Βίντεο Μουσικής Γράμματα & Τέχνες Κόσμος Μουσικές του Κόσμου Μουσική Πολιτισμός

Μουσικές του Κόσμου / Η Τζόαν Μπάεζ και το κίνημα διαμαρτυρίας στο μουσικό στερέωμα της Αμερικής – videos

Έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας από τότε που η φωνή της Τζόαν Μπάεζ ταυτίστηκε με τη μοίρα των φτωχών και των αδικημένων στις παντοδύναμες Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας με τα τραγούδια της πολιτικό ακτιβισμό.

Και δε σταμάτησε. Έφτασε μέχρι και σε άμεση κόντρα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για εισβολή στο Βιετνάμ, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυρίας με τα τραγούδια της, εκφράζοντας ένα μεγάλο πλήθος κόσμου που αγωνιούσε για τα παιδιά του, τους στρατιώτες που χάνονταν στη μακρινή Ανατολή, σ’ έναν άδικο πόλεμο.

Γεννημένη το 1941 στη Νέα Υόρκη από Μεξικάνο πατέρα, καθηγητή Φυσικής, μετακινείται συνέχεια περιοδεύοντας με νεαρούς μουσικούς και ευαισθητοποιημένη στο έπακρο από την αδικία που  νιώθει πως χαρακτηρίζει τον κόσμο γύρω της, εκπέμπει με τα τραγούδια της τα πολιτικά της μηνύματα για ειρήνη, ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες.

Γνωρίζοντας τον Μπομπ Ντίλαν με τον οποίο τη συνδέει η ίδια πολιτική και κοινωνική οπτική αλλά και το ίδιο μήκος κύματος στο τραγούδι, γίνονται ερωτικό και καλλιτεχνικό ζευγάρι, ξεσηκώνοντας τη νεολαία της Αμερικής και περνώντας με τα τραγούδια τους και στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι μπαλάντες τους, με έντονο το χρώμα της country μουσικής, δεν είναι τραγουδάκια χωρίς αιχμές που αποκοιμίζουν. Χωρίς να λείπει απ’ αυτές η μελωδικότητα, γίνονται σημαίες αγώνα, που τον είχε τόσο ανάγκη η δεκαετία του ’60, την οποία σφράγισαν με την παρουσία τους.

Αν και ο Ντίλαν σε κάποια στιγμή παραιτήθηκε  από τους αρχικούς στόχους τους, η Μπάεζ συνέχισε πιστεύοντας πως η πορεία του τραγουδιού πλάι στους πολιτικούς αγώνες ήταν μονόδρομος.

Στα 82 της χρόνια τώρα, άφησε μόλις πριν δυο χρόνια  την κιθάρα της, ξέροντας καλά πως η ίδια και τα τραγούδια της χαρακτήρισαν μια εποχή που ο κόσμος είχε όνειρα και ελπίδες για έναν καλύτερο κόσμο.

……………
.

banner-article

Ροη ειδήσεων