Κόσμος

Πόλεμος στη Γάζα: Ένας μήνας ανθρωποσφαγής – Οι τελευταίες εξελίξεις από το «νεκροταφείο παιδιών» | videos

Συμπληρώθηκε ένας μήνας από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και τα Ηνωμένα Έθνη καταγγέλλουν ότι «μία τραγωδία κολοσσιαίων διαστάσεων» εκτυλίσσεται στην περιοχή, όπου οι άνθρωποι «δεν έχουν δικαίωμα στη βοήθεια, δολοφονούνται και βομβαρδίζονται μέσα στα σπίτια τους», με τον Γενικό Γραμματέα του οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, να χαρακτηρίζει την Γάζα «νεκροταφείο παιδιών».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, από την πλευρά του δηλώνει ανοιχτός σε «τακτικές παύσεις» στις εχθροπραξίες για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και αποφασισμένος να ελέγξει στρατιωτικά την περιοχή.

Έξι παιδιά σκοτώνονται κάθε ώρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας, μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιδρομές 10.022 άνθρωποι και χιλιάδες είναι θαμμένοι στα ερείπια και αδύνατο να απεγκλωβιστούν.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, κάθε ώρα που περνά στην Γάζα σκοτώνονται έξι παιδιά και πέντε γυναίκες και το 70% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί με τη βία εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Διάσωση παιδιού από ερείπια:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ έχει κάνει 229 επιθέσεις σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

Ο πλήρης αποκλεισμός της Γάζας και η αδυναμία μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας καταδικάζει τους Παλαιστίνιους σε αφανισμό.

Η Σουχάιρ Ζακούτ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στην Γάζα δήλωσε στο Al Jazeera ότι τα φορτηγά με την βοήθεια που έχουν μπει στην περιοχή αφότου άρχισε ο πόλεμος είναι όσα έμπαιναν στη Γάζα σε μία ημέρα πριν από τον πόλεμο.

Ο Βόλκερ Τουρκ, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που επισκέπτεται την Μέση Ανατολή για να συζητήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι ο μήνας που πέρασε «ήταν ένας μήνας σφαγής, αιματοχυσίας, καταστροφής, απόγνωσης» και πρόσθεσε ότι «οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η ρίζα αυτής της κλιμάκωσης».

Βαρύ τίμημα για τους εκπροσώπους του Τύπου

Μεταξύ των θυμάτων είναι και δεκάδες δημοσιογράφοι. Η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας ανακοίνωσε ότι συνολικά έχουν σκοτωθεί 48 δημοσιογράφοι.

Ο τελευταίος ήταν ο Μουχάμαντ Αμπού Χασίρα, που σκοτώθηκε στην πόλη της Γάζας, όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι της οικογένειάς του με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους συνολικά 42 συγγενείς του, μεταξύ των οποίων οι γιοι του και τα αδέλφια του.

Ο Μουχάμαντ Αμπού Χασίρα εργαζόταν στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Οι στόχοι του Νετανιάχου

Οι New York Times γράφουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έχει εκπλαγεί από την απροθυμία του Νετανιάχου να αποφύγει τις επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές. Η απροθυμία αυτή αποδίδεται στην πεποίθηση του ισραηλινού πρωθυπουργού ότι μπορεί να θέσει τη Γάζα υπό στρατιωτικό έλεγχο.

Η Νουρ Οντέχ, πολιτική αναλύτρια και συγγραφέας, που ζει στη Ραμάλα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι «αν ακούσουμε προσεκτικά τις δηλώσεις ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων μετά την 7η Οκτωβρίου, ιδιαίτερα δηλώσεις στα εβραϊκά, τότε είναι προφανές ότι μιλούν για πολύ περισσότερα από το να κάνουν τη Χαμάς να πληρώσει το τίμημα για την επίθεση»«Μιλούν για την συρρίκνωση της Λωρίδας της Γάζας και την μετατροπή της σε μία χωματερή γεμάτη σκηνές», πρόσθεσε η Νουρ Οντέχ.

«Νομίζω ότι οι ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν την βεβαιότητα ότι μπορούν να ελέγξουν την Γάζα μετά τον πόλεμο, όπως έχουν κάνει στη Δυτική Όχθη, όπου μπορούν να εισβάλουν κατά το δοκούν, όπου μπορούν να μπαίνουν όποτε θέλουν, να συλλαμβάνουν και να εκτελούν ακτιβιστές», είπε η Νουρ Οντέχ στο Al Jazeera.

Ο ανταρτοπόλεμος της Αλ Κασάμ

Σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ ανακοίνωσαν ότι σε μάχες στα περίχωρα της πόλης της Γάζας κατέστρεψαν αρκετά ισραηλινά τανκς. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε η καταστροφή τριών αρμάτων μάχης, ενός θωρακισμένου μεταφοράς προσωπικού και ενός εκσκαφέα των ισραηλινών δυνάμεων, σε μάχες στα περίχωρα του στρατοπέδου αλ –Σάτι, όπου η Αλ Κασάμ χρησιμοποίησε πυραύλους Al-Yassin 105.

Απόγνωση στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε ένα νεαρό κορίτσι στο φυλάκιο Καλάντια, μεταξύ της Ραμάλα και της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, επειδή έφτασε στο φυλάκιο τυλιγμένη με μια σημαία της Χαμάς.

Όπως ανακοίνωσε ο κατοχικός στρατός, «η ύποπτη έφτασε πεζή στο φυλάκιο, κρατώντας ένα μαχαίρι και κατευθύνθηκε προς τους φύλακες, οι οποίοι απάντησαν πυροβολώντας την».

Το περιστατικό κατέγραψε κάποιος περαστικός με το κινητό του τηλέφωνο.

banner-article

Ροη ειδήσεων