Κόσμος

Σεισμός στην Ιαπωνία: Δεκάδες μετασεισμοί μετά τα 7,6 Ρίχτερ και φόβοι για τσουνάμι

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών έπληξε την κεντρική Ιαπωνία νωρίς το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, προκαλώντας την έκδοση προειδοποίησης για τσουνάμι και συστάσεων στους κατοίκους περιοχών της δυτικής ακτής να εκκενώσουν και να ετοιμαστούν για μετασεισμικές δονήσεις. Κτίρια κατέρρευσαν, δρόμοι κόπηκαν στα δύο, δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ 36.000 χιλιάδες νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα. Οι ιαπωνικές αρχές υποβάθμισαν τον βαθμό προειδοποίησης για «μεγάλο τσουνάμι» για την περιοχή Νότο στη νομαρχία Ισικάουα.

Σύμφωνα με αναφορές στο κρατικό δίκτυο ενημέρωσης, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, ενώ τα συνεργεία διάσωσης εργάζονται ακατάπαυστα μέσα στη νύχτα, προκειμένου να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από κτίρια που κετέρρευσαν.

Ο σεισμός, αρχικά εκτιμώμενου μεγέθους 7,6 βαθμών, προκάλεσε κύματα ύψους περίπου ενός μέτρου κατά μήκος τμημάτων της Θάλασσας της Ιαπωνίας με ένα κύμα μεγαλύτερου ύψους να αναμένεται, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA) εξέδωσε προειδοποιήσεις για τσουνάμι για τις παραλιακές νομαρχίες Ισικάουα, Νιιγκάτα και Τογιάμα. Είναι η πρώτη φορά που εκδίδονται σημαντικές προειδοποιήσεις από τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε τον Μάρτιο του 2011 τη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα οι ιαπωνικές αρχές υποβάθμισαν τον βαθμό προειδοποίησης για «μεγάλο τσουνάμι» για την περιοχή Νότο στη νομαρχία Ισικάουα.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, με έδρα τη Χαβάη ανέφερε επίσης πως η απειλή για τσουνάμι μετά τον σεισμό «έχει σε μεγάλο βαθμό αποκλειστεί».

«Η απειλή ενός τσουνάμι έχει πλέον ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό», τόνισε η υπηρεσία, αφού κύματα ύψους άνω του ενός μέτρου σάρωσαν περιοχές της χώρας.

Να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους στις παράκτιες περιοχές και να αποφύγουν την πρόσβαση στις ευρύτερες περιοχές κάλεσαν οι ιαπωνικές αρχές τους κατοίκους, καθώς, παρά την υποβάθμιση της προειδοποίησης για τοουνάμι, ο κίνδυνος «θανατηφόρων κυμάτων» μετά τον μέγα-σεισμό των 7,6 Ρίχτερ εξακολουθεί να υφίσταται.

Δεκάδες μετασεισμοί συνεχίζουν να τρομάζουν τους κατοίκους αφού περισσότερες από 60 σεισμικές δονήσεις μεγέθους 3,5 βαθμών και άνω, έχουν γίνει αισθητές μετά τα 7,6 Ρίχτερ. Συνολικά 21 σεισμικές δονήσεις μεγέθους ίσου ή μεγαλύτερου των 4 βαθμών έπληξαν την κεντρική Ιαπωνία σε διάστημα μικρότερο των 90 λεπτών, σύμφωνα με την JMA. Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,7 βαθμών στις 09:06, ένας άλλος μεγέθους 6,1 βαθμών στις 09:18, στη συνέχεια τρεις ακόμη μεγέθους 4,5 έως 4,8 βαθμών έως τις 09:16.

Όπως αναφέρουν διεθνείς ανταποκρίσεις, δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει σε πολλές πόλεις, εγκλωβίζοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων κάτω από τα ερείπια. Πυρκαγιά ξέσπασε στην πόλη Wajima, στην επαρχία Ishikawa, και το ηλεκτρικό ρεύμα είχε διακοπεί σε περισσότερα από 30.000 νοικοκυριά.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο μετά τον σεισμό, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα προειδοποίησε επίσης τους κατοίκους να προετοιμαστούν για περισσότερες καταστροφές. «Οι κάτοικοι πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή για ενδεχόμενους περαιτέρω σεισμούς και καλώ τον κόσμο στις περιοχές όπου αναμένονται τσουνάμι να εκκενώσουν το ταχύτερο δυνατό», είπε ο Κισίντα.

Ο σεισμός ταρακούνησε επίσης κτίρια στην πρωτεύουσα Τόκιο, περίπου 500 χλμ. από την Ουατζίμα.

Δρόμοι άνοιξαν, με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία σε πολλά τμήματα της χώρας, ενώ στύλοι ρεύματος καταστράφηκαν, με συνέπεια να προκληθούν πυρκαγιές και περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις νομαρχίες Ισικάουα και Τογιάμα, ανέφερε η πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Hokuriku Electric Power.

Τα δρομολόγια με τρένα υψηλής ταχύτητας στην Ισικάουα αναστάλθηκαν, ενώ οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Softbank και KDDI ανέφεραν διακοπές στις τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνδέσεις στην Ισικάουα και στη Νιιγκάτα, σύμφωνα με τους ιστοτόπους τους.

Η ιαπωνική αεροπορική εταιρία ANA έδωσε εντολή σε αεροπλάνα που κατευθύνονταν σε αεροδρόμια στην Τογιάμα και την Ισικάουα να γυρίσουν πίσω, ενώ η Japan Airlines ακύρωσε τις περισσότερες πτήσεις της προς τις περιοχές Νιιγκάτα και Ισικάουα και οι αρχές δήλωσαν πως ένα από τα αεροδρόμια της Ισικάουα έκλεισε.

Αγωνία για τους πυρηνικούς σταθμούς

Η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας ανέφερε πως δεν έχουν επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε προβλήματα στη λειτουργία πυρηνικών σταθμών κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, περιλαμβανομένων πέντε ενεργών αντιδραστήρων στις μονάδες της Kansai Electric Power στο Όχι και στην Τακαχάμα στη νομαρχία Φουκούι.

Η μονάδα της Hokuriku στη Σίκα της Ισικάουα, που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είχε ήδη διακόψει τη λειτουργία των δύο αντιδραστήρων της πριν από τον σεισμό για τακτική επιθεώρηση και δεν είχε επίπτωση από τον σεισμό, ανέφερε η υπηρεσία.

Ισχυρότατος σεισμός και τσουνάμι έπληξαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 20.000 ανθρώπων, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε πόλεις και πυρηνικές τήξεις στη Φουκουσίμα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας