Άρθρα Κόσμος

“30.000 νεκροί και 2,2 εκατομμύρια… νεκροζώντανοι” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Ναι, είναι ο ορισμός της γενοκτονίας και συντελείται μπροστά στα μάτια όλης της ανθρωπότητας! Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αλλιώς η άθλια επιχείρηση μαζικού αφανισμού των Παλαιστινίων που διεξάγει το Ισραήλ, σκοτώνοντας όσο περισσότερους αμάχους μπορεί αλλά και καταδικάζοντας όλους όσοι γλιτώνουν από τις βόμβες σε θάνατο από την πείνα, το κρύο και τις ασθένειες

Την ώρα που οι νομομαθείς συζητάνε στη Χάγη για το αν το μακελειό στη Γάζα συνιστά ή όχι γενοκτονία, εκατό μέρες πολέμου συμπληρώθηκαν στη μαρτυρική Λωρίδα γης, με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να σφυροκοπά από το πρωί στόχους στη φλεγόμενη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Στους πόσους νεκρούς και τραυματίες αρχίζει αλήθεια η γενοκτονία; Ηδη το 4% του πληθυσμού έχουν είτε σκοτωθεί (νεκροί και αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 30.000, εκ των οποίων οι 23.500 επίσημα καταγεγραμμένοι – και το 70% γυναίκες και παιδιά), είτε τραυματιστεί σοβαρά (πάνω από 60.000 οι πληγωμένοι). Τα νεκροταφεία έχουν προ πολλού γεμίσει κι έτσι παντού στη Λωρίδα διακρίνει κανείς ομαδικούς τάφους σε πάρκα, σε προαύλια σχολείων και νοσοκομείων, ακόμη και σε γήπεδα…

Μέσα στη μανιακή στρατηγική τους να καταστήσουν τη Λωρίδα αβίωτη και να εκδιώξουν όσους δεν δολοφονήσουν, οι Ισραηλινοί κατακτητές βομβαρδίζουν αδιακρίτως τα πάντα, κατοικίες, σχολεία, χώρους λατρείας, πανεπιστήμια, δημόσια κτίρια και, φυσικά, νοσοκομεία. «Η Λωρίδα της Γάζας έχει γίνει ακατοίκητη, τόπος θανάτου και απελπισίας», δηλώνει ο αρμόδιος συντονιστής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς. Αλλωστε και οι ζωντανοί, πάνω από 2,2 εκατομμύρια, είναι πια εξαντλημένοι από την πολιορκία, πεινασμένοι, διψασμένοι, άστεγοι – ζωντανοί νεκροί, που στην πλειονότητά τους ζουν πλέον σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς μέσα σε συνοικίες που έχουν προ καιρού μεταμορφωθεί σε ερείπια.

Το σύστημα υγείας είναι σε πλήρη διάλυση. Ο Ρικ Πίπερκορν, ένα στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που επισκέφτηκε ένα από τα λίγα νοσοκομεία που συνεχίζουν να (υπο-)λειτουργούν, έκανε λόγο για «πεδίο μάχης» όπου επικρατεί χάος, οι τραυματίες περιμένουν ακόμη και μέρες για να λάβουν φροντίδα και ορισμένα χειρουργεία γίνονται με τους φακούς των κινητών και χωρίς αναισθησία… «Υπάρχουν ελλείψεις σχεδόν όλων των ιατρικών υλικών… Δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου τόσους ακρωτηριασμούς», λέει ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Βαθιά πείνα

Η ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθεί να φτάνει με το σταγονόμετρο και η πείνα θερίζει: «Μέσα σε 30 χρόνια, δεν έχω ποτέ δει τόσο μαζικές ελλείψεις σε τρόφιμα. Πολλοί φούρνοι έχουν καταστραφεί ή έχουν κλείσει λόγω της έλλειψης καυσίμων. Απελπισμένοι κάτοικοι σκαρφαλώνουν στα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για να βρουν τρόφιμα. Τα καταστήματα είναι άδεια, δεν υπάρχει τίποτε να αγοράσει κανείς για να φάει», λέει η Κορίν Φλάισερ, περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

Δημοσιογράφοι και διασώστες είναι θεμιτοί στόχοι: μόνο προχθές το απόγευμα οι Ισραηλινοί ανατίναξαν ακόμη ένα ασθενοφόρο της Ερυθράς Ημισελήνου, σκοτώνοντας άλλους 4 υγειονομικούς υπαλλήλους. Ο δρ Αχμεντ Μουγκράμπι, ο οποίος εξακολουθεί να εργάζεται σε απάνθρωπες συνθήκες στο Νοσοκομείο Νάσερ στη φλεγόμενη Χαν Γιουνίς, δημοσίευσε μέσω ενός δημοσιογράφου ένα σπαραχτικό βίντεο στο Instagram: «Πόσοι από εμάς πρέπει να πεθάνουν για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος; Πεθαίνουμε κάθε μέρα. Βλέπετε με τα μάτια σας, τις πραγματικές σφαγές που διαπράττονται κάθε μέρα. Οταν επιτίθενται, σκοτώνουν ολόκληρες οικογένειες… Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μας στηρίζουν, διαδηλώνουν υπέρ μας, και το εκτιμούμε. Αλλά στο επίσημο επίπεδο, στα κυβερνητικά επίπεδα, δεν έχει γίνει τίποτα», κατέληξε ο Αλ-Μουγκράμπι.

Ολα αυτά είναι βέβαια ψιλά γράμματα για τον βασικό σπόνσορα του πολέμου, τις ΗΠΑ, που συνέχισαν και χθες μέσω του ανεκδιήγητου υπουργού Εξωτερικών τους, Αντονι Μπλίνκεν, να πουλάνε το παραμύθι για την ανάγκη ίδρυσης ενός «φιλικού προς το Ισραήλ» παλαιστινιακού κράτους… Κι όμως, λίγες ώρες νωρίτερα, κατά την εξαιρετικά τεταμένη συνάντησή τους στη Ραμάλα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που μόνο φίλος της Χαμάς δεν είναι, του θύμισε πως και η Γάζα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτού του υποτιθέμενου μελλοντικού «παλαιστινιακού κράτους», το οποίο σήμερα πνίγεται στο αίμα…

Αλλά το αυτί του Μπλίνκεν δεν ιδρώνει: χθες συναντήθηκε εκτάκτως στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο «πρόεδρο»/δικτάτορα Αλ-Σίσι και δήλωσε θρασύτατα πως ένα «παλαιστινιακό κράτος» είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταθεροποιηθεί η ευρύτερη περιοχή και να απομονωθεί το Ιράν και οι σύμμαχοί του σε Λίβανο, Ιράκ και Υεμένη, που απειλούν, λέει, να επεκτείνουν τον πόλεμο σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή! Να σημειώσουμε εδώ πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες ψήφισμα με το οποίο καλούνται οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης να σταματήσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και που υιοθετήθηκε τελικά με 11 ψήφους υπέρ και τέσσερις αποχές (Ρωσία, Κίνα, Αλγερία, Μοζαμβίκη), προκειμένου λέει «να προστατέψει τη ναυσιπλοΐα και το εμπόριο που διακινείται μέσω της Ερυθράς Θάλασσας», καθώς και «την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή»!

Το κείμενο απαιτεί επίσης από τους μη κατονομαζόμενους υποστηρικτές των Χούτι (δηλαδή το Ιράν) να σταματήσουν να τους προμηθεύουν με όπλα. Τι ειρωνεία, το ψήφισμα-μνημείο υποκρισίας συντάχτηκε από τις ΗΠΑ, δηλαδή τη χώρα που εξοπλίζει καθημερινά με τόνους βομβών το Ισραήλ και που βάζει βέτο κάθε φορά που αναφέρεται έστω η λέξη «εκεχειρία»!

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων