Άρθρα Κόσμος

Η απάνθρωπη αριθμητική της «πολιτισμένης» φρίκης / Γιώργος Τσιάρας

Σχολεία, νοσοκομεία, τζαμιά, χριστιανικές εκκλησίες, πνευματικά κέντρα, εμπορικά κέντρα, φούρνοι όπου ο κόσμος περιμένει σε ουρές για λίγο νερό και ψωμί– κανένας τόπος δεν είναι ασφαλής, όλοι έχει αποδειχτεί πως αποτελούν δυνάμει στόχους των ισραηλινών αεροπλάνων

Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει από την επίθεση της Χαμάς που έδωσε την αφορμή στο Ισραήλ να εξαπολύσει την πιο άγρια, δολοφονική εκστρατεία ισοπέδωσης της Λωρίδας της Γάζας των τελευταίων πολλών ετών ● Ποιος είναι ο συγκλονιστικός απολογισμός της σφαγής μέχρι σήμερα.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς καθηγητής του διεθνούς δικαίου για να αντιληφθεί πως τα όσα τρομερά συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας συνιστούν όχι απλα εγκλήματα πολέμου, αλλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εν τέλει κανονική γενοκτονία. Την Πέμπτη, μετά τον τριπλό βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια με δεκάδες αμερικανικές βόμβες MK-84 του ενός τόνου, που σκότωσαν εκατοντάδες αμάχους, ήταν η σειρά της καθ΄ύλην αρμόδιας διευθύντριας της υπηρεσίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Θρόσελ, να επιβεβαιώσει πως «ο βίαιος εκτοπισμός πληθυσμών, οι συστηματικές επιθέσεις κατά πολιτών και υποδομών και η συλλογική τιμωρία που επιβάλλει το Ισραήλ στους κατοίκους της Γάζας» αλλά και της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης παραβιάζουν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Αλλά ποιος την ακούει;

Οι αριθμοί του…«μειωμένου ανθρώπινου κόστους», που τόλμησε να ζητήσει ανερυθρίαστα ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Τελ Αβίβ από τον αιματοβαμμένο Ισραηλινό ομόλογό του, ο οποίος επικαλείται πια εσχατολογικά εδάφια και προφητείες από τη Βίβλο για να δικαιολογήσει τα κατά συρροήν εγκλήματά του, είναι τρομακτικοί και δεν επιδέχονται καμιά αμφισβήτηση. Εχουμε και λέμε:

Στις 27 μέρες που συμπληρώθηκαν χτες από την αιφνιδιαστική επιδρομή των Παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς στα ισραηλινά (διάβαζε: παράνομα κατεχόμενα από τους Ισραηλινούς) εδάφη γύρω από τη Γάζα, που αναμφίβολα συνοδεύτηκαν από δολοφονίες και άλλες αγριότητες σε βάρος εκατοντάδων ανύποπτων Ισραηλινών αμάχων, και μία εβδομάδα μετά την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων αγγίζει πλέον τους δώδεκα χιλιάδες, καθώς στους 9.200 σκοτωμένους πρέπει αναγκαστικά να προστεθούν και οι σχεδόν 2.800 αγνοούμενοι που παραμένουν θαμμένοι στα ερείπια.

 Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται περισσότερα από 3.826 νεκρά και 1.200 αγνοούμενα παιδιά κάτω των 17 ετών, ενώ στη σχετική λίστα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς τα ονόματα των νεκρών βρεφών κάτω του ενός έτους γεμίζουν επτά πυκνογραμμένες σελίδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά που δεν βγάζει μόνο χριστουγεννιάτικες κάρτες, η Γάζα είναι πλέον «ένα νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά»

 Πολύ περισσότερα παιδιά και ιδίως βρέφη κινδυνεύουν να πεθάνουν από αφυδάτωση η μολυσμένο νερό. Μία εργαζόμενη της υπηρεσίας στη Γάζα δήλωσε σπαρακτικά ότι τα δύο μικρά παιδιά της ζητούν επίμονα νερό, αλλά το μόνο που έχει να τους δώσει είναι αλμυρό… Μόνο μία από τις τρεις γραμμές υδροδότησης έχει αποκατασταθεί από το Ισραήλ, ενώ η λειτουργία των φρεατίων ύδρευσης και των εγκαταστάσεων αφαλάτωσης στο νότιο τμήμα έχει ουσιαστικά διακοπεί λόγω εξάντλησης των καυσίμων.

 Ο αριθμός των τραυματιών πλησιάζει τους 33.000 – και πολλοί από αυτούς νομοτελειακά θα πεθάνουν, καθώς οι συνθήκες στα νοσοκομεία είναι -με μία λέξη- τραγικές. Σχεδόν τα μισά από τα νοσοκομεία της Γάζας (16 από τα 35) δεν λειτουργούν, ενώ άλλα λειτουργούν μόνο χάρη στον ηρωισμό των γιατρών και νοσοκόμων, παρά τις συνεχείς απειλές των Ισραηλινών που διατάζουν καθημερινά την εκκένωσή τους. Και αυτά τα ανατριχιαστικά δεν τα λένε οι Παλαιστίνιοι, αλλά οι …«τρομοκράτες» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την OCHA, δηλαδή οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ. Το Ισραήλ αρνείται ακόμη πως αιματοκύλησε το νοσοκομείο των Βαπτιστών στο αλ-Αχλί, αλλά λίγο πριν ολοκληρωθεί αυτό το κείμενο, χτύπησε το νοσοκομείο αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο στη Γάζα, με δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.

 Ως μέτρο σύγκρισης, οι καταγεγραμμένοι νεκροί άμαχοι και από τις δύο πλευρές στον συνεχιζόμενο ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, που συμπλήρωσε ήδη είκοσι μήνες και θεωρείται μακράν ο σκληρότερος του 21ου αιώνα, υπολογίζονται σε περίπου δέκα χιλιάδες: το Ισραήλ ξεπέρασε αυτό το μαύρο ρεκόρ σε λιγότερο από ένα μήνα εχθροπραξιών.

 Τι γίνεται όμως με τους ζωντανούς; Ολοι μιλούν για τους 240 Ισραηλινούς ομήρους, αλλά οι πραγματικοί όμηροι είναι τα 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας, εκ των οποίων το 1,5 εκατομμύριο έχουν εγκαταλείψει έντρομοι τα σπίτια τους, με σχεδόν 700.000 να έχουν βρει καταφύγιο σε κτίρια που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Αλλά ούτε εκεί είναι ασφαλείς από τις ισραηλινές βόμβες: μόνο την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου χτυπήθηκαν τέσσερα καταφύγια της UNRWA, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 23 άνθρωποι, σύμφωνα με την OCHA.

 Σχολεία, νοσοκομεία, τζαμιά, χριστιανικές εκκλησίες, πνευματικά κέντρα, εμπορικά κέντρα, φούρνοι όπου ο κόσμος περιμένει σε ουρές για λίγο νερό και ψωμί– κανένας τόπος δεν είναι ασφαλής, όλοι έχει αποδειχτεί πως αποτελούν δυνάμει στόχους των ισραηλινών αεροπλάνων. Το Ισραήλ έχει, βλέπετε, διατάξει τους αμάχους της Βόρειας Γάζας, την οποία έχει ουσιαστικά περικυκλώσει και αντιμετωπίζει πλέον ολόκληρη ως «νόμιμο» πεδίο μάχης, να μετακινηθούν στον νότο για τη δική τους, υποτίθεται, ασφάλεια: όμως συνεχίζει να σφυροκοπά με πρωτοφανή αγριότητα και τις νότιες περιοχές, ενώ αρνείται πεισματικά να επιτρέψει την τροφοδοσία έστω των νοσοκομείων με φάρμακα και καύσιμα.

 Την Τετάρτη, υπό ασφυκτική πλέον διεθνή κατακραυγή, το Ισραήλ επέτρεψε το πέρασμα 102 φορτηγών με ανθρωπιστικές προμήθειες από την Αίγυπτο, μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, σε αντάλλαγμα για τη διέλευση εκατοντάδων εγκλωβισμένων ξένων πολιτών. Ο συνολικός αριθμός των φορτηγών που έχουν εισέλθει ανέρχεται σε 374 – σταγόνα στον ωκεανό, καθώς πριν από την έναρξη των συγκρούσεων έμπαιναν καθημερινά στη Λωρίδα τουλάχιστον 400 φορτηγά. Μην ξεχνάμε πως η Γάζα είναι το μεγαλύτερο ανοιχτό στρατόπεδο συγκέντρωσης στον κόσμο, χωρίς αεροδρόμιο και λιμάνι και περικυκλωμένο από ένα τρομακτικό «τείχος ασφαλείας», με μοναδική εξαίρεση το πέρασμα της Ράφα.

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο «Democracy Now!», ο σπουδαίος Εβραίος ιστορικός και συγγραφέας Ιλαν Παπέ χαρακτήρισε τα τεκταινόμενα «μια τεράστια επιχείρηση δολοφονίας, εθνοκάθαρσης, ερήμωσης του πληθυσμού» της Παλαιστίνης, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο δεκασέλιδο έγγραφο που διέρρευσε από το υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ και περιγράφει το σχέδιο οριστικής εκδίωξης ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας στην έρημο του Σινά. Όπως είπε, ο Νετανιάχου χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την εκδίκησή για ό,τι έκανε η Χαμάς για να προκαλέσει μια νέα «Νάκμπα», αλλά και να «ναζιστικοποιήσει» (Nazify) τους Παλαιστίνιους, δηλαδή να τους ταυτίσει με τους Ναζί και το χιτλερικό Ολοκαύτωμα, ώστε «να ξεχάσει ο κόσμος τα 15 χρόνια απάνθρωπης πολιορκίας της Γάζας, τα 56 χρόνια της ανελέητης κατοχής και εθνοκάθαρσης στη Δυτική Οχθη και τα 75 χρόνια προσφυγιάς»…

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη σε όλη την Ελλάδα

Σε μεγάλο συλλαλητήριο και συναυλία αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό καλεί το ΠΑΜΕ το πρωί της Κυριακής (11 π.μ.) στο Σύνταγμα. Μετά τη συναυλία θα ακολουθήσει πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία στο Ψυχικό, με το ΠΑΜΕ και τα σωματεία που καλούν να τονίζουν ότι η μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια τοποθετεί τον ελληνικό λαό στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Την κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

 Στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης θα συμμετέχουν επίσης κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες που δίνουν το δικό τους ραντεβού την Κυριακή στην Αθήνα. Καλέσματα έχουν εκδοθεί επίσης στην Κρήτη, τα Γιάννενα και άλλες πόλεις.

Οι Έλληνες πολίτες αποδοκιμάζουν την κυβέρνηση

Την αποδοκιμασία της ελληνικής κοινής γνώμης συναντά η πολιτική της κυβέρνησης στο Παλαιστινιακό, κάτι που αποδεικνύεται όχι μόνο από τις ογκώδεις διαδηλώσεις αλλά και από τις έρευνες της κοινής γνώμης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η τελευταία από αυτές, της εταιρείας MRB, που μεταδόθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης από τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, συνιστά κόλαφο για την κυβερνητική πολιτική.

Αναλυτικότερα, το 46,3% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά τις διπλωματικές κινήσεις του Κ. Μητσοτάκη γύρω από το θέμα, ενώ συμφωνεί με αυτές μόλις το 34,8%. Επίσης,το 30,9% των ερωτηθέντων θεωρεί πως δίκιο στον πόλεμο έχουν οι Παλαιστίνιοι και μόλις το 10,1% πιστεύουν πως το δίκιο βρίσκεται στην πλευρά του Ισραήλ.

Ακόμη πιο συντριπτικά είναι τα ποσοστά των Ελλήνων που κρίνουν αρνητικά την πολιτική των ΗΠΑ και της Ε.Ε. σε αυτό τον πόλεμο. Συγκεκριμένα, το 57,1% αξιολογεί αρνητικά τη στάση των ΗΠΑ στο Μεσανατολικό και το 55,5% αξιολογεί αρνητικά τη στάση της Ε.Ε.

Στη βάση όλων αυτών είναι απολύτως λογικό η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων (83,5%) να ανησυχεί «αρκετά» και «πολύ» για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο πόλεμος αυτός στη χώρα μας. Εξίσου λογική είναι και η αξιολόγηση των πολιτών για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής που συμπεριλαμβάνει και το Παλαιστινιακό. Συγκεκριμένα το 63,9% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης μέχρι σήμερα.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων