Άρθρα Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Πεδίο μάχης η Κεντρική Επιτροπή – Το δημοψήφισμα Κασσελάκη, η γενικευμένη αντίθεση υπό το φόβο διάλυσης / γράφει η Μαρία Μητσοπούλου

Θυελλώδης έως εκρηκτική αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η οποία ήδη χαρακτηρίζεται «ιστορική» λόγω της διάσπασης και της προαναγγελθείσας αποχώρησης της Ομπρέλας αλλά και λόγω της πρότασης Κασσελάκη για δημοψήφισμα που έθεσε απέναντί του σχεδόν όλο το εναπομείναν κόμμα, ενώ έδειξε να ενεργοποιεί μέχρι και την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. Το περιβάλλον του τελευταίου διέρρευσε δυσαρέσκεια, ενώ φαίνεται πως κορυφαία στελέχη ζήτησαν τη γνώμη του για την διαχείριση της νέας κρίσης, που προκάλεσε το διάγγελμα του Στέφανου Κασσελάκη.

Η συνεδρίαση, σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ανοίξει τις εργασίες της με την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στις 12 το μεσημέρι και πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Το δημοψήφισμα άλλαξε τα δεδομένα της συνεδρίασης και από εκεί που αναμενόταν η επισημοποίηση της διάσπασης, μέσα σε έντονο κλίμα ασφαλώς, τώρα στο επίκεντρο πλέον τίθεται η πρόθεση του προέδρου να δείξει πυγμή για τις διαγραφές, πηγαίνοντας τις ως το τέλος μέσω δημοψηφίσματος και παρακάμπτοντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες και το αρμόδιο όργανο, δηλαδή την Επιτροπή Δεοντολογίας. Το παρασκήνιο χθες ήταν έντονο με συναντήσεις, συσκέψεις, επαφές και συνεννοήσεις, προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα.

Το θέμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να είναι πλέον το πρώτο ζήτημα που θα τεθεί από την Ομπρέλα, τους 6+6 και την τάση Τεμπονέρα. Οι τάσεις αυτές συνεδρίασαν εκ νέου χτες για να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους μετά την εξέλιξη που είχε την προεδρική σφραγίδα.

Ειδικότερα αναμένεται να ζητήσουν ψηφοφορία για το αν μπορεί ένα θέμα πειθαρχικής φύσης όπως οι διαγραφές να τεθεί σε δημοψήφισμα και εκεί θα το καταψηφίσουν. Σε αυτή την περίπτωση η Ομπρέλα θα συμμετάσχει κανονικά στην ψηφοφορία, το κομμάτι της αποχώρησης στη βάση των πολιτικών και ιδεολογικών διαφωνιών της που θα παρουσιάσει με κείμενο, ακολουθεί.

Η κίνηση των «7» κόντρα στο δημοψήφισμα

Αν γίνει τέτοια ψηφοφορία πάντως για την πρόταση Κασσελάκη, του έχει διαμηνυθεί από 7 κορυφαία στελέχη του κόμματος ότι δεν περνάει. Τα στελέχη αυτά, του στενού ή ευρύτερου προεδρικού κλίματος, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιάννης Ραγκούσης, αμέσως μετά το πρωινό διάγγελμα του Στέφανου Κασσελάκη, ήρθαν σε συνεννόηση για ανάληψη δράσης ώστε να σταλεί το μήνυμα στην ηγεσία πως δεν περνάει μια τέτοια πρόταση και θα πρέπει να ανακληθεί. Πολλά δε μάλλον που μοιάζει να μην έχει νόημα στο βαθμό που ο Πάνος Σκουρλέτης αποχώρησε το πρωί της Παρασκευής, ενώ δύο ακόμη από τα άλλα τρία υπό διαγραφή στελέχη, οι Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας αναμένεται σίγουρα να αποχωρήσουν σήμερα.

Με διαρροή τους το μεσημέρι εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους όχι μόνο για τον αιφνιδιασμό αλλά και για το περιεχόμενό του: δεδομένων των αποχωρήσεων που έχουν ανακοινωθεί «θεωρούμε αυτονόητο ότι παρέλκουν οι λόγοι για τις παραπομπές στην επιτροπή δεοντολογίας.  Πόσο μάλλον η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα τέτοιο ζήτημα» ανέφεραν μεταξύ άλλων.

Αν λοιπόν η ηγεσία θεωρούσε ότι η ψηφοφορία για τις διαγραφές στην Κεντρική Επιτροπή δεν θα περνούσε ή ότι οι συσχετισμοί ήταν οριακοί και το ρίσκο μεγάλο, η προσπάθεια να ξεπεραστεί η δυσκολία με την ντρίμπλα για το δημοψήφισμα, επιδείνωσε την κατάσταση στο βαθμό και προσέκρουσε σε  τοίχο, διαμορφώθηκε δε μια εικόνα ευρύτερης αμφισβήτησης – υπήρξαν σενάρια για πρόταση μομφής, τα οποία διάφορα στελέχη χθες απέφευγαν να αποκλείσουν, εκτιμώντας ότι «πλέον όλα είναι ανοιχτά».

Στο ζενίθ η ανησυχία

Η χθεσινή κίνηση Κασσελάκη, που εκλαμβάνεται ως πρωτοφανής για αριστερά ή σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, στο βαθμό που οδηγεί σε «λαϊκά δικαστήρια» προκάλεσε διατασική ανησυχία τόσο ως πρόταση καθεαυτή όσο και για τα μηνύματα προς το εσωκομματικό τοπίο, όσους μένουν ως αντιπολίτευση αλλά και όσους εντός της ηγετικής ομάδας αντιμετωπίζουν με κριτική διάθεση τον πρόεδρο και δεν συμφωνούν πάντα με τις κινήσεις του.

Και το μήνυμα που εξέλαβαν οι περισσότεροι ήταν ότι καταργούνται τα ενδιάμεσα αντιπροσωπευτικά και λοιπά όργανα, η εσωκομματική συζήτηση, οι διαφωνίες, και υπάρχει μόνο η βούληση του προέδρου. Η αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα «άρρωστο κόμμα» το οποίο «θα γίνει ένα υγιές, ενιαίο κόμμα, όπου η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατία από τη βάση» ήταν ενδεικτική και σε πολλούς ακούστηκε πολύ προβληματική.

Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα υπήρξε χθες η εικόνα, μετά τις αντιδράσεις, ότι μπορεί να αλλάξει το ερώτημα και να μην είναι οι διαγραφές αλλά το εσωκομματικό πλαίσιο κανόνων συμπεριφοράς. Με αυτό τον τρόπο, αν τελικώς προχωρήσει κάτι τέτοιο η ηγεσία θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τις προσπάθειες των στελεχών της αντιπολίτευσης να πετύχουν μια πολιτική καταδίκη της αρχικής πρότασης Κασσελάκη. Από την άλλη έχει το μειονέκτημα ότι θα θεωρηθεί υπαναχώρηση του προέδρου.

Στη χθεσινή του διαγγελματική δήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρότεινε ξεκάθαρα δημοψήφισμα για τις διαγραφές:

«Η λειτουργία ενός κόμματος, και πόσω μάλλον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται θέμα αναβολών και σκόπιμων ή μη καθυστερήσεων.

Γι’ αυτόν τον λόγο αύριο θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας».

Από την πλευρά του ηγετικού στρατοπέδου υπήρξε το επιχείρημα ότι το καταστατικό προβλέπει εσωκομματικό δημοψήφισμα για σοβαρό πολιτικό ζήτημα ή θέμα λειτουργίας του κόμματος, το οποίο προκηρύσσεται με αίτημα του 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ. Κοινώς, προβλήθηκε η ερμηνεία ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για οποιοδήποτε θέμα.

Από την άλλη πλευρά αντιτείνουν ότι οι διαγραφές είναι πειθαρχικό ζήτημα για το οποίο το μόνο αρμόδιο όργανο είναι Επιτροπή Δεοντολογίας, και αυτό είναι ζήτημα όχι απλώς διαδικαστικό αλλά και αξιακό. Ως εκ τούτου θεωρούν ότι η πρόταση είναι αντικαταστατική και αντιδημοκρατική.

Η Ομπρέλα φεύγει, μεγαλώνει η πίεση για τους 6+6

Από εκεί και πέρα η Ομπρέλα έχει ήδη ανοίξει την πόρτα της εξόδου. Χθες το πρωί την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν με γραπτές δηλώσεις τους, σε καταγγελτικού τόνους για την υπό Κασσελάκη πορεία του κόμματος, ο πρώην υπουργός και πρώην Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης και το ιστορικό και ιδρυτικό στέλεχος και πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Σήμερα η Ομπρέλα αναμένεται να αποχωρήσει αφού προηγουμένως συμμετάσχει στις όποιες ψηφοφορίες γύρω από το δημοψήφισμα. Στη συνέχεια αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της και να αποχωρήσει. Πάνω από 40 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να αποχωρήσουν συνολικά. Βέβαια, η πορεία των πραγμάτων θα εξαρτηθεί και από την άλλη πλευρά, αν θα υπάρξουν προκλήσεις που θα πρέπει να απαντηθούν, κ.ο.κ.

Οι 6+6 (ΑχτσιόγλουΧαρίτσηςΗλιόπουλος, κ.ά.) πέρα από την εναντίωσή τους για το δημοψήφισμα αναμένεται να καταθέσουν δικό τους κείμενο όπου θα εκφράζουν σκληρή πολιτική κριτική στην ηγεσία. Και από αυτή την πλευρά, εκτιμούν ότι οι κινήσεις τους θα καθοριστούν από την ροή των εξελίξεων, καθώς πολλά ζητήματα, θεωρούν, μένει να αποσαφηνιστούν επί τόπου. Η πλευρά αυτή, πάντως, υφίσταται πολύ μεγάλη πίεση λόγω της αποχώρησης της Ομπρέλας, γεγονός που την αποδυναμώνει εσωκομματικά. Η πίεση μεγαλώνει μετά και το δημοψήφισμα που θεωρείται από πολλούς κομβικής σημασίας εξέλιξη που αποκαλύπτει πού πάει το κόμμα υπό την ηγεσία Κασσελάκη.

Η κίνηση Δίκτυο Ενναλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς (τάση Τεμπονέρα) η οποία αριθμεί περί τα 30 μέλη στην Κεντρική Επιτροπή, αναμένεται, πέρα από την καταψήφιση του δημοψηφίσματος, να επιμείνει να χαραχθεί σαφής οδικός χάρτης για το Συνέδριο.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας