Θέματα Παιδείας Πολιτισμός Χρονογράφημα

“Ένα τάμπλετ μια φορά…” / γράφει η Γλυκερία Γκρέκου

ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Σχολεία πλουσίων, χωρίς οθόνες. Κι αυτό συμβαίνει στη Silikon Valley, στην καρδιά της τεχνολογίας, καθώς η χρήση οποιουδήποτε τεχνολογικού γκάτζετ απαγορεύεται στις σχολικές αίθουσες, ενώ οι εκπαιδευτικοί συστήνουν στους μαθητές τους να μην τους χρησιμοποιούν ούτε στο σπίτι.

Στην καρδιά της Μέκκας της Τεχνολογίας, το μολύβι, το χαρτί και το χάρτινο βιβλίο είναι τα μόνα εργαλεία διδασκαλίας που κρίνονται αποδεκτά.

Περίπου 160 σχολεία στις Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία, καθώς θεωρείται ότι η χρήση υπολογιστών έχει αρνητικές συνέπειες στη φυσική δραστηριότητα, τη δημιουργική σκέψη, την επικοινωνία ανάμεσα στους μαθητές και τη συγκέντρωση των παιδιών στο μάθημα.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Τα σουηδικά σχολεία αφήνουν τα tablets και επιστρέφουν στα βιβλία.
Η Σουηδία για ακόμη μια φορά κάνει επανάσταση στην εκπαίδευση.

Τα σχολεία της Σουηδίας, δίνουν έμφαση στα τυπωμένα βιβλία, την ήσυχη ανάγνωση και την εξάσκηση στο γράψιμο με το χέρι, και αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στα tablets, την έρευνα στο διαδίκτυο και τις δεξιότητες πληκτρολόγησης.Όπως αναφέρει ο Guardian, η επιστροφή σε πιο παραδοσιακούς τρόπους μάθησης έρχεται μετά την έκφραση προβληματισμού από ειδικούς, αν η υπερψηφιοποιημένη προσέγγιση της Σουηδίας στην εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής tablets στα νηπιαγωγεία, είχε οδηγήσει σε μείωση των βασικών δεξιοτήτων.
Την στάση της Σουηδίας, ακολουθεί και η Νορβηγία!

Κι εμείς εδώ, πριν δύο χρόνια, γράψαμε την ιστορία ενός τάμπλετ, συμφωνώντας πως η αλόγιστη χρήση, αποτελεί μέγιστο εμπόδιο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών μας.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας