Άρθρα Κόσμος

“Οι σφαγείς τα βρίσκουν σκούρα στη Γάζα” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πάντως έχει ξεπεράσει προ πολλού τους έντεκα χιλιάδες, καθώς στους επίσημα καταγεγραμμένους 8.796 (όπου συγκαταλέγονται 3.648 παιδιά κάτω των 17 ετών και 2.290 γυναίκες) πρέπει δυστυχώς να προστεθούν και τουλάχιστον 2.500 αγνοούμενοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα
Τα πρώτα… χιλιόμετρα της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν βαφτεί με «ποτάμια» αίμα, όχι μόνο των Παλαιστίνιων αμάχων που χύνεται εδώ και σχεδόν έναν μήνα, αλλά και των Ισραηλινών στρατιωτών που πέφτουν διαρκώς σε ενέδρες ● Συνεχίζεται, πάντως, και η εξ αποστάσεως σφαγή με αμείωτο ρυθμό ● Τουλάχιστον 11.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, σχεδόν 4.000 παιδιά.

Την ώρα που συνεχίζονται οι ανηλεείς βομβαρδισμοί σε ολόκληρη τη Γάζα, οι σιδερόφραχτες χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ που επιχειρούν να κόψουν στη μέση τη Λωρίδα αντιμετωπίζουν πλέον τη σφοδρότατη αντίσταση των μαχητών της Χαμάς, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχουν ήδη καταφέρει να ανατινάξουν αρκετά τεθωρακισμένα οχήματα και να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες στους επιτιθέμενους. Μάλιστα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως ο στρατός έχει υποστεί «σημαντικές απώλειες», που ανέρχονται ήδη σε τουλάχιστον 13 καταγεγραμμένους νεκρούς. Για «σκληρό και μακρύ πόλεμο… ώς τη νίκη» μίλησε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκφράζοντας τη θλίψη του για τον θάνατο των στρατιωτών.

Ομως τα κοινωνικά δίκτυα του Ισραήλ, που δεν λογοκρίνονται στον ίδιο βαθμό με τα συμβατικά ΜΜΕ, «βουίζουν» πως οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες και κάνουν λόγο για αρκετές δεκάδες νεκρούς και τραυματίες: και σε ένα βίντεο, γυρισμένο χτες το μεσημέρι στο κτίριο της Κνεσέτ, εμφανίζονται Ισραηλινοί βουλευτές να κλαίνε γοερά έπειτα από επίσημη ενημέρωση για τις πρώτες βαριές απώλειες… Είναι βέβαιο άλλωστε πως όσο πιο βαθιά διεισδύουν οι Ισραηλινοί στη Λωρίδα τόσο πιο ευάλωτοι είναι στους ενεδρεύοντες μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, αλλά και σε παγιδευμένους με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς δρόμους και κτίρια. Σε ένα χαρακτηριστικό βίντεο που μάλλον τραβήχτηκε στη βόρεια Γάζα, ένας Παλαιστίνιος με αθλητική φόρμα βγαίνει έρποντας από σήραγγα και ανατινάζει με μια «αρχαία» σοβιετική αντιαρματική ρουκέτα RPG-7 ένα υπερσύγχρονο ισραηλινό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού τύπου Panther, στο οποίο συνήθως επιβαίνουν 9-10 στρατιώτες.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ισραηλινοί δεν δείχνουν πρόθεση να αλλάξουν τα σχέδιά τους και προχωρούν κατά μήκος των τριών βασικών οδικών αξόνων της Γάζας, καταστρέφοντας τη μια συνοικία μετά την άλλη και αντιμετωπίζοντας συλλογικά τους εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους κατοίκους ως δυνάμει «τρομοκράτες». Οι πληροφορίες είναι ελάχιστες, καθώς το ίντερνετ κόπηκε και πάλι από χτες τα χαράματα σε όλη τη Γάζα και τουλάχιστον 29 δημοσιογράφοι αλλά και πολλά μέλη των οικογενειών τους έχουν δολοφονηθεί, αλλά όλα δείχνουν ότι μαίνονται άγριες μάχες τόσο στα ισραηλινά προγεφυρώματα στη βόρεια Γάζα όσο και βαθιά μέσα στη σχεδόν ισοπεδωμένη γειτονιά Μπέιτ Χανούν, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Το σχέδιο των Ισραηλινών επιτελών, στο οποίο συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις μεραρχίες, είναι προφανώς να αποκόψουν τη βόρεια Γάζα από τη νότια κατά μήκος του «φαραγγιού» Ουάντι Γάζα, ενώ παράλληλα προωθούνται αργά αλλά σταθερά προς Νότο από την παραλιακή οδό. Όμως οι Ισραηλινοί φαίνεται πως δυσκολεύονται πολύ να αναπτυχθούν κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου Σαλάχ αλ Ντιν που συνδέει Βορρά και Νότο. Τώρα αρχίζει ουσιαστικά ο ανταρτοπόλεμος μέσα στα ερείπια, με τη Χαμάς να χρησιμοποιεί ήδη εκτός από τα αντιαρματικά και όλμους μεγάλου διαμετρήματος κατά των εισβολέων.

Χτες πάντως Ισραηλινοί πιλότοι επανέλαβαν για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες τον άγριο βομβαρδισμό δεκάδων κτιρίων στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, όπου την Τρίτη είχαν σκοτωθεί δεκάδες άμαχοι. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και διασώστες που έψαχναν για επιζώντες στα χαλάσματα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε βέβαια ότι η προχτεσινή πολύνεκρη επιχείρηση στόχευε σε «τρομοκράτες που εγκλωβίστηκαν ύστερα από μάχη σε πολυώροφο κτίριο», που όλως τυχαίως «βρισκόταν κοντά σε σχολείο, ιατρικό κέντρο και κυβερνητικά γραφεία», και επιμένουν ότι κατάφεραν να σκοτώσουν τον έναν από τους διοικητές της Χαμάς που σχεδίασαν τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, τον Ιμπραχίμ Μπιαρί. Ομως οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ το διαψεύδουν και αντ’ αυτού ανακοίνωσαν πως ενώ ο Μπιαρί είναι ζωντανός, από τους χτεσινούς μαζικούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν ακόμη επτά όμηροι, εκ των οποίων οι τρεις ήταν κάτοχοι ξένων διαβατηρίων…

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πάντως έχει ξεπεράσει προ πολλού τους έντεκα χιλιάδες, καθώς στους επίσημα καταγεγραμμένους 8.796 (όπου συγκαταλέγονται 3.648 παιδιά κάτω των 17 ετών και 2.290 γυναίκες) πρέπει δυστυχώς να προστεθούν και τουλάχιστον 2.500 αγνοούμενοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της καταστροφής, να πούμε εδώ ότι σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα των New York Times που επικαλείται ανάλυση δορυφορικών εικόνων από δύο πανεπιστημιακούς καθηγητές, μέχρι τις 29 Οκτωβρίου είχαν καταστραφεί ή υποστεί μεγάλες ζημιές από τις βόμβες ώς και 44.500 κτίρια, δηλαδή το 14% των κτιρίων της Γάζας! Να πούμε επίσης ότι χτες οι Ισραηλινοί έριξαν μια εμπρηστική βόμβα (πιθανότατα θερμοβαρική), με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά ακόμη ένα νοσοκομείο, το Οφθαλμολογικό του Αγίου Ιωάννη, στη συνοικία Νέτζερ. Ηδη πάντως έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας 16 από τα 35 νοσοκομεία της Λωρίδας.

Μέσα σε αυτό το κολασμένο τοπίο της ανθρωποσφαγής, υπήρξε πάντως και ένα καλό νέο: έπειτα από μεσολάβηση του Κατάρ, άνοιξε επιτέλους έστω και για λίγες ώρες το πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από τη Γάζα αρκετές δεκάδες πολίτες-κάτοχοι ξένων διαβατηρίων, αλλά και τουλάχιστον 90 βαριά τραυματίες και ασθενείς Παλαιστίνιοι, προκειμένου να νοσηλευτούν σε αιγυπτιακά νοσοκομεία. Η αποχώρηση των περίπου 500 ξένων αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο τα κομβόι με τα εκατοντάδες φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια παραμένουν «κολλημένα» στα σύνορα με την Αίγυπτο και από την αρχή της νέας πολιορκίας έχουν περάσει μόλις 122 οχήματα.

Αντί επιλόγου, να σημειώσουμε πως ένα κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ, ο διευθυντής του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νέα Υόρκη, Κρεγκ Μοκάμπερ, παραιτήθηκε χτες ύστερα από τριάντα χρόνια καριέρας στηλιτεύοντας την αδυναμία του Οργανισμού να σταματήσει το μακελειό στη Γάζα, την οποία χαρακτηρίζει «textbook genocide», δηλαδή κατάλληλη ως παράδειγμα για τα σχετικά εγχειρίδια: «Το ευρωπαϊκό, εθνικιστικό σχέδιο εποικισμού της Παλαιστίνης έχει εισέλθει στην τελική του φάση, αυτήν της ταχείας καταστροφής των τελευταίων υπολειμμάτων της αυτόχθονης παλαιστινιακής ζωής», γράφει ο Μοκάμπερ στην ανατριχιαστική επιστολή του.

Και βέβαια κατηγορεί τις κυβερνήσεις της Δύσης πως είναι «απόλυτα συνένοχες σε αυτή τη φρικιαστική επίθεση», καθώς «στην πραγματικότητα εξοπλίζουν ενεργά το Ισραήλ για να συνεχίσει την επίθεση, παρέχουν οικονομική υποστήριξη και πληροφοριακή υποστήριξη καθώς και πολιτική και διπλωματική κάλυψη για τις φρικαλεότητες του Ισραήλ»…

banner-article

Ροη ειδήσεων