Άρθρα Κόσμος

Το Κίεβο προ πιστωτικού «κραχ» / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Στην πραγματικότητα, οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν ήδη τεράστιες ελλείψεις τόσο σε εμπειροπόλεμο προσωπικό όσο και σε κρίσιμης σημασίας πολεμικό υλικό, όπως οβίδες, drones και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου

Σε απελπιστική οικονομική θέση βρίσκεται πλέον το Κίεβο, καθώς σύμφωνα με πολυάριθμες «διαρροές» η κυβέρνηση Ζελένσκι αντιμετωπίζει το φάσμα στάσης πληρωμών στον δημόσιο τομέα αλλά και στις ένοπλες δυνάμεις της μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αν δεν λάβει άμεσα νέα χρηματοδότηση από τους «σπόνσορες» σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ως γνωστόν όμως το αμερικανικό Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, έχει αρνηθεί κάθε συζήτηση για νέα κονδύλια και έχει διακόψει τις εργασίες του μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ενωση παρέπεμψε το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ουκρανίας στην επόμενη σύνοδο κορυφής, επιτείνοντας την πιστωτική ασφυξία.

Και η αμερικανική κυβέρνηση πάντως δεν κρύβει την ανησυχία της για το επερχόμενο πιστωτικό και στρατιωτικό «κραχ» των Ουκρανών. Χτες μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν απηύθυνε νέα δραματική έκκληση, τονίζοντας πως «είναι επιτακτική ανάγκη το Κογκρέσο να δράσει άμεσα, το συντομότερο δυνατό, για να προωθήσει τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας μας βοηθώντας την Ουκρανία να αμυνθεί».

Πτώση ηθικού

Ολα αυτά εν μέσω ραγδαίας πτώσης του ηθικού στα μέτωπα, που κλιμακώθηκε μετά τη χριστουγεννιάτικη αποφασιστική νίκη των Ρώσων της Μαρίνκα, ενός στρατηγικής σημασίας προαστίου του Ντονέτσκ που χρησιμοποιούνταν για τον συστηματικό βομβαρδισμό της ουσιαστικής πρωτεύουσας των ρωσόφωνων του Ντονμπάς από το ουκρανικό πυροβολικό.

Μάλιστα ο αρχιστράτηγος των Ουκρανών Βαλέρι Ζαλούζνι παραδέχτηκε την απώλεια της πόλης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Η Μαρίνκα δεν υπάρχει πια». Ετσι, απελευθερώνονται πρόσθετες ρωσικές μονάδες για τη μεγάλη μάχη της Αβντίιβκα, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα, όπου χιλιάδες Ουκρανοί μαχητές έχουν ουσιαστικά περικυκλωθεί και βομβαρδίζονται ανηλεώς εδώ και μήνες από τους Ρώσους.

Στην πραγματικότητα, οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν ήδη τεράστιες ελλείψεις τόσο σε εμπειροπόλεμο προσωπικό όσο και σε κρίσιμης σημασίας πολεμικό υλικό, όπως οβίδες, drones και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου: σε χτεσινή συνέντευξή του στους New York Times, ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της πανίσχυρης ουκρανικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Αμυνας και Πληροφοριών Γιεγκόρ Τσέρνεφ είπε επί λέξει ότι «αν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση της αμερικανικής βοήθειας, θα χάσουμε εδάφη που κατακτήσαμε με πολύ μεγάλη δυσκολία το περασμένο καλοκαίρι».

Κάτι που βέβαια συμβαίνει ήδη, τόσο στη Ζαπορόζιε, όσο και στα περίχωρα του Μπαχμούτ αλλά και στα βόρεια μέτωπα, στην Κρεμέναγια και το Κράσνι Λίμαν, που είχαν ανακτήσει οι Ουκρανοί κατά τη φθινοπωρινή τους αντεπίθεση του 2022.

Παράλληλα βαθαίνει όλο και περισσότερο το χάσμα μεταξύ του προέδρου Ζελένσκι και του επιτελάρχη Ζαλούζνι, με τον δεύτερο να διαψεύδει σε συνέντευξη Τύπου τον ισχυρισμό του πρώτου ότι οι ένοπλες δυνάμεις ζήτησαν την επιστράτευση ώς και 500.000 νέων στρατιωτών προκειμένου να μην καταρρεύσει η άμυνα.

Τεράστιες απώλειες

Ο Ζελένσκι φέρεται να προσπαθεί πάση θυσία, αλλά μάταια, να χρεώσει στον Ζαλούζνι τη μεγάλη αποτυχία της θερινής αντεπίθεσης και τις τεράστιες απώλειες σε έμψυχο υλικό, καθώς φοβάται την υψηλή δημοτικότητα του στρατηγού στο στράτευμα, αλλά και την κοινή γνώμη.

Πάντως και οι Ουκρανοί έχουν τις επιτυχίες τους, με σημαντικότερη την ανατίναξη με πυραύλους Cruise (πιθανότατα αγγλογαλλικούς τύπου Storm Shadow/ Scalp) του «παρκαρισμένου» στο λιμάνι Φεοντόσια της Κριμαίας μεγάλου αποβατικού σκάφους «Νοβοτσερκάασκ», που δικαίως θεωρείται αποτυχία της τοπικής αεράμυνας.

Οι Ρώσοι παραδέχτηκαν πως το σκάφος υπέστη σοβαρές ζημιές, αλλά φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν έδειξαν πως το μεγάλο πλοίο, που τους προηγούμενους μήνες μετέφερε πυρομαχικά και drones για τις άγριες μάχες στη Ζαπορόζιε, καταστράφηκε ολοσχερώς.

efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας