Άρθρα Κόσμος

Τα Χριστούγεννα αναβάλλονται, η Βηθλεέμ πενθεί για την καινούργια σφαγή των νηπίων / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Και συνεχίζει: «Από το ’67 το Ισραήλ χτίζει και επεκτείνει τους παράνομους εποικισμούς, προσάρτησε την ανατολική Ιερουσαλήμ και διεξάγει εθνοκάθαρση. (…) Η σημερινή κυβέρνηση είναι η πιο δεξιά, η πιο σοβινιστική, η πιο ανοιχτά ρατσιστική στην ισραηλινή Ιστορία

Διάβασα χτες την είδηση και μου φάνηκε πολύ ταιριαστή: η δημοτική αρχή της Βηθλεέμ ακύρωσε, λέει, τα φετινά Χριστούγεννα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, αφού οι ιθύνοντές της αποφάσισαν –ακούς εκεί, οι αντίχριστοι!– ότι δεν μπορούν να στολίσουν και να γιορτάσουν την ώρα που τα αδέλφια τους στη Γάζα δολοφονούνται κατά χιλιάδες. Ούτε δέντρα ούτε λαμπιόνια φέτος: μόνο η καθιερωμένη λειτουργία και προσευχές. Γιατί φέτος η φάτνη είναι γεμάτη αίματα και τα νεογέννητα-τρομοκράτες πεθαίνουν ένα ένα από έλλειψη οξυγόνου στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Και μπορεί η θρυλική σφαγή των νηπίων από τον Ηρώδη να αμφισβητείται από τους ιστορικούς, αλλά η εν εξελίξει σφαγή των νηπίων από τον Νετανιάχου, με τις πλάτες και τις βόμβες-όπλα των «πολιτισμένων» Αμερικανών και Ευρωπαίων, είναι αδιαμφισβήτητη.

Έτσι κι αλλιώς τα καραβάνια των πιστών χριστιανών τουριστών δεν αναμένεται φέτος να ταξιδέψουν στους Αγ(ρ)ιους Τόπους και οι συνήθως περίλαμπροι τέτοια εποχή δρόμοι της Βηθλεέμ είναι έρημοι: άλλωστε, για όσους το ξεχνούν, να θυμίσουμε πως η γενέτειρα του Χριστούλη μας τυγχάνει, εκτός από θεματικό πάρκο για τους προσκυνητές, να είναι μια συνηθισμένη κατεχόμενη παλαιστινιακή πόλη της Δυτικής Οχθης, μόλις δέκα χιλιόμετρα έξω από την επίσης κατεχόμενη Ιερουσαλήμ. Οπως είπε και ένας εκπρόσωπος, «ο κόσμος εδώ δεν έχει καμιά όρεξη για γιορτές, είμαστε θλιμμένοι, θυμωμένοι και ταραγμένοι: στη Γάζα γίνεται σφαγή, οι άνθρωποί μας δολοφονούνται εν ψυχρώ και έχουμε κάθε μέρα επιθέσεις και εδώ στη Δυτική Οχθη. Οπότε δεν είναι σωστό να γιορτάζουμε – η Βηθλεέμ πρέπει να στείλει το δικό της μήνυμα πένθους, τα δικά της συλλυπητήρια στους μάρτυρες του λαού μας».

Υπερβολές, θα πείτε: δεν έχουν ακούσει εκεί στη Βηθλεέμ για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα; Ο Νετανιάχου, ο δημ(ι)οκράτης σύμμαχός μας, είναι ξεκάθαρος: Κάνουμε, λέει, ό,τι μπορούμε για να μην πάθουν κακό οι άμαχοι στη Γάζα, τους παίρνουμε τηλέφωνο στα κινητά τους για να φύγουν, αλλά «δυστυχώς οι προσπάθειές μας δεν είναι πετυχημένες»… Γι’ αυτό έχουν ήδη σκοτωθεί καμιά δεκαπενταριά χιλιάδες αθώοι, τα δύο τρίτα γυναίκες και ανήλικα παιδιά, κι έχουμε κάνει τη Γάζα χωράφι. Σκεφτείτε δηλαδή τι θα γινόταν αν δεν προσπαθούσαν κιόλας! Και η «χριστιανική» Δύση να χειροκροτεί, σαν να μην τρέχει τίποτε – όπως είπαν Μπάιντεν και Σολτς, δεν υπάρχει λόγος για εκεχειρία, οι μόνοι που θα επωφεληθούν είναι οι «τρομοκράτες». Από την Πέμπτη κόπηκαν άλλωστε και όλες οι επικοινωνίες στη Γάζα, εκτός από το ρεύμα, το φαΐ και το νερό: καλή φάση, έτσι θα λιγοστέψουν και τα ανατριχιαστικά βίντεο και φωτογραφίες με τα σκοτωμένα μωρά, που τραβάγανε όλοι αυτοί οι μελαψοί αλλόθρησκοι με τα κινητά τους και μας χαλάνε το δείπνο μας και τον ύπνο μας. Να γιορτάσουμε σαν άνθρωποι κι εμείς τα Χριστούγεννα που έρχονται, να κινηθεί και η αγορά…

Ευτυχώς, όπως έχω ξαναγράψει, υπάρχουν και οι άλλοι Εβραίοι, οι φωτισμένοι – τόσο οι Ισραηλινοί όσο και αυτοί της διασποράς. Καταφεύγω τις τελευταίες εβδομάδες στον Τσόμσκι, τον Φινκελστάιν, τον Ιλάν Παπέ, ευτυχώς είναι τόσοι και τόσοι… Ανακάλυψα αίφνης πριν από λίγες μέρες μια εξαιρετική συνέντευξη του 77χρονου Βρετανο-Ισραηλινού ιστορικού Αβι Σλάιμ στην El Pais: ο Σλάιμ, που αυτοχαρακτηρίζεται ως «Αραβας Εβραίος», γεννήθηκε στη Βαγδάτη, μεγάλωσε στο Ισραήλ και εδώ και δεκαετίες ζει στην Οξφόρδη, όπου συνέγραψε και μερικά από τα καλύτερα βιβλία για το Μεσανατολικό – ανάμεσά τους το «The Iron Wall: Israel and the Arab World» και τα πρόσφατα απομνημονεύματα του «Three Worlds: Memoirs of an Arab Jew».

Ξέρετε τι λέει αυτός ο σπουδαίος Εβραίος για την πατρίδα του; «Ζούμε σε πολύ σκοτεινές εποχές. Καταδικάζω την επίθεση της Χαμάς επειδή ήταν εναντίον αμάχων. Και η δολοφονία αμάχων είναι άδικη, τελεία και παύλα. Αλλά η ισραηλινή απάντηση ήταν άγρια, βάρβαρη και δυσανάλογη. Και η εκδίκηση δεν είναι πολιτική. Αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι τρομοκρατία που υποστηρίζεται από το κράτος. Κρατική τρομοκρατία. Είναι σε πολύ πιο σοβαρή κλίμακα από την επίθεση στο Ισραήλ. Και η σύγκρουση δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου. Ο κόσμος δεν διερωτάται γιατί η Χαμάς εξαπέλυσε αυτή την επίθεση. Η απάντηση βέβαια βρίσκεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Και το πλαίσιο είναι η ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το 1967».

Και συνεχίζει: «Από το ’67 το Ισραήλ χτίζει και επεκτείνει τους παράνομους εποικισμούς, προσάρτησε την ανατολική Ιερουσαλήμ και διεξάγει εθνοκάθαρση. (…) Η σημερινή κυβέρνηση είναι η πιο δεξιά, η πιο σοβινιστική, η πιο ανοιχτά ρατσιστική στην ισραηλινή Ιστορία. (…) Σήμερα είμαστε στο κατώφλι μιας δεύτερης Νάκμπα, μιας δεύτερης εθνικής καταστροφής με τον μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων. (…) Οι Ισραηλινοί στρατηγοί έχουν μια φράση, το “κούρεμα του γκαζόν” – η μόνη λύση που ξέρουν είναι η ωμή στρατιωτική βία. Κάθε λίγα χρόνια εισβάλλουν στη Γάζα με βαριά όπλα και υψηλή τεχνολογία, σκοτώνουν χιλιάδες, γκρεμίζουν δεκάδες χιλιάδες σπίτια, καταστρέφουν υποδομές και μετά φεύγουν… Αυτή είναι η έκτη μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και μακράν η σοβαρότερη και πιο καταστροφική. Επιτίθενται σε ασθενοφόρα, νοσοκομεία, τζαμιά, σχολεία, καταφύγια αμάχων της UNRWA, αποθήκες τροφίμων»…

Και η Δύση; «Οι δυτικές χώρες εξακολουθούν να είναι εντελώς μονόπλευρες. Το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι η υποκρισία και τα διπλά μέτρα και σταθμά… Κατήγγειλαν τη Χαμάς και τη βαρβαρότητά της και την αποκαλούν τρομοκρατική οργάνωση. Αλλά δεν επικρίνουν καθόλου τη συλλογική τιμωρία κατά πολιτών που διαπράττει το Ισραήλ. (…) Το Ισραήλ επιβάλλει πλέον μια μεσαιωνικού τύπου πολιορκία στερώντας το νερό, τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα καύσιμα σε 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους της Γάζας. Ετσι, η Δύση γίνεται συνένοχος στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και στην επίθεση εναντίον αμάχων. Στην ουσία δίνουν στο Ισραήλ το ελεύθερο να κάνει τα χειρότερα στη Γάζα, αντί να κάνουν έκκληση για κατάπαυση του πυρός».

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας