαθε για την κομματική πειθαρχία από την τηλεόραση και πως δεν έγινε και καμία μεγάλη συζήτηση για να μπορέσει να πει την άποψή του.

Άδειασμα Κασσελάκη σε Αυγέρη

Από την άλλη ο Στέφανος Κασσελάκης, «άδειασε» χθες την εκπρόσωπο Τύπου Δώρα Αυγέρη η οποία επιχείρησε να μαζέψει τις εντυπώσεις για την κομματική πειθαρχία, προσπαθώντας να πει ουσιαστικά πως ο πρόεδρος δεν την εννοούσε με την κοινοβουλευτική έννοια, αλλά ότι οι βουλευτές είναι «πειθαρχημένοι» στην πράξη αφού υπέγραψαν την πρόταση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ευρύτερη. Η ίδια σημείωσε πως δεν θα υπάρξουν συνέπειες αν κάποιος βουλευτής δε θα ψηφίσει.

Κάτι που ανέτρεψε λίγο μετά με ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης, λέγοντας πως εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να υπερψηφίσει, «εάν παρεκκλίνει ένας βουλευτής από το δρόμο της ισότητας και της προόδου τότε θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις» αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της επιβολής ποινών (διαγραφών).

Είχε παράλληλα, αναδιπλωθεί στο σκέλος της ψήφισης, καθώς παρά το ότι χθες δήλωσε ξεκάθαρα υπερψήφιση, στην εν λόγω ανάρτηση, το βράδυ της Παρασκευής, κάνει ένα βήμα πίσω λέγοντας πως θα περιμένει να δει το νομοσχέδιο για το οποίο δεν έχουμε δει ούτε λέξη και αν αυτό προωθεί ουσιαστικά την ισότητα τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα το υπερψηφίσει.

Διαφωνία κορυφαίων αλλά και του υπερσυντονιστή Πολάκη

Στο μεταξύ, με το νομοσχέδιο φαίνεται πως διαφωνεί ο υπερσυντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βασικός υποστηρικτής του Κασσελάκη Παύλος Πολάκης, ο οποίος στην Πολιτική Γραμματεία, αναφέρθηκε στη δυσκολία που έχει να το υποστηρίξει στα χωριά της περιφέρειάς του και φαίνεται εδώ το πρόβλημα να είναι συνολικό με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, όχι μόνο για το ζήτημα της τεκνοθεσίας.

Από την άλλη, για το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας, ουκ ολίγοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους, χαρακτηρίζοντάς την «αχρείαστη» εφόσον οι βουλευτές έχουν υπογράψει την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που είναι και πιο πλήρης σε σχέση με το «κουτσουρεμένο» νομοσχέδιο Μητσοτάκη ως προς το σκέλος της τεκνοθεσίας που αφορά την απόκτηση παιδιού ομόφυλων ζευγαριών μέσω παρένθετης κύησης.

Διαφωνία με την κομματική πειθαρχία εξέφρασαν δημόσια, εκτός από τον Γιώργο Τσίπρα (ο οποίος είπε «θα το ψηφίζαμε όλες και όλοι», άρα, υπονοείται, ήταν αχρείαστη – ο ίδιος το είχε δηλώσει από την Τετάρτη πως πρέπει να το ψηφίσουν) ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Διονύσης Καλαματιανός, αλλά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο τελευταίος φέρεται να εξέφρασε την αντίθεσή του και στην ΠΓ, όπως και οι Διονύσης ΤεμπονέραςΝίκος Παππάς αλλά και ο Παύλος Πολάκης.

Ο Νίκος Παππάς φαίνεται πως διαφωνεί και στο σκέλος της τακτικής, μένοντας ο ίδιος στην άποψη πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να διευκολύνει το Μητσοτάκη που προέτρεψε τους βουλευτές του σε αποχή και πως «η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τζάμπα και παντός καιρού».

Μάλιστα, μιλώντας χθες το πρωί στο Open,  κόντρα στον Στέφανο Κασσελάκη που δήλωσε κατηγορηματικά πως «το νομοσχέδιο θα περάσει χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ» έδειξε να … ανταποδίδει το άδειασμα που ένιωσαν πολλοί μαθαίνοντας τις εξελίξεις από την τηλεοπτική συνέντευξη του προέδρου. «Είναι πάντα ζητούμενο και λογικό ένα κόμμα να θέλει τη συντεταγμένη παρουσία θα συζητήσουμε, καταρχήν να δούμε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα δεσμευτούμε στον αέρα από διαρροές, ημίμετρα και μισόλογα σε συνεντεύξεις. Θα δούμε τις διατάξεις και συντεταγμένα θα κρίνουμε και θα αποφασίσουμε», είπε, γραμμή που ενσωμάτωσε αργότερα ο πρόεδρος όπως είδαμε πιο πάνω, στην ανάρτησή του.

Παρακάμπτουν τον πρόεδρο μπας και διασωθεί το «καράβι»

Όλη αυτή η περιδίνηση, οι στροβιλισμοί και τα μπρος πίσω σε ηγετικό επίπεδο και μάλιστα με αφορμή (αλλά όχι μοναδική αιτία) ένα ζήτημα θεωρητικά προνομιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι στοιχεία που πολλά στελέχη χρεώνουν στον ίδιο τον πρόεδρο, αμφισβητώντας όλο και περισσότερο τη δυνατότητά του να οδηγήσει το κόμμα σε τροχιά ανάκαμψης.

Πλέον πολλοί, ακόμη και από τον αρχικά στενό πυρήνα στελεχών γύρω από τον πρόεδρο, δείχνουν να απελευθερώνονται και να αυτονομούνται, εκφράζοντας δημόσια από θέσεις έως … πλατφόρμες. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο ήδη καταγράφονται τέτοιες πρωτοβουλίες (Θεοχαρόπουλος – Ζαχαριάδης – Ραγκούσης, και Τεμπονέρας) που προσπαθούν με τις πλατφόρμες που αναδεικνύουν να στρέψουν τη συζήτηση στα πολιτικά επίδικα ώστε να το κόμμα να υπερβεί τις αναταραχές που προκαλούνται με ευθύνη της ηγεσίας και να δείξει ότι κάνει προσπάθειες να σηματοδοτήσει την επιστροφή στην πολιτική.

Δεν έχει πάντως προξενήσει λιγότερη δυσαρέσκεια το μπουρλότο του προέδρου στις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ με την επίθεση σε Ανδρουλάκη τον οποίο αποκάλεσε «καιροσκόπο» και «εκβιαζόμενο». Ακόμη και ο ναύαρχος Αποστολάκης συνοδοιπόρος Κασσελάκη στην «καταδρομική» στη Μακρόνησο και από τους βασικούς του υποστηρικτές, είπε χθες ότι η συζήτηση δεν τελειώνει εδώ, θα συνεχιστεί διότι χωρίς σύγκλιση των δύο κομμάτων η δημοκρατική παράταξη δεν έχει δει μέλλον και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δε θα ξαναδούν εξουσία…

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας