Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

Αυξήσεις στα διόδια το 2024, εν μέσω αφόρητης ακρίβειας και αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη στους επιχειρηματίες των Εθνικών Οδών

Όλα δείχνουν ότι επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για “μποναμά” στους επιχειρηματίες  του εθνικού οδικού δικτύου -τη στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει-  συμφωνώντας η κυβέρνηση σε αύξηση 7,6% έως 7,7% θ από το 2024 στα διόδια όλης της χώρας. Έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους παραχωρησιούχους και στο υπουργείο Υποδομών συμφωνήθηκε η προσαύξηση του 2023 (12%), που δεν εισπράχθηκε ποτέ, να μοιραστεί σε τρεις δόσεις έως το 2026 και οι παραχωρησιούχοι να απορροφήσουν ένα μέρος αυτής.

Σύμφωνα, με επίσης με πληροφορίες που μεταφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», πριν από λίγες ημέρες οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν σε συμφωνία και έτσι οι παραχωρησιούχοι πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να ενημερώσουν και τυπικά το υπουργείο Υποδομών (όπως οφείλουν από τις συμβάσεις παραχώρησης) για το ύψος της αύξησης που θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Μάλιστα, οι επιχειρηματίες έχουν υποβάλει και αιτήματα αποζημιώσεων για τα διαφυγόντα κέρδη του 2023 και όλα δείχνουν ότι δύσκολα το υπουργείο θα αποφύγει να τα καταβάλει. Τί εννοούν διαφυγόντα κέρδη οι “επενδυτές”; Εννοούν τη  μη επιβολή αύξησης των διοδίων κατά το 2023. Ο, τι λοιπόν δεν εισέπραξαν από τους πολίτες θα το εισπράξουν από τη Δημόσιο, δηλαδή από τον λαό πάλι, δια άλλης οδού!

Εξάλλου, το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να καταβάλει τις αποζημιώσεις, δεδομένου ότι  το δικαίωμα τιμαριθμικής αύξησης προβλέπεται στις συμβάσεις που έχει συνυπογράψει, ενώ η μη επιβολή της αύξησης έγινε με εντολή του υπουργείου Υποδομών.

Πάντως αν επιβληθεί αύξηση 7,63%, αυτό σημαίνει ότι η διαδρομή ενός Ι.Χ. από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα κοστίζει 33,75 ευρώ (έναντι 31,35 ευρώ), η διαδρομή Αθήνα – Ιωάννινα (μέσω γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου) διαμορφώνεται στα 41,15 ευρώ (έναντι 38,25 ευρώ), η διαδρομή Αθήνα – Πάτρα στα 12,70 ευρώ (έναντι 11,80 ευρώ) και η διαδρομή Αθήνα – Καλαμάτα στα 15 ευρώ (έναντι 13,95 ευρώ σήμερα).  Οι νέες τιμές ανά κατηγορία οχήματος θα ανακοινωθούν στα μέσα Δεκεμβρίου από τους παραχωρησιούχους (Ολυμπία Οδό, Νέα Οδό, Κεντρική Οδό, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, Μορέα, Γέφυρα Α.Ε.).

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας