Άρθρα Κόσμος

“Γάζα: Καταρρέει η κοινωνία από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Kλίμα τρόμου και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη” / γράφει ο Χρίστος Καλουντζόγλου

Στην κατάρρευση κάθε έννοιας κοινωνικής τάξης στην Γάζα οδηγεί ο άνευ προηγουμένου βομβαρδισμός του παλαιστινιακού θύλακα από το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός πλήττει από ξηράς, αέρος και θαλάσσης στόχους σε όλο το μήκος και πλάτος της Γάζας, καταστρέφοντας τις υποδομές και σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του Τόμας Γουάιτ, διευθυντή ανθρωπιστικών υποθέσεων της  UNRWA στη Γάζα, ο οποίος έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι «η κοινωνική τάξη καταρρέει» στον θύλακα.

«Στους δρόμους επικρατεί άγρια κατάσταση, ιδιαίτερα μόλις πέσει το σκοτάδι – κάποιες αποστολές με ανθρωπιστική βοήθεια λεηλατούνται, τα οχήματα των Ηνωμένων Εθνών λιθοβολούνται. Η κοινωνία είναι στο όριο της πλήρους κατάρρευσης», έγραψε ο Τόμας Γουάιτ στο Χ.

Βολές αρμάτων σε ουρά αμάχων για νερό- δεκάδες θύματα

Ο Χάνι Μαχμούντ, ανταποκριτής του Al Jazeera στη Γάζα, μεταδίδει ότι στη Χαν Γιούνις, το περασμένο 24ωρο οι Ισραηλινοί χτύπησαν μια ουρά που είχαν σχηματίσει Παλαιστίνιοι άμαχοι «για να πάρουν νερό».

Εργαζόμενος στο νοσοκομείο Νάσερ, είπε στον παλαιστίνιο δημοσιογράφο ότι μία ομάδα γυναικών και παιδιών περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να πάρουν νερό που βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών από το νοσοκομείο και χτυπήθηκαν από άρματα μάχης.

Η εικόνα που αντίκρισε ο αυτόπτης μάρτυρας «ήταν μέσα στο αίμα, πολύ τρομακτική», σύμφωνα με το Al Jazeera, με τα άψυχα κορμιά παιδιών να είναι σκορπισμένα παντού.

Μόνο την Πέμπτη, σκοτώθηκαν 350 Παλαιστίνιοι άμαχοι από βομβαρδισμό κατοικιών, σχολείων, νοσοκομείων και καταστημάτων.

Χαρακτηριστικές επίσης είναι οι εικόνες από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Γιάφα, στην πόλη Ντέιρ ελ-Μπάλαχ. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, anadolu, οι τραυματίες από την επίθεση αυτή είναι δεκάδες.

Κλίμα τρόμου στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ

Σύμφωνα με το Al Jazeera εξαιρετικά τεταμένο είναι το κλίμα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η Σάρα Καϊράτ, ανταποκρίτρια του Al Jazeera μεταδίδει ότι «για να έχετε μια ιδέα από την ατμόσφαιρα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και στα κατεχόμενα εδάφη, οι καταστηματάρχες έκλεισαν τα καταστήματά τους. Ανησυχούν ότι μπορεί να συλληφθούν ανά πάσα στιγμή, ακόμα κι αν περάσουν ένα δρόμο. Κάποιος συνελήφθη επειδή βγήκε στον δρόμο να πετάξει τα σκουπίδια».

«Η ισραηλινή αστυνομία επεμβαίνει και απαγορεύει σε οποιονδήποτε να κάνει μια ανάρτηση εκφράζοντας αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους στην Γάζα. Ακόμα κι αν σηκώσεις μια παλαιστινιακή σημαία αυτό θεωρείται παράνομο», μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Al Jazeera.

Η ισραηλινή αστυνομία δεν επιτρέπει επίσης στους πιστούς να προσευχηθούν στο ιερό τέμενος Αλ Άκσα. «Ούτε να πλησιάσει δεν μπορεί κάποιος, γιατί η αστυνομία τους απωθεί κάθε Παρασκευή, ρίχνοντας δακρυγόνα. Μόνο τους ηλικιωμένους επιτρέπουν να φτάσουν μέχρι το τέμενος», μεταδίδει η Σάρα Καϊράτ.

Εισβολή πάνοπλων εποίκων σε χωριό έξω από τη Χεβρώνα

Κλίμα τρομοκρατίας επικρατεί και στην κατεχόμενη Χεβρώνα, όπου χθες μια ομάδα πάνοπλων εποίκων, με την κάλυψη στρατιωτών, επιτέθηκαν στο χωριό Χαλέτ αλ-Μπαμπάα, τραυματίζοντας τρεις Παλαιστίνιους.

Όπως δήλωσε στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ο Ράτεμπ αλ-Τζουμπούρ, κάτοικος της περιοχής, δεκάδες μέλη πολιτοφυλακής εποίκων, με την υποστήριξη ανδρών του στρατού, εισέβαλαν στο χωριό, συνέλαβαν δεκάδες κατοίκους και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο δίκτυο υδροδότησης.

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο