Κόσμος Πολιτισμός

Χρυσές Σφαίρες: Σάρωσε το «Οπενχάιμερ» / Ο Λάνθιμος κέρδισε την «Barbie»

Καλύτερη Ταινία (Κωμωδία) το «Poor Things» και πρώτος γυναικείος ρόλος στην Έμα Στόουν. Όλοι οι νικητές των «προάγγελων» των Όσκαρ.

Η ταινία «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν ήταν ο μεγάλος νικητής της 81ης τελετής απονομής των Χρυσών Σφαιρών καθώς απέσπασε πέντε βραβεία -ανάμεσα σε αυτά της Καλύτερης Ταινίας , Δράμα, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Α’ και Β’ Ανδρικού Ρόλου σε Δράμα και Μουσικής.

Η «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουιγκ τελικά τιμήθηκε με το νεοσύστατο βραβείο της επιτυχίας στο box office και στο καλύτερο τραγούδι (What Was I Made For?). Κι αυτό γιατί στην κατηγορία της «Barbie» (Κωμωδίας ή Μιούζικαλ) ο μεγάλος νικητής ήταν το «Poor Things», του Γιώργου Λάνθιμου. Η ταινία απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα για την την Καλύτερη Ταινία-Κωμωδία ή Μιούζικαλ και η πρωταγωνίστρια Έμα Στόουν κέρδισε το βραβείο για τον Α’ Γυναικείο Ρόλο σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ.

«Τόνυ σε ευχαριστώ για το σενάριο. Γιώργο δεν ξέρω τι άλλο να σου πω αλλά είμαι απόλυτα ευγνώμων που γνωριστήκαμε. Η Μπέλλα στην ταινία είναι σα να παίζει σε ρομαντική κωμωδία. […] αποδέχεται με ευκολία τα πάντα. Μένει και ζει μέσα μου», είπε η Έμα Στόουν.

Δύο βραβεία απέσπασε η γαλλική ταινία «Ανατομία μιας Πτώσης» της Ζιστίν Τριέ. Αυτά ήταν του σεναρίου και της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Τα «Παιδιά του Χειμώνα» του Αλεξάντερ Πέιν απέσπασαν το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ για την ερμηνεία του Πολ Τζιαμάτι και Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Λίλι Γκλάντστοουν. Οι «Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού» του Μάρτιν Σκορσέζε κέρδισαν τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Δράμα για την Λίλι Γκλάντστοουν.

Στις τηλεοπτικές Χρυσές Σφαίρες επικράτησε το «Succession», το «The Bear» και το «Beef». Το βασιλικό «The Crown» χάρισε στην Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι τη Χρυσή Σφαίρα Β’ Γυναικείου Ρόλου σε Δραματική Σειρά και με το βραβείο για καλύτερο τηλεοπτικό Comedy Special τιμήθηκε το «Ricky Gervais Armageddon» του Ρίκι Τζερβέις.

Η 81η τελετή των Χρυσών Σφαιρών πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Beverly Hilton» στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια.

Αναλυτικά τα βραβεία και οι νικητές:

Καλύτερη Ταινία-Δράμα: Οπενχάιμερ του Κρίστοφερ Νόλαν

Καλύτερη Ταινία (Κωμωδία ή Μιούζικαλ): Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου

Καλύτερη Επίδοση στο Box Office: Barbie της Γκρέτα Γκέργουιγκ

Καλύτερη Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν για το «Οπενχάιμερ»

Α’ Ανδρικός Ρόλος σε Δράμα: Κίλιαν Μέρφι για το «Οπενχάιμερ»

Α’ Γυναικείος Ρόλος σε Δράμα: Λίλι Γκλάντστοουν (Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού)

A’ Γυναικείος Ρόλος σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ: Έμα Στόουν για το «Poor Things»

A’ Ανδρικός Ρόλος σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ: Πολ Τζιαμάτι για τα «Παιδιά του Χειμώνα»

B’ Ανδρικός Ρόλος: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ για το «Οπενχάιμερ»

B’ Γυναικείος Ρόλος: Ντα’Βάιν Τζόι Ρούντολφ για τα «Παιδιά του Χειμώνα»

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία: Ανατομία μιας Πτώσης της Ζιστίν Τριέ

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Το Αγόρι και ο Ερωδιός του Χαγιάο Μιγιαζάκι

Καλύτερη Πρωτότυπη Μουσική: Οπενχάιμερ – Λούντβιχ Γκόρανσον

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο