Βίντεο Μουσικής Κόσμος Μουσικές του Κόσμου Μουσικές του Κόσμου Πολιτισμός

Μουσικές του Κόσμου / Ο Βιβάλντι και η θρησκευτική μουσική

Επειδή ο Αντόνιο Βιβάλντι είναι ταυτισμένος με τις “Τέσσερις εποχές” του, ένα από τα μελωδικότερα έργα της Κλασικής Μουσικής, τα υπόλοιπα είναι πολύ λιγότερο γνωστά, γιατί οι “Εποχές” τα επισκιάζουν όλα.

Ιερέας ο Βιβάλντι, που γεννιέται το 1678 στο Βενετία, είναι φυσικό να μην επιλέξει τη μουσική, που τόσο αγαπά από παιδί, αφού η επιβίωση ήταν το πρώτιστο εκείνη την περίοδο, και η οικογένειά του δεν  μπορούσε να του την προσφέρει, αν επέλεγε να γίνει μουσικός.

Η καλή του τύχη, όμως, τον οδηγεί στο να γίνει, πέρα από ιερέας, μουσικοδιδάσκαλος σε ορφανοτροφείο και το φυσικό του ταλέντο στη μουσική βρίσκει εκεί έδαφος γόνιμο, για να ανθίσει. Στην πορεία το άσθμα από το οποίο πάσχει τον εμποδίζει να είναι πια ιερέας και αφιερώνεται στη μουσική.

Τα θρησκευτικά μουσικά έργα είναι αντικείμενο έμπνευσης και μελέτης εκείνη την εποχή κι ο Βιβάλντι δίνει ένα από τα ωραιότερα θρησκευτικά έργα το “Gloria in excelsis Deo”, που χαρακτηρίζεται από άκρα μελωδικότητα, όπως και οι “Εποχές” του.

Το “Gloria”, για ορχήστρα και χορωδία παίχτηκε στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές του Κόσμου, αλλά και σε ναούς και θεωρείται μέχρι σήμερα κορυφαία έκφραση της θρησκευτικής πίστης μέσα από τη μουσική.

………………

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας