Βέροια Γράμματα & Τέχνες Εικαστικά Πολιτισμός Τοπικά

Βέροια – Γκαλερί Παπατζίκου: Στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης “Στίγματα χαρακτικής”

Με μια ομαδική έκθεση χαρακτικής εγκαινιάζει τη νέα καλλιτεχνική της περίοδο η Γκαλερί Παπατζίκικου.
Η έκθεση με τίτλο “Στίγματα χαρακτικής”, που σήμερα το βράδυ εγκαινιάστηκε,  ξεκινάει από παλιότερους χαράκτες, πιο κοντά σε θέματα συγκεκριμένα, όπως η Ρένα Ανούση, με τα έξοχα χαρακτικά της που αγγίζουν στην έκθεση θεματολογικά την Αναγέννηση, για να περάσει στη συνέχεια σε μεταγενέστερους καλλιτέχνες, που η προσέγγιση των θεμάτων τους περνάει σταδιακά στην αφαίρεση.
Ανάμεσα σε  φίλους της γκαλερί που πάντα τιμούν τις εκθέσεις της, η γκαλερίστα Βίκυ Παπατζίκου είπε στη faretra για την έκθεση:
.
Η ιδέα της έκθεσης
Ιδέες  να στηθεί μια τέτοια έκθεση υπάρχουν πάντα, αρκεί να μπορούν να ευδοκιμήσουν, να έρθει ο καιρός να υλοποιηθούν.
.
Ο στόχος
Στόχος της έκθεσης δεν είναι μόνο να έρθει το κοινό σε επαφή με έργα χαρακτικής, αλλά και με ένα υψηλό επίπεδο καλλιτεχνών, γιατί οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες έχουν γράψει πραγματικά ιστορία στο χώρο.
Χωρίς να ασχολούνται μόνο με τη χαρακτική, (πολλοί είναι ζωγράφοι), έχουν εξαιρετικές καταθέσεις στο χώρο της χαρακτικής.
Τρεις γενιές χαρακτών συναντιούνται
Το γοητευτικό της έκθεσης είναι ότι συναντιούνται σ’ αυτήν τρεις γενιές, με μακροβιότερη στο χώρο τη Ρένα Ανούση, που σήμερα είναι 91 χρονών. Ήταν μαθήτρια του Σικελιώτη!
Στην τρίτη γενιά υπάρχουν πολλοί νέοι χαράκτες.  Και πολλοί και ενδιαφέροντες.
.
Η κοινή αφετηρία και συνισταμένη
Όλοι έχουν περάσει από το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών, πράγμα που τους ενώνει. Το Κέντρο το διαχειρίζονται τώρα η Δήμητρα Σιατερλή και ο Πίνο Παντολφίνι. Είναι και οι δύο συμμετέχοντες στην έκθεση.
Πρέπει να πω ότι στην υλοποίηση της έκθεσης βοήθησε η Δήμητρα η Σιατερλή, με την οποία γνωρίστηκα, όπως και με τους περισσότερους πριν από χρόνια. Με τον Καρά το 2013, ή με τον Μπότσογλου… Ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, που δώσανε το στίγμα τους στην παρουσία της Τέχνης.
Η αναπαραγωγή των χαρακτικών κάνει προσιτή την αγορά τους.
Μπορεί να αναπαράγονται ως έργα Τέχνης, χάνοντας τη μοναδικότητά τους, αλλά επειδή η αναπαραγωγή γίνεται πάλι από το ανθρώπινο χέρι, με τη χειρωναξία ή την πρέσα, δε λείπει η παρουσία του ανθρώπου που μεσολαβεί ανάμεσα στον καλλιτέχνη και τον αγοραστή. Δεν πρόκειται για πλότερ, για όφσετ.
Έτσι τα χαρακτικά έχουν μια χαμηλότερη τιμή, γιατί μπορούν να αναπαραχθούν, με αποτέλεσμα να είναι πιο προσιτά για τον καθένα. Και δεν είναι λίγο να μπορείς να αποκτήσεις σε προσιτή τιμή το έργο ενός σημαντικού καλλιτέχνη.
……………………..
Φωτογραφίες: faretra. info
………………………
Στην έκθεση ΣΤΙΓΜΑΤΑ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ συμμετέχουν οι:
ΡΕΝΑ ΑΝΟΥΣΗ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΝΟΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΚΟΥΡΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΠΡΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΟΡΤΑΡΑΚΟΣ, ΧΡΟΝΗΣ ΜΠΟΤΣΟΓΛΟΥ, PINO PANDOLFINI, ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΠΟΛΙΤΗ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΙΑΤΕΡΛΗ.

Ώρες λειτουργίας:
ΔΕΥΤ – ΤΕΤ – ΣΑΒ 10:00 – 14:00
ΤΡ – ΠΕΜ – ΠΑΡ 10:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00
ΓΚΑΛΕΡΙ ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ
43, El. Venizelou, 59100, Veria, gallerypapatzikou@gmail.com
…………………..
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας