Επιστήμη Κόσμος

Έρευνα: Τρύπα του όζοντος / Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μάλλον δεν «κλείνει» – Έχει γίνει βαθύτερη

Νέα μελέτη που δημοσιέυτηκε σε έγκριτο επιστημονικό επιστημονικό αποκαλύπτει ότι η τρύπα του όζοντος όχι μόνο δεν «κλείνει» τελικά αλλά μάλλον μεγαλώνει και γίνονται ολοένα και πιο βαθιά. Συγκεκριμένα στη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μπορεί να μην ανακάμπτει καθόλου και ότι η τρύπα μπορεί ακόμη και να επεκτείνεται.

Η ανάκτηση της στιβάδας του όζοντος – η οποία βρίσκεται χιλιόμετρα πάνω από τη Γη και προστατεύει τον πλανήτη από την υπεριώδη ακτινοβολία έχει γιορταστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά επιτεύγματα του κόσμου.

Τα ευρήματα διαφωνούν με τις ευρέως αποδεκτές εκτιμήσεις για την κατάσταση της στιβάδας του όζοντος, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης μελέτης που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ που έδειξε ότι θα επέστρεφε στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980 μόλις το 2040.

Το 1987, πολλές χώρες συμφώνησαν να απαγορεύσουν ή να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση περισσότερων από 100 χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον που είχαν προκαλέσει μια «τρύπα» στο στρώμα πάνω από την Ανταρκτική. Η εξάντληση αποδίδεται κυρίως στη χρήση χλωροφθορανθράκων ή CFC, που ήταν κοινά σε σπρέι αεροζόλ, διαλύτες και ψυκτικά μέσα.

Αυτή η απαγόρευση, που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, θεωρείται ευρέως ότι ήταν αποτελεσματική στην υποβοήθηση της ανάκαμψης της στιβάδας του όζοντος.

Αλλά η τρύπα, η οποία μεγαλώνει πάνω από την Ανταρκτική την άνοιξη πριν συρρικνωθεί ξανά το καλοκαίρι, έφτασε σε μεγέθη ρεκόρ το 2020 έως το 2022, ωθώντας τους επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία να διερευνήσουν γιατί.

Σύμφωνα με το CNN σε μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του όζοντος έχουν μειωθεί κατά 26% από το 2004 στον πυρήνα της τρύπας στην Ανταρκτική άνοιξη.

«Αυτό σημαίνει ότι η τρύπα όχι μόνο έχει παραμείνει μεγάλη σε έκταση, αλλά έχει γίνει επίσης βαθύτερη [δηλαδή έχει λιγότερο όζον] στο μεγαλύτερο μέρος της άνοιξης της Ανταρκτικής», δήλωσε η Hannah Kessenich, διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Otago και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτη.

«Οι ιδιαίτερα μακρόβιες τρύπες του όζοντος κατά την περίοδο 2020-2022 ταιριάζουν απόλυτα σε αυτήν την εικόνα, καθώς το μέγεθος/βάθος της τρύπας τον Οκτώβριο ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και τα τρία χρόνια».

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες ανέλυσαν τη συμπεριφορά του στρώματος του όζοντος από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο χρησιμοποιώντας ένα δορυφορικό όργανο. Χρησιμοποίησαν ιστορικά δεδομένα για να συγκρίνουν αυτή τη συμπεριφορά και τα μεταβαλλόμενα επίπεδα όζοντος και να μετρήσουν τα σημάδια ανάκτησης του όζοντος. Στη συνέχεια προσπάθησαν να προσδιορίσουν τι οδήγησε αυτές τις αλλαγές.

Διαπίστωσαν ότι η εξάντληση του όζοντος και η εμβάθυνση της τρύπας ήταν αποτέλεσμα αλλαγών στην πολική δίνη της Ανταρκτικής, έναν τεράστιο στροβιλισμό χαμηλής πίεσης και πολύ κρύου αέρα, ψηλά πάνω από τον Νότιο Πόλο.

Οι συγγραφείς της μελέτης δεν προχώρησαν περαιτέρω για να διερευνήσουν τι προκαλούσε αυτές τις αλλαγές, αλλά αναγνώρισαν ότι πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην καταστροφή του όζοντος, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης από την υπερθέρμανση του πλανήτη. μικροσκοπικά, αερομεταφερόμενα σωματίδια που εκπέμπονται από πυρκαγιές και ηφαίστεια και αλλαγές στον ηλιακό κύκλο.

«Συνολικά, τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι οι πρόσφατες, μεγάλες τρύπες του όζοντος μπορεί να μην προκαλούνται μόνο από CFC», είπε η Kessenich. Έτσι, ενώ το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ ήταν αναμφισβήτητα επιτυχές στη μείωση των CFC με την πάροδο του χρόνου και στην πρόληψη της περιβαλλοντικής καταστροφής, οι πρόσφατες επίμονες τρύπες του όζοντος της Ανταρκτικής φαίνεται να συνδέονται στενά με τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική δυναμική.

Ορισμένοι επιστήμονες αντιμετωπίζουν με δυσπιστίατα ευρήματα της μελέτης, τα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις τρύπες που παρατηρήθηκαν το 2020 έως το 2022 και χρησιμοποιούν μια σύντομη περίοδο – 19 χρόνια – για να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη υγεία του στρώματος του όζοντος.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας