Αναγνώστες Πολιτισμός

Η ημέρα των ΑμεΑ και ο Βελάσκεθ (1599-1660) / γραφει ο Στέργιος μποζίνης

Ο Στέργιος Μποζίνης, ζωγραφίζοντας ο ίδιος, (έξοχες οι υδατογραφίες του), και με ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στο θέμα των ΑμεΑ, επισημαίνει με το μικρό του κείμενο τη σχέση του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου Βελάσκεθ, του ζωγράφου της Αυλής, με τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα  από τη γέννησή τους και χρησιμοποιούνταν ως διασκεδαστές του Παλατιού, αν δεν τους καταδίκαζε η Ιερά Εξέταση.
.
Το πρόβλημα ήταν και  είναι παγκόσμιο  και διαχρονικό, όμως, ο Βελάσκεθ, πέρα από την καλλιτεχνική του ματιά διαθέτει και την βαθιά ανθρώπινη. Απεικονίζει αυτά τα άτομα με ιδιαίτερη συμπάθεια. Ο Στέργιος Μποζίνης γράφει:
.
Η ημέρα των ΑμεΑ και ο Βελάσκεθ (1599-1660)
.
Ο Βελάσκεθ θεωρείται ο μεγαλύτερος Ισπανός ζωγράφος και από τους σημαντικότερους προσωπογράφους στην ιστορία της ζωγραφικής.
Από 24 χρονών ήταν ο ζωγράφος της Αυλής του Φιλίππου Δ’.Στις Αυλές τότε συνήθιζαν να φέρνουν νάνους και άτομα με αναπηρίες ως διασκεδαστές του παλατιού.
.
Ο Βελάσκεθ δεν δίσταζε να τους εντάσσει μέσα στους πιο διάσημους πίνακες του.Στον πρώτο και πιο διάσημό του, “Οι Δεσποινίδες των Τιμών” 1658, δεξιά δύο νάνοι μαζί με όλη τη Βασιλική οικογένεια. (Εξισώνοντας έτσι ζωγραφικά τις ανώτερες και κατώτερες τάξεις).
Παιδιά με σύνδρομο ντάουν και με νοητική αναπηρία τα ζωγράφιζε πάντα με μεγάλη αγάπη και ευαισθησία, που είναι τόσο εμφανής και συγκινητική…Στέργιος Μποζίνης
banner-article

Ροη ειδήσεων