Εκδηλώσεις Ελλάδα Πολιτισμός

Το Υπουργείο Πολιτισμού φέρνει ιδιωτική εταιρεία στην Ακρόπολη! / Με απεργία στις 19 Δεκεμβρίου απαντούν οι αρχαιοφύλακες στο Βράχο

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων προχωρά σε διαγωνισμό ανάθεσης για την έκδοση των εισιτηρίων του Αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως, καθώς και του ελέγχου εισόδου και ακύρωσης εισιτηρίων για την είσοδο στο Μνημείο, έναντι ποσού 2 εκ. ευρώ!!

Πρόκειται για μία ακόμα κίνηση που εντάσσεται στην ευρύτερη στόχευση της κυβέρνησης να εισάγει τη λογική του κόστους – οφέλους και τους κέρδους και στην πολιτιστική κληρονομιά, μέσω της παραχώρησης κομβικών υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Το 2023 παρακολουθούμε το ΥΠΠΟ να προχωρά σε μια συνολική αλλαγή καθεστώτος στην αρχαιολογική υπηρεσία, ξεκινώντας από την μετατροπή των πέντε μεγάλων Μουσείων σε ΝΠΔΔ και τώρα εκχωρώντας σε ιδιώτες τον έλεγχο εισόδου στο πιο σημαντικό Μνημείο της Χώρας” τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ)

Τα παραπάνω καθήκοντα ανήκουν μέχρι σήμερα στο φυλακτικό προσωπικό μόνιμο και ορισμένου χρόνου. Η αιφνιδιαστική αυτή ενέργεια του ΥΠΠΟΑ συνιστά ξεκάθαρη εκχώρηση δημοσίων εσόδων σε ιδιώτες, χωρίς κανένα σαφή λόγο και σοβαρή αιτιολογία στο γιατί αποφάσισαν να δώσουν σε ιδιωτική εταιρεία, έναντι του σημαντικού ποσού των 2 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2024-2025, τις υπηρεσίες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου”, τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Επισημαίνουν ότι “Υπηρεσίες όπως η έκδοση, η ακύρωση εισιτηρίων και η υποδοχή επισκεπτών στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης, έως σήμερα παρέχονται από το φυλακτικό προσωπικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς να επιβαρύνουν περαιτέρω τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εάν προχωρήσει αυτός ο διαγωνισμός και αναλάβουν οι ιδιώτες τα ταμεία και τον έλεγχο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο Ακροπόλεως, ποιος θα ασκεί έλεγχο στην εκάστοτε εταιρία; Ποιος θα εφαρμόζει την νομοθεσία που ορίζεται για την έκδοση εισιτηρίων”;

Το σωματείο των αρχαιοφυλάκων, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Γενικού του Συμβουλίου,
προκηρύσσει 24ωρη προειδοποιητική απεργία για τις 19/12/2023 στον Αρχαιολογικό Χώρο της
Ακρόπολης, με αίτημα αυτή η πολιτική να σταματήσει εδώ.

imerodromos.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων