Βέροια

“Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας”: Η Θεανώ Ζωγιοπούλου (1909-1996) με τους μαθητές της

Η Θεανώ Ζωγιοπούλου (1909-1996) γεννήθηκε στη Βέροια και καταγόταν από αρχοντική οικογένεια. Φοίτησε στη σχολή Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε 35 χρόνια ως νηπιαγωγός στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης. Υπήρξε δασκάλα και παιδαγωγός για πολλές γενιές Βεροιέων στη διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας.

Ασυμβίβαστη, με έντονη προσωπικότητα στα δύσκολα χρόνια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ως εθελόντρια αδερφή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Αφού συνταξιοδοτήθηκε ασχολήθηκε με ζήλο σε διάφορες φιλανθρωπικές και κοινωνικές οργανώσεις.

Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του “Λυκείου Ελληνίδων”, ενώ επί σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος του σωματείου.

Οι δωρεές της:

– το 1982 δωρεά ορόφου στην οδό Αριστοφάνους για τη στέγαση του Α΄ Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού.

– το 1988 δωρεά στο Δήμο ορόφου 450 τ.μ. για τη στέγαση Δημοτικής Βιβλιοθήκης,

– η διαχείριση των υπολοίπων ακινήτων της γίνεται από το ομώνυμο ίδρυμα το οποίο δημιουργήθηκε για κοινωφελούς σκοπούς, αποτέλεσαν συνέχεια του έργου και του σκοπού της ζωής της, της προσφοράς της δηλαδή στα παιδιά της πόλης. Για την προσφορά της αυτή στην τοπική κοινωνία τιμήθηκε από το Δήμο με το μετάλλιο της πόλης.

Κάθε Κυριακή αναμνήσεις από την Παλιά Βέροια μέσα από το αρχείο του Στέργιου Ζυγουλιάνου.

Εγκαίνια στην εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας του Στέργιου Ζυγουλιάνου με θέμα την Παλιά Βέροια / Ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας