Εκδηλώσεις Ελλάδα Εργασιακά

Θεσσαλονίκη: Άλλος ένας διανομέας νεκρός εν ώρα εργασίας – Κινητοποίηση τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη στο σημείο που σκοτώθηκε

Ένας ακόμα διανομέας έχασε τη ζωή του χθες το βράδυ σε τροχαίο δυστύχημα στην Κ. Τούμπα

Το τροχαίο, σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκε περίπου στις 11 το βράδυ του Σαββάτου στην οδό Απόλλωνος στην περιοχή της Τούμπας, όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε 33χρονος συγκρούστηκε με τη μοτοσικλέτα του διανομέα. Αρχικά, ο 39χρονος εργαζόμενος μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο όπου και κατέληξε σήμερα τα ξημερώματα.

Στο σημείο του δυστυχήματος (οδός Απόλλωνος)  κινητοποίηση διοργανώνουν αύριο Δευτέρα 20 Νοέμβρη, στις 10 π.μ. το ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής και η Επιτροπή Διανομέων του Σωματείου όπου και καλούν «κάθε διανομέα, κάθε εργαζόμενο στον κλάδο, ανεξάρτητα από τη σχέση και τη μορφή εργασίας τους να ενωθεί και να γίνει η δύναμη που θα τους τρομάξει».

Το ΣΕΤΕΠΕ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του αδικοχαμένου και αναμένει «να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος και θα επιδιώξουμε, όπως κάνουμε πάντα άλλωστε, να αποδοθούν οι ευθύνες στο ακέραιο σε όσους είναι υπαίτιοι. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να μην αναδείξουμε για άλλη μια φορά όλα αυτά που έχουν κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 50 συναδέλφους μας τα τελευταία χρόνια. Την ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας, την ανυπαρξία κρατικής μέριμνας και την ακόρεστη όρεξη των μεγάλων εταιρειών του κλάδου να μας ξεζουμίσουν μέχρι τελικής πτώσης».

Επισημαίνει ακόμα ότι «από νωρίς εχθές τονίζαμε προς κάθε κατεύθυνση (κράτος, αστυνομία, εργοδοτικούς φορείς κλπ) τον κίνδυνο που διατρέχουν οι συνάδελφοι διανομείς που εκτεθειμένοι για μια ακόμα φορά σε ακραία καιρικά φαινόμενα αναγκάστηκαν να δουλέψουν για την επιβίωση. Την στιγμή που αέρας ξεριζώνει δέντρα που πέφτουν σε δρόμους, σχεδόν βυθίζει αντιτορπιλικά στην παραλία, ξηλώνει σκεπές σε αθλητικούς χώρους που παίζουν μικρά παιδιά όπως στη Θέρμη, την ώρα που οι ριπές του ανέμου φτάνουν τα 106 χλμ/ώρα, θεωρείται φυσιολογικό να έχουμε συναδέλφους πάνω στα μηχανάκια να δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα. Καμία παρέμβαση από κράτος και τροχαία για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές, καμία πρόθεση από τις εταιρείες να διακόψουν τη διανομή και να αποζημιώσουν τους συναδέλφους, προφυλάσσοντάς τους. Αντίθετα, νίπτουν τας χείρας τους, ρίχνοντας το μπαλάκι της ευθύνης στους ίδιους “και καλά” να επιλέξουν. Λες και από επιλογή και όχι από ανάγκη βγαίνουμε στον αέρα, στην καταιγίδα, στα χιόνια και στον καύσωνα, λες και δεν έχουμε την ακρίβεια, τους λογαριασμούς, τα δάνεια και τα έξοδα σαν θηλιά να μας σφίγγουν τον λαιμό».

«Πρέπει να μπει φρένο συνάδελφοι, ως πότε θα μετράμε νεκρούς και σακατεμένουςως πότε θα γινόμαστε κιμάς για τα κέρδη τους, ως πότε θα παίζουμε τις ζωές μας κορώνα γράμματα για το μεροκάματο;» αναρωτιέται και προσθέτει:

«Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμός. Όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε φρένο, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες, ανθρώπινους μισθούς και δουλειά με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Εμείς είμαστε αυτοί που παράγουμε όλο τον πλούτο του κλάδου, εμείς είμαστε αυτοί που φέρνουμε εις πέρας όλες τις διανομές, σε όλες τις συνθήκες, με όλες τις δυσκολίες, εμείς έχουμε και τη δύναμη να καθορίσουμε τις ζωές μας και το μέλλον μας μέσα από την οργάνωση και τον κοινό αγώνα.

Απαιτούμε:

-Μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

-Καμία διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

-Κάλυψη των εξόδων της μοτοσικλέτας από τον εργοδότη. Κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία με έξοδα του εργοδότη. Τακτικοί έλεγχοι από την Τεχνική Επιθεώρηση.

-5ήμερο-7ωρο.

-Κάλυψη του εισοδήματος του διανομέα σε περίπτωση ατυχήματος.

-ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και σταθερό εργάσιμο χρόνο».

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας