Βίντεο Μουσικής Γράμματα & Τέχνες Κόσμος Μουσικές του Κόσμου Μουσικές του Κόσμου Μουσική Πολιτισμός

Μουσικές του Κόσμου / Ghetonia (Γειτονία). Ένα μουσικό συγκρότημα της ελληνόφωνης Κάτω Ιταλίας που σμίγει γλώσσες, μουσικές και πολιτισμούς / video

Αν οι “Ποσειδωνιάται” του Καβάφη μεταφέρουν στους στίχους τους την πίκρα εκείνων που  χρόνια σε άλλη γη έχουν σχεδόν ξεχάσει τη γλώσσα τους και τους έμειναν μόνο κάποιες τυπικές γιορτές να τους θυμίζουν την καταγωγή τους, οι  Ghetonia (Γειτονία), είναι  η μουσική έκφραση των ίδιων συναισθημάτων.

Ελληνόφωνο συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής της Κάτω Ιταλίας, από το Σαλέντο, τη Γκρέτσια Σαλεντίνα, όπως την ονομάζουν, γεννήθηκε το 1992, πολλά χρόνια πριν, με σκοπό τη διατήρηση της γλώσσας, της μουσικής και της πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής.

Στα πάνω από τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του το συγκρότημα μεγάλωσε και πέρα από τις εμφανίσεις του στην Ιταλία και την Ελλάδα ταξίδεψε από τη Γερμανία και τα Βαλκάνια μέχρι τις ΗΠΑ και την Κούβα.

Αυτό αποδεικνύει τη γοητεία που ασκεί στο κοινό, αφού μεταφέρει, πέρα από το σμίξιμο των δύο γλωσσών και της μουσικής τους, το αίσθημα μιας πικρής νοσταλγίας για ό,τι είναι πια χαμένο.

Στα video που ακολουθούν αυτό είναι ολοφάνερο.

……………………….

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας