Άρθρα Κοινωνία Πολιτική

“Ο Πρύτανης και ο Τζιτζικώστας” / γράφει ο Κώστας Καραγιάννης

 Ο Γιάννης Μυλόπουλος, πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου της καρδιάς μας, του Αριστοτέλειου (του ΑΠΘ), στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Διετέλεσε πρόεδρος της ΕΡΤ3 (2015) μετά το μαύρο στις ΕΡΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και  πρόεδρος του Δ.Σ. της Αττικόν Μετρό ΑΕ (2016-2019), μετά την τριετή αναστολή εργασιών της εταιρείας εξ αιτίας της χρεοκοπίας της χώρας και των δύο πρώτων μνημονίων. Αυτά κρατάμε από το πλούσιο βιογραφικό του συν το ότι είναι πολιτικός μηχανικός και καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ στον Τομέα Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος. Το γνωστικό του αντικείμενο (τίποτε πιο επίκαιρο και χρήσιμο για την περίοδο που διανύουμε) είναι η «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Πόρων. Βιώσιμη Υδατική Πολιτική». Και, το ότι έχει γράψει τέσσερα βιβλία και αρθρογραφεί τακτικά σε έντυπα και διαδικτυακά ΜΜΕ, όπως το Tvxs.

Κύριος αντίπαλός του για τη θέση του Περιφερειάρχη είναι  ο Απόστολος Τζιτζικώστας,  στέλεχος της ΝΔ και γόνος πολιτικής  και πολύ πλούσιας (ως γνωστόν κατέχει και μια  δασική έκταση μερικών χιλιάδων στρεμμάτων στα Πιέρια) οικογένειας. Κρατάμε από το βιογραφικό του πως τον στερήθηκε η ιατρική αλλά τον κέρδισε η πολιτική όπου διαδέχτηκε τον πατέρα του! Να πως, κατά την Βικιπαιδεία: «Στα παιδικά του χρόνια φιλοδοξούσε να σπουδάσει ιατρική, ωστόσο οι πολύ χαμηλές επιδόσεις του στα μαθήματα θετικών επιστημών (δεν παίρνουμε όρκο για τα υπόλοιπα καθόσον δεν αναφέρεται κάτι σχετικό) τον απέτρεψαν και στράφηκε στις πολιτικές επιστήμες. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, εξωτερική πολιτική και διπλωματία στο πανεπιστήμιο Τζώρτζταουν της Ουάσιγκτον και στο πανεπιστημιακό κολέγιο Λονδίνου. Το 2015  διεκδίκησε χωρίς επιτυχία την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Οι  Βορίδης και Μπαλτάκος υποστήριξαν δημόσια την υποψηφιότητά του (!)»

Κατάφερε να εκλεγεί δύο φορές Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας και τώρα με τις διασυνδέσεις, τις σχέσεις, τις επιρροές και το χρήμα που διαθέτει στην προεκλογική του εκστρατεία, αντί της αντιπαράθεσή σε προγραμματικές θέσεις και ντιμπέιτ που ζητάει ο κύριος  αντίπαλος του ο κ. Πρύτανης  απαντάει πουλώντας άνεση και αποδοτικότητα (στο να καταβροχθίζει σουβλάκια)  με βίντεο που το τιτλοφορεί ως «δίαιτα των εκλογών»(!)  Προσπαθεί να κάνει δήθεν χιούμορ και να το παίξει άνετος στη σύγχρονη εποχή με ένα κακόγουστο πεπαλαιωμένο αρχοντοχωριάτικο τρόπο! Να δημιουργήσει μια ψευδή εικόνα, στο λαό της Κ. Μακεδονίας -που στη συντριπτική του πλειοψηφία προσπαθεί να τα βγάλει πέρα δύσκολα και που ανησυχεί πως το μέλλον του θα είναι ακόμα χειρότερο-  πως τάχατες δεν είναι ο δεξιός ή ο ακροδεξιός πολιτικός που του καταλογίζουν, αλλά το πρόσωπο που είναι υπεράνω αυτών, που χαίρει ατομικά άκρας ευημερίας σε μια Περιφέρεια που θα μπορεί ο καθένας να απολαμβάνει -φαντασιακά βέβαια- μαζί του τα «πλούσια ελέη του»!  Μπιφτέκι («είναι φοβερό, ρε!» ακούγεται να λέει), πατσάς, ελιές, σουβλάκι (σ.σ. καλαμάκι, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις), τοπικά εδέσματα, αλλά και γλυκά που συνθέτουν τη «δίαιτα των εκλογών». Το αποκορύφωμα, καθώς τα έχει δοκιμάσει όλα, το παράπονο του: «Έχω έρθει αρκετές φορές στους Προμάχους» λέει σε κατοίκους της περιοχής, «ένα κατσικάκι δεν ξηγηθήκατε»! (Πρώτο Θέμα 26/9/2023)

Μα  το «θύμα» και το «ψώνιο» αυτό το «σύμβολο το αιώνιο» είναι καιρός να κατανοήσει, πως η αφ’ υψηλού θέαση των πραγμάτων εκ μέρους του πρίγκιπα, η άνεση που του εξασφαλίζουν το χρήμα και τα προνόμια και η αλαζονεία που ενισχύεται από την ευχέρεια στη χειραγώγηση των ανθρώπων, κρατάνε πολύ χαμηλά τον πήχη της ποιότητας ζωής του και την προοπτική των νέων και της χώρας.

Κάποια στιγμή η επίπλαστη ευημερία  δεν θα μπορεί να συγκρατήσει τις φωνές που θα ακούγονται όλο και πιο δυνατές εξ αιτίας των ελλείψεων και καθυστερήσεων σε υποδομές, χάριν των κάθε είδους εργολάβων (εν μέσω μάλιστα αύξησης του κόστους παραγωγής για τις  Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και του ασυγκράτητου κόστους  ζωής για τους πολίτες) , της ανεργίας που βρίσκεται στα ύψη και «με τους πολίτες να επισημαίνουν ως σημαντικό ζήτημα τη μείωση του μόνιμου πληθυσμού» σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Κ. Μακεδονίας, ακόμα και σε αυτές που κάποτε, όπως η Ημαθία, θεωρούνταν προνομιούχες!  Οι παρεμβάσεις με «ξένα κόλλυβα» όπως τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά ταμεία δεν φαίνονται αρκετά να αντιστρέψουν την πορεία της στασιμότητας και του άδιέξοδου! Λόγια του αέρα όπως:  «αναμένεται να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των πολιτικών χρηματοδότησης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των καινοτόμων επιχειρήσεων, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη προσβασιμότητα στην χρηματοδότηση για φορείς και επιχειρήσεις της Κ. Μακεδονίας και, κατά συνέπεια, στην προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.» συγκρούονται ευθέως με το τι πραγματικά συμβαίνει σε ευρεία κλίμακα στην περιοχή!

Όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα αποτελούν σημεία κριτικής στα έργα και τις ημέρες του εκλεκτού της ΝΔ στην περιφέρειά μας. Πολλά από αυτά επεσήμανε ο κ. Πρύτανης σε μια εμπεριστατωμένη και γλαφυρή ανάλυσή του πριν λίγες μέρες στην Αλεξάνδρεια που αφορά όλη την Ημαθία και όχι μόνο. Αλλά θα σταθούμε, για να ολοκληρώσουμε, σε δύο κορυφαία ζητήματα που απασχόλησαν τη συζήτηση με τους πολίτες που επακολούθησε.

Πρώτον, το ζήτημα που αναδείχτηκε κατά τρόπο εκκωφαντικό και δραματικό πρόσφατα, τις πλημμύρες! Κατά πόσον και η περιοχή μας είναι προστατευμένη από πλημμύρες τύπου Θεσσαλίας. Ο κ. Πρύτανης,  καθώς κατά συγκυρία τυγχάνει ειδικός του θέματος, διαβεβαίωσε πως επισκέφτηκε όλα τα επικίνδυνα ποτάμια και ρέματα της περιοχής και διαπίστωσε πως όχι μόνον δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα αντιπλημμυρικό έργο κατά τη διάρκεια της 10ετίας Τζιτζικώστα αλλά δεν έχουν καθαριστεί καν από φερτά υλικά που έχουν επικαθήσει στους πυθμένες αυτών, οπότε οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται! Κάτοικοι και εργαζόμενοι στην περιοχή που παρευρέθηκαν τόνισαν το ευαίσθητο αυτής  υπενθυμίζοντας τις πλημμύρες του 2012-2013 και του 2017 με ύψη βροχής που υπολείπονται κατά πολύ αυτών των φαινομένων Daniel και Elias!

Γνωρίζουμε πως γεννηθήκαμε από τύχη, αλλά αναρωτιόμαστε  μήπως ζούμε και από τύχη ή αν πιστεύουμε πως αξίζουμε καλύτερα! Πρέπει να δούμε τα νερά να φτάνουν ως τις στέγες των σπιτιών για να πούμε Α. Τζιτζικώστα δεν είσαι καλύτερος από τον Κ. Αγοραστό. Απλώς στην περίπτωση αυτή η Κ. Μακεδονία στάθηκε πιο τυχερή από τη Θεσσαλία! Αφού για το μόνο που είμαστε βέβαιοι είναι πως είμαστε εξίσου  αν όχι ολιγότερο απροετοίμαστοι! Ποιους όμως επιμηθείς  άραγε θα πλήξει η επόμενη κακοκαιρία; Είμαστε βέβαιοι πως δεν θα είμαστε εμείς; Και τι άλλο πρέπει να συμβεί για να δείξουμε εμείς οι πολίτες, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές που πέρασαν από τα σχολεία μας, εμείς οι απόγονοι του Περικλή και του Θουκυδίδη -οι οποίοι μας είπαν «τους μη αναμειγνυόμενους καθόλου στα κοινά δεν τους θεωρούμε φιλήσυχους αλλά άχρηστους»- για να δείξουμε πραγματικό ενδιαφέρον για τα κοινά; Να καθορίσουμε ανάλογα και τη στάση μας απέναντι σε ανθρώπους που ολιγωρούν απέναντι σε ό,τι απειλεί την ασφάλειά μας, τις ζωές μας, αλλά και τους κόπους μιας ζωής!

Και το δεύτερον σημαντικό που αναδείχτηκε για την περιοχή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο σιδηρόδρομο. Έχω ιδίαν αντίληψη της κατάστασης. Με έκπληξη μου είδα το 2012 , δηλαδή 30 χρόνια μετά το 1982 τα τραίνα της γραμμής από κάθε άποψη να είναι σε χειρότερη κατάσταση από την τότε! Κτίρια, περιβάλλον χώρος και οχήματα εγκαταλειμμένα στη φθορά του χρόνου σε βαθμό που να θυμίζουν τριτοκοσμικές καταστάσεις! Περιορισμός στο προσωπικό όπως και στα δρομολόγια που να απέχουν πόρρω από την εξυπηρέτηση των  αναγκών των πολιτών και των εργαζομένων της περιοχής! Σήμερα και σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με μεγαλύτερη έκπληξη διαπιστώνουμε πως ούτε καν περνάει πλέον το τραίνο από τον ιστορικό σταθμό της Αλεξάνδρειας! Άγνωστο μέχρι πότε! Ο κ. Πρύτανης που στο πρόγραμμά του και στο όραμά του έχει σε περίοπτη θέση τα μέσα σταθερής τροχιάς εξέφρασε την απορία του για τον Α. Τζιτζικώστα που αρνείται να συζητήσει μαζί του συν τοις άλλοις και για το μείζον αυτό πρόβλημα. Ο φίλος των Γκλύξμπουργκ απαξιώνοντας την πολιτική παράθεση και αντιπαράθεση  απαντά με «μπιφτέκια, πατσά και σουβλάκια»!

Οι κακές επιλογές των εκλεγμένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή η ολιγωρία τους, όταν  αυτοί δεν προκρίνουν έργα ουσίας αλλά αρκούνται σε έργα βιτρίνας, όπως και η λογική  ημών των πολιτών πως «όλοι ίδιοι είναι» ή «δεν αλλάζει τίποτε με την ψήφο μας», είδαμε πρόσφατα στη Θεσσαλία σε πόσο τραγικές καταστάσεις μπορούν  να οδηγήσουν μια περιοχή! Ας σκεφτούμε πιο σοβαρά και βαθύτερα σε ό,τι αφορά και τη συμμετοχή μας και τις επιλογές μας στις εκλογικές διαδικασίες ( Πρύτανη ή Τζιτζικώστα;) γιατί αυτές καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ασφάλειά μας, την ποιότητα ζωής μας όχι μόνον του παρόντος αλλά και του μέλλοντος και των επόμενων γενεών!

Κώστας Καραγιάννης Φυσικός

Υ.Γ.  Φυσικός που πρωτοδιορίστηκε στην Αλεξάνδρεια και συνταξιοδοτήθηκε ως Διευθυντής από το ίδιο σχολείο το 2ο Λύκειο της πόλης.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας