Κοινωνία Οικονομία

Αστυνομικοί εκτός υπηρεσίας σε ρόλο «μπράβων» στις εξώσεις

Αλληλέγγυος κόσμος της γειτονιάς και μέλη του ΠΑΜΕ έξω από το διαμέρισμα της οικογένειας στην οδό Ναϊάδων 14 στο Παλαιό Φάληρο την περασμένη Παρασκευή κατάφεραν να αποτρέψουν -προς το παρόν- την έξωση
Χωρίς στολές παρέχουν «προστασία» σε κερδοσκοπικά funds, διευκολύνοντας εξώσεις πρώτης κατοικίας
Κόλαση ζει τον τελευταίο χρόνο μια οικογένεια στο Παλαιό Φάληρο, που, ενώ μαίνεται η δικαστική διαμάχη, αιφνιδιαστικά τον περασμένο Φεβρουάριο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα υπάρχοντά της και να μεταβεί ως φιλοξενούμενη σε διαμέρισμα συγγενών στην ίδια πολυκατοικία ● Στη συνέχεια υπήρξαν παραβιάσεις στο σπίτι τους και μάλιστα παρουσία αστυνομικών που τους απειλούσαν.

Με πρακτικές που θυμίζουν μαφία, Έλληνες αστυνομικοί εκτός υπηρεσίας, χρησιμοποιώντας την επαγγελματική τους ιδιότητα, παρέχουν τις «υπηρεσίες» τους σε servicers και σε αμφιλεγόμενες εταιρείες ακινήτων που εμπλέκονται σε απόπειρες εξώσεων πρώτης κατοικίας ύστερα από –συχνά παράτυπους– πλειστηριασμούς. Στο πακέτο των υπηρεσιών φαίνεται πως περιλαμβάνονται απειλές και εκφοβισμοί των «παλαιών ιδιοκτητών», παρακολουθήσεις και παράνομες βιντεοσκοπήσεις, αλλαγές κλειδαριών, παραβίαση εισόδων, έφοδοι σε διαμερίσματα χωρίς εισαγγελική εντολή σε συνεργασία με μεταφορικές εταιρείες, φθορά ξένης περιουσίας και λοιπά αδικήματα, για τα οποία, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους και τη δυσχερή θέση των δανειοληπτών, αποφεύγουν συνήθως να λογοδοτήσουν.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, ωστόσο σήμερα η «Εφ.Συν.» εστιάζει σε μια συγκεκριμένη υπόθεση, αναδεικνύοντας τι προηγήθηκε μιας απόπειρας έξωσης, που επιχειρήθηκε τρεις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα σε διαμέρισμα πρώτης κατοικίας στην οδό Ναϊάδων 14 στο Παλαιό Φάληρο. Την προηγούμενη Παρασκευή, αλληλέγγυοι, κάτοικοι και εργαζόμενοι, κυρίως μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΠΑΜΕ, απέτρεψαν –προσωρινά– την έξωση της οικογένειας που μένει στο συγκεκριμένο διαμέρισμα από το 1981. Όμως η ιστορία ξεκινά πολύ πιο πίσω και είναι αρκετά σκοτεινή.

Το συγκεκριμένο ακίνητο αποτελούσε υποθήκη ενός επιχειρηματικού δανείου στην Εθνική Τράπεζα που είχε πάρει ο 69χρονος σήμερα Ν.Σ. για μια επιχείρηση σαπωνοποιίας που είχε στη Θήβα. Η Εθνική πούλησε το δάνειό του στην εταιρεία Symbol Investment με έδρα το Δουβλίνο, η οποία στη συνέχεια ανέθεσε ως διαχειρίστρια εταιρεία την είσπραξη του δανείου στην εταιρεία Cepal, στην οποία μάλιστα πρόσφατα επιβλήθηκε πρόστιμο από το υπουργείο Ανάπτυξης για επαναλαμβανόμενες οχλήσεις και αθέμιτες πρακτικές.

H Cepal (servicer της Alpha Bank) προβαίνει σε πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας τού επιχειρηματία στο Παλαιό Φάληρο τον Ιούνιο του 2022, πριν βγει η απόφαση του Αρείου Πάγου 822/22 που απαγορεύει στις διαχειρίστριες εταιρείες να κάνουν δικαστικές ενέργειες εναντίον των δανειοληπτών. Το ακίνητο μεταβιβάζεται στην εταιρεία Elnivo με έδρα τη Βουλγαρία, διαχειριστής της οποίας είναι ένας Έλληνας επιχειρηματίας – τηλεπερσόνα, γνωστός από τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικό reality, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση του φερόμενου βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη την Πρωτοχρονιά του 2022, χωρίς πάντως να αποδειχθεί τίποτα για τον ίδιο. Μετά τον πλειστηριασμό η οικογένεια των παλιών ιδιοκτητών υπέβαλε ανακοπή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Δικαστικά δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποιον ανήκει το ακίνητο και εκκρεμεί σειρά από δίκες. Παράλληλα, στο συγκεκριμένο ακίνητο είναι δηλωμένη η επιχειρηματική έδρα του γιου της οικογένειας.

Τον τελευταίο χρόνο η οικογένεια στο Παλαιό Φάληρο ζει μια πραγματική κόλαση. Ενώ μαίνεται η δικαστική διαμάχη, αιφνιδιαστικά και με βίαιο τρόπο τον περασμένο Φεβρουάριο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα υπάρχοντά της και την οικοσκευή και να μεταβεί ως φιλοξενούμενη σε διαμέρισμα συγγενών στην ίδια πολυκατοικία. Πριν από μερικούς μήνες άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως στο σπίτι τους, όπου έχουν όλη την περιουσία τους, μπαίνουν άγνωστα άτομα και τους παίρνουν πράγματα. Ενώ πίστευαν ότι το σπίτι τους φυλάσσεται επαρκώς, στα τέλη Ιουλίου γείτονας αντιλήφθηκε κάποιον να βγαίνει από το διαμέρισμα και να κλειδώνει. Οι ιδιοκτήτες ανησύχησαν και αναρωτήθηκαν ποιος και με ποια ιδιότητα μπαινοβγαίνει στο διαμέρισμά τους ενώ εκκρεμούν τα ένδικα μέσα. Πρόσβαση στο διαμέρισμα βάσει νόμου μπορεί να έχει μόνο ο μεσεγγυούχος. Ανέτρεξαν στην κάμερα καταγραφής που είχαν τοποθετήσει και διαπίστωσαν ότι είχε διακοπεί η λειτουργία της.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας