Κόσμος

Γάζα: Συμφωνία για 4ήμερη «ανθρωπιστική παύση» με απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων

Πάντως δεν γίνεται καμία συζήτηση για κατάπαυση του πυρός  ώστε να μπει τέλος σε αυτή την ανήκουστη γενοκτονία που διεξάγει το Ισραήλ.

Αυτό σημαίνει ότι μετά το πέρας των τεσσάρων ημερών – εάν τηρηθεί η συμφωνία ως έχει – το Ισραήλ θα συνεχίσει το δολοφονικό σφυροκόπημα της Γάζας με τον απολογισμό της θηριωδίας να καταγράφει ως τώρα: 14.128 νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 5.840 παιδιά και 3.920 γυναίκες και περίπου 33.000 τραυματίες. 

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συμφωνία η οποία προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές και την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός για 4 μέρες στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

«Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές (…) συμφωνία με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν -γυναίκες και παιδιά- θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πάντως η κυβέρνηση Νετανιάχου διεμήνυσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα «συνεχίσει τον πόλεμο» μετά την τετραήμερη παύση. «Η ισραηλινή κυβέρνηση, ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, να ολοκληρωθεί η εξάλειψη της Χαμάς και για να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα», αναφέρει απόσπασμα ανακοίνωσης της κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω X (του πρώην Twitter) από τις υπηρεσίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η διπλωματία του Κατάρ επιβεβαίωσε τη σύναψη συμφωνίας για «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η έναρξη της παύσης θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών 24 ωρών και η διάρκειά της θα είναι τέσσερις ημέρες, με δυνατότητα παράτασης», διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ μέσω X (του πρώην Twitter) αναφερόμενο στη συμφωνία που κλείστηκε με μεσολάβηση του εμιράτου, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Διαβεβαίωσε εξάλλου πως «ο αριθμός των ανθρώπων που θα απελευθερωθούν θα αυξηθεί σε μεταγενέστερα στάδια της εφαρμογής της συμφωνίας».

Από την πλευρά της, η Χαμάς εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία να κηρυχθεί «ανθρωπιστική εκεχειρία». Σύμφωνα με τη Χαμάς θα απελευθερωθούν 50 όμηροι με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

«Οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης και την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει την επιμονή του έναντι της επίθεσης», ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Η Χαμάς αναφέρει ότι θα απελευθερώσει «50 κρατούμενους, γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 γυναικών και παιδιών κάτω των 19 ετών» από τις ισραηλινές φυλακές.

«Επιβεβαιώνουμε πως θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι τα τάγματα των θριαμβευτών μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή», προειδοποίησε.

Δυνάμει της συμφωνίας, αναμένεται να εισέλθουν εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικό υλικό και καύσιμα σε όλα τα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, πάντα κατά την ανακοίνωση της Χαμάς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Al Jazeera», «Reuters»)

 imerodromos.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων