Ελλάδα Κοινωνία

Σαρώνει Βόλο και Εύβοια η κακοκαιρία Elias – Φόβοι υπερχείλισης του Σπερχειού

Δεν έχει προλάβει να μετρήσει τις πληγές της η Εύβοια, καθώς οι ζημιές από την κακοκαιρία Elias συνεχίζονται, διευρύνονται και καλύπτουν πλέον ολόκληρες περιοχές. Σφοδρή καταιγίδα σαρώνει την περιοχή του Βόλου, όπου με μήνυμα από το 112 απαγορεύτηκε η κυκλοφορία σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης. Στη Φθιώτιδα, στα όρια του είναι ο ποταμός Σπερχειός, εκκενώνονται δύο χωριά στον Δομοκό και προετοιμάζεται εκκένωση του χωριού Κόμμα. Στη Λάρισα εκκενώνονται το χωριό Σωτήριο και οι περιοχές Αρμένι και Νίκη μετά από μηνύματα του 112, ενώ έσπασε το φράγμα του Γκουσπασανιώτη και απειλεί τα χωριά Χάλκη και Πλατύκαμπος. Υπ’ ατμόν και ο Δήμος Παλαμά Καρδίτσας, καθώς ανεβαίνουν τα νερά στα ποτάμια της περιοχής. Εκκενώνεται ο οικισμός Αμπελώνα.

Ειδικότερα, η Εύβοια δοκιμάζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Έχει κομμένο τον κεντρικό οδικό άξονα από τη Νότιο προς τη Βόρεια Εύβοια λόγω κατολίσθησης στην περιοχή Δερβένι με τα μηχανήματα να εργάζονται πυρετωδώς για να απομακρύνουν τα μπάζα όμως στην περιοχή έχει κυριολεκτικά συγκεντρωθεί ένα ολόκληρο βουνό. Επίσης πολλές περιοχές είναι χωρίς ρεύμα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, βυθίζοντας στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές, αλλά και χωρίς νερό, ενώ η κυκλοφορία ακόμη και μέσα στα χωριά είναι πλέον επικίνδυνη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρέθηκαν στην Εύβοια με 28 οχήματα 50 πυροσβέστες και δύο ομάδες της ΕΜΟΔΕ όπως επίσης και μία ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με τον απαραίτητο εξοπλισμό και 1 άρμα δεν προλαβαίνουν πλέον τις εκκλήσεις που γίνονται, από αρκετές περιοχές, είτε για να σώσουν ανθρώπους και να τους απεγκλωβίσουν από διάφορα σημεία, είτε να παρέμβουν για την άντληση των υδάτων. Έτσι αποφασίστηκε η ενίσχυση των δυνάμεων με ειδικές ομάδες από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Στη Βόρεια Εύβοια, στο Πευκί, την Ιστιαία και τις Ροβιές έχει μεταβεί ακτοπλοϊκά από την Γλύφα και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας για να συντονίσει από κοντά την παρέμβαση των δυνάμεων.

Τα φαινόμενα παραμένουν έντονα στην Ιστιαία και το Πευκί, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα, μικρής κλίμακας, ενώ οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που ξαφνικά βρέθηκαν εγκλωβισμένοι από τα νερά.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έχει καταγράψει ότι έπεσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες 210 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα. Στις Ροβιές οι κάτοικοι μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή καθώς μέσα στο χωριό πέρασαν 4 χείμαρροι που απλώθηκαν σε ολόκληρο το χωριό προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Ο μετεωρολογικός σταθμός στη Λίμνη της Εύβοιας από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα έχει καταγράψει ότι έχουν πέσει πάνω από 230 κυβικά μέτρα νερού σε κάθε στρέμμα στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, σύμφωνα με φωτογραφίες που ανήρτηση η ομάδα “Adventure Evia”, η λάσπη από την κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή να έχει φτάσει στη θάλασσα.

Στο Μαντούδι η κατάσταση είναι εφιαλτική καθώς το νερό ξεπερνά ακόμη και το ένα μέτρο. Η βροχόπτωση που συνεχίζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες θεωρείται πρωτόγνωρη για την περιοχή ενώ οι χείμαρροι που φτάνουν εκεί κουβαλούν από τα βουνά φερτά υλικά και τα εναποθέτουν σε διάφορα σημεία.

Στα Ψαχνά φουσκώνουν οι χείμαρροι και όλοι εκεί ελπίζουν να αντέξουν την μεγάλη πίεση που δέχονται.

“Το φαινόμενο είναι έντονο από άκρη σε άκρη σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας” υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη “η Βόρεια Εύβοια δοκιμάζεται για ακόμη μία φορά. Τα φαινόμενα είναι ακατάπαυστα έντονα” όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. Μάλιστα ο ίδιος για να φτάσει στη Β. Εύβοια αναγκάστηκε να περάσει από την Αρκίτσα στην Αιδηψό μιας και είναι κομμένη η συγκοινωνία στην περιοχή Δερβένι.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ιστότοπο Evima.gr, η κατάσταση είναι δραματική στο χωριό Κυμάσι στη Βόρεια Εύβοια, οπού μετά από υπερχείλιση του ποταμού Κυμασιώτης πλημμύρισαν τα πάντα στο χωριό.

Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στον ιστότοπο ανέφερε χαρακτηριστικά, “η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από τον ποταμό. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι μου, όμως η γειτόνισσά μου, δεν πρόλαβε να φύγει πλημμύρισε το σπίτι της και για να σωθεί ανέβηκε στον όροφο του σπιτιού της. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει εμφανιστεί κάνεις στο Κυμάσι, μας έχουν αφήσει στο έλεος της καταστροφής όπως και στις προηγούμενες πλημμύρες”.

Παράλληλα υπήρχαν εγκλωβισμένοι και σε άλλα χωριά του δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει για την υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών στην Εύβοια, ο Νηλεας, ο Κηρέας, ο Μεσσάπιος και ο ποταμός στη Σηπιάδα.

 

 

Καταιγίδα “τύπου Daniel” σαρώνει τον Βόλο

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου επέβαλε η Αστυνομία από τις 18.40 απόψε με μήνυμα του 112 που εστάλη στους κατοίκους της πρωτεύουσας της Μαγνησίας, αφού από το απόγευμα σαρώνεται όλη η περιοχή από καταρρακτώδη βροχή θυμίζοντας σε ένταση και ποσότητα νερού τις ημέρες του Daniel.

Ήδη υπάρχουν προβλήματα στον Βόλο και τα προάστιά του όπου έχουν πλημμυρίσει δρόμοι, υπόγεια, σπίτια και επιχειρήσεις από την πολύ σφοδρή καταιγίδα, ενώ απειλεί και πάλι να ξεχειλίσει ο Κραυσίδωνας όπως και την προηγούμενη φορά.

Έχουν πλημμυρίσει οι Λεωφόροι Αθηνών, Λαμπράκη και Λαρίσης με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κίνηση των αυτοκινήτων όπως και στους οδικούς κόμβους της περιοχής.

Ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου δεν είναι προσβάσιμος σε πολλά σημεία, ενώ σοβαρά προβλήματα σημειώνονται στον κόμβο προς την Αγριά όπου οι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια, τα φερτά υλικά είναι πολλά και έχει διακοπεί κάθε κυκλοφορία.

Πολλά αυτοκίνητα εγκλωβίζονται και μέσα στην πόλη του Βόλου, καθώς η ποσότητα νερού στους δρόμους είναι μεγάλη με τους οδηγούς να αδυνατούν να μετακινηθούν.

Ο Κραυσίδωνας έχει σπάσει με αποτέλεσμα τεράστιοι τόνοι νερού να διοχετεύονται μέσα στους δρόμους της πόλης.

Σαρώνει Βόλο και Εύβοια η κακοκαιρία Elias - Φόβοι υπερχείλισης του Σπερχειού

Διακοπή ρεύματος σε αρκετές περιοχές του Βόλου σημειώθηκε αργά το απόγευμα και το πρόβλημα παραμένει. Νοικοκυριά στον Βόλο, τη Νέα Ιωνία, το Διμήνι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η αποκατάσταση της ζημιάς.

Στην Αγριά του Βόλου έχει διακοπεί η κίνηση στην παραλιακή λεωφόρο και το νερό έχει ξεπεράσει τα 30 εκατοστά παρά το γεγονός ότι εργάζονταν συνεχώς συνεργεία εκσκαφής για να κρατήσουν χωρίς προβλήματα το ρέμα στην περιοχή.

Πάνω από τον Βόλο, στο Πήλιο όπου και πολλά προάστια της πόλης, η βροχή είναι πολύ έντονη που συνοδεύεται από αστραπές και κεραυνούς, τα νερά κατεβαίνουν με τεράστια δύναμη και απειλούν να σαρώσουν τα πάντα.

Με έκτακτη ανακοίνωσή του ο Δήμος Βόλου προτρέπει τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους και αναφέρει συγκεκριμένα ότι “Τα χειρότερα σενάρια για την εξέλιξη της νέας κακοκαιρίας που πλήττει την πόλη μας δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Ήδη η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία οχημάτων και εμείς απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες να συνεργάζονται και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Μην μετακινείστε πρωτίστως για τη δική σας ασφάλεια και μετά για να διευκολύνετε το έργο των συνεργείων που δίνουν ένα πραγματικό τιτάνιο αγώνα.”

Δύσκολες ώρες στη Φθιώτιδα

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες οι κάτοικοι από τα χωριά Σοφιάδα και Πετρίλια στο Δομοκό με μήνυμα που έχει αποσταλεί ήδη από το 112 καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προ το Νέο Μοναστήρι.

Η έντονη βροχόπτωση κυρίως στα ορεινά έχει μεταφέρει πολλά νερά σε τραυματισμένους χείμαρρους, με συνέπεια τα νερά να πολιορκήσουν τα χωριά και οι κάτοικοι καλούνται είτε να τα εγκαταλείψουν είτε να μετακομίσουν σε υψηλότερους ορόφους και να μην διατρέχουν κίνδυνο.

Στο “κόκκινο” έχει φτάσει η αγωνία όσον αφορά τον Σπερχειό καθώς συνεχίζεται η βροχόπτωση με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Τα αναχώματα στον ποταμό βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο. Οι προσπάθειες από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς συνεχίζονται για σημειακή ενίσχυση των αναχωμάτων. Η ένταση των βροχοπτώσεων, είναι ιδιαίτερα μεγάλη και εξίσου μεγάλες είναι και οι αμφιβολίες για την αντοχή στα αναχώματα του ποταμού.

Ήδη το ποτάμι, έχει ξεφύγει από τα αναχώματα, λίγο μετά το χωριό Κόμμα, σε σημείο όμως που δεν προκαλεί πλημμύρα στο χωριό. Όλοι οι αρμόδιοι ελπίζουν ότι αυτό θα λειτουργήσει ως ανακούφιση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγο, συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας προσπάθησαν να απομακρύνουν από το χωριό 4 ηλικιωμένα άτομα και να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο χωρίς να το πετύχουν, αφού δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παρά μόνο όταν δουν να τους κυκλώνουν τα νερά.

Νωρίτερα ο Σπερχειός άρχισε να ξεχειλίζει στην περιοχή Φραντζή και να εκτονώνεται, προς το παρόν, πλημμυρίζοντας μία μεγάλη επιφάνεια από αγροτικές εκτάσεις.

Ήδη η Αστυνομία πριν λίγο έκλεισε την κυκλοφορία στον δρόμο που οδηγεί από τη Λαμία προς τον Φραντζή, ενώ πλέον άνθρωποι και μηχανήματα περιμένουν τις εξελίξεις.

“Είμαστε σε απόλυτη επιφυλακή στη Φθιώτιδα με την ελπίδα ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα” υπογράμμισε ο περιφερειάρχης που νωρίς το πρωί μετείχε σε σύσκεψη όπου ελήφθησαν και οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις για τη Φθιώτιδα.

 

Μεγάλα προβλήματα και στον νομό Λάρισας

Μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώνονται λόγω της κακοκαιρίας και στον νομό της Λάρισας, όπου λίγο πριν τις 23:00 εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των περιοχών Αρμένι και Νίκη προκειμένου να απομακρυνθούν προς Λάρισα λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: “Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αρμένι και Νίκη απομακρυνθείτε προς #Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο Λάρισας – Βόλου λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών”.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το χωριό Σωτήριο το οποίο έχει για μια ακόμη φορά εκκενωθεί και από τους 200 περίπου κατοίκους.

Στον δήμο Κιλελέρ, σύμφωνα με πληροφορίες έσπασε το φράγμα του Γκουσμπασανιώτη και απειλεί τα χωριά Χάλκη και Πλατύκαμπος ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον δρόμο Πλατυκάμπου-Χάλκης.

Από το απόγευμα της Τετάρτης υπάρχουν νέες διακοπές ηλεκτροδότησης σε χωριά κοντά στην πόλη. Χωρίς ρεύμα είναι το χωριό Νέο Περιβόλι του δήμου Κιλελέρ, ο οικισμός Αναγέννηση της τοπικής κοινότητας Μελίας στον δήμο Κιλελέρ και η Δήμητρα του δήμου Αγιάς.

Αρκετοί δρόμοι είναι αποκλεισμένοι σε όλη το νομό Λάρισας, αλλά και της Μαγνησίας.

Ειδικότερα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα (έντονη βροχόπτωση και μεγάλος όγκος νερού), έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων:

(α) στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου από τον Κόμβο 304 ΠΕΒ μέχρι την πόλη του Βόλου σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας (προς Βόλο & προς Λάρισα).

(β) στην Ε.Ο. Βόλου – Φαρσάλων από τη θέση “Κόκκινος” μέχρι τις Μικροθήβες σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας (προς Μικροθήβες & προς Βόλο).

Την ίδια στιγμή, τα παρακάρλια χωριά αντιμετωπίζουν κίνδυνο να πλημμυρίσουν εκ νέου. Μήνυμα του 112 εστάλη νωρίτερα στους κατοίκους στο Σωτήριο όπου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση όπως και στο Αρμένιο.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, μέσω του 112 εστάλη μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι, Σταυρός προκειμένου να απομακρυνθούν προς Φάρσαλα λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: “Αν βρίσκεστε στις περιοχές Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι, Σταυρός απομακρυνθείτε προς Φάρσαλα λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών”.

Κλειστός ο δρόμος Λάρισας-Φαρσάλων

Την ίδια στιγμή, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω δυσμενών καιρικών φαινόμενων, ισχύουν οι κάτωθι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

(α) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λάρισας – Φαρσάλων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας (χ.θ. 8+000) έως τα Φάρσαλα.

(β) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Ε.Ο. Φαρσάλων -Βόλου, από τα Φάρσαλα έως τα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

(γ) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του Δήμου Φαρσάλων.

Εξαιρούνται: α. Τα οχήματα Οδικής Βοήθειας και β. Τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Σε συναγερμό ο Δήμος Παλαμά Καρδίτσας – Εκκενώνεται ο οικισμός Αμπελώνα

Την απομάκρυνση από υπόγειους χώρους και σπίτια που είναι επικίνδυνα, καθώς ανεβαίνουν τα νερά σε όλους τους ποταμούς που διαρρέουν την περιοχή, ζητά με αποψινή ανακοίνωση από τους κατοίκους ο Δήμος Παλαμά.

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται να είναι σε ετοιμότητα οι κάτοικοι για απομάκρυνση από ισόγειους χώρους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να επιδεικνύουν ψυχραιμία, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών, Αστυνομίας, Τροχαίας, Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας, Δήμου και να ακολουθούν τις οδηγίες του προειδοποιητικού μηνύματος “112”.

Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και να είναι μάλιστα σε επιφυλακή ώστε αν χρειαστεί να μετακινηθούν άμεσα σε γειτονικά τους ψηλότερα σπίτια ή και στα σημεία που έχουν οριστεί σε κάθε οικισμό.

Λίγο πριν τις 22:30, μάλιστα εστάλη και μήνυμα από το 112 στους κατοίκους ου Παλαμά να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: “Αν βρίσκεστε στην περιοχή του Παλαμά παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών”.

Νωρίτερα, μερικά λεπτά πριν τις 22:00, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους του οικισμού Αμπελώνα του δήμου Παλαμά προκειμένου να απομακρυνθούν προς Ιτέα λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: “Αν βρίσκεστε στον οικισμό Αμπελώνα δήμου Παλαμά απομακρυνθείτε προς Ιτέα λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών”.

Την αναστολή της έναρξης των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έως και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 για την ασφάλεια των μαθητών και πολιτών, αποφάσισε ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου.

Σε πλήρη ανάπτυξη οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Σε πλήρη ετοιμότητα και ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλες τις περιφέρειες και περιοχές της χώρας μας που έχουν πληγεί ή αναμένεται να πληγούν από τις έντονες βροχοπτώσεις, κυρίως δε στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και στην περιφέρεια Θεσσαλίας που τόσο έχει δοκιμαστεί τις τελευταίες 15-20 μέρες, όπως δήλωσε ο Κλαδάρχης Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος, Θανάσης Μπαλάφας σε ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα. Παράλληλα, επισήμανε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στη βόρεια Εύβοια.

“Αυτή την στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται περιορισμένα στη βόρεια Εύβοια, όπου το Πυροσβεστικό Σώμα έχει κληθεί σε 20 περιπτώσεις για άντληση υδάτων, 10 περιπτώσεις για κοπή δέντρων και σε 8 περιπτώσεις έχουμε κινητοποιηθεί ώστε να μεταφέρουμε συμπολίτες μας σε ασφαλή σημεία”, ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι τα προβλήματα εκεί εντοπίζονται σε διάφορα σημεία που έχουν κοπεί οι οδικές αρτηρίες εξαιτίας της αύξησης του ορίου του νερού σε χειμάρρους ή από την καθίζηση φερτών υλικών.

“Κι εκεί η συνεργασία με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και με τους τοπικούς δήμους είναι άριστη. Ήδη υπάρχουν χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας καθώς και του στρατού έτσι ώστε όσο γίνεται πιο γρήγορα να δοθούν όλοι οι δρόμοι σε κυκλοφορία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας επειδή αναμένεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η κατά τόπους βροχόπτωση να είναι έντονη θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε και να ενισχύουμε τις δυνάμεις μας έτσι ώστε να μειώσουμε στο μέτρο του δυνατού τις όποιες αρνητικές συνέπειες εμφανιστούν από την βροχόπτωση”, υπογράμμισε ο κ. Μπαλάφας.

Σχετικά με την περιφέρεια Θεσσαλίας και την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως είπε, προσωπικό και μέσα από γειτονικές περιφέρειες όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Δυτική Μακεδονία έχουν ήδη κληθεί να συνδράμουν ή είναι έτοιμες να συνδράμουν σε περίπτωση που τα φαινόμενα γίνουν πιο απαιτητικά.

“Έχουμε σε αυτές τις περιοχές κλιμακώσει δυνάμεις και από την 1η, την 2η, την 7η και την 8η ΕΜΑΚ με βάρκες και με εκπαιδευμένο προσωπικό στα ορμητικά νερά καθώς και αυτοδύτες. Έχουμε κλιμακώσει από το πρωί σήμερα σε διαφορετικά επίπεδα και σε διαφορετικά σημεία αυτό το προσωπικό και αυτά τα μέσα προσπαθώντας να ακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Ουσιαστικά αλλάζουμε τόπο στις δυνάμεις μας έτσι ώστε να είναι πιο άμεση και γρήγορη η ανταπόκριση στις περιοχές που αναμένουμε το επόμενο δίωρο, τρίωρο να χτυπήσει το φαινόμενο”, υπογράμμισε ο κ. Μπαλάφας.

Επιπλέον αναφέρθηκε στη συνεργασία με την ΕΛΑΣ και τις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ επισήμανε ότι έχουν δημιουργηθεί σταθμοί βάσεις με προσωπικό της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του στρατού.

“Έχουμε σε άψογη συνεργασία με την ΕΛΑΣ και τις Ένοπλες Δυνάμεις σε σημεία, όπου έχουμε αποφασίσει σε συντονιστικά και με την πολιτική περιφέρεια και με τους δήμους , δημιουργήσει σταθμούς βάσεις όπου μέσα υπάρχει προσωπικό και από την Πυροσβεστική και από την ΕΛΑΣ και από το στρατό, έτσι ώστε ανάλογα με το που θα συναντήσουμε ένα πρόβλημα να μπορούμε να το λύνουμε σχετικά γρήγορα και όσο γίνεται περισσότερο αποτελεσματικά”, σημείωσε ο κ. Μπαλάφας.

Ο κ. Μπαλάφας στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους του για την προσπάθειά τους όλες αυτές τις ημέρες, το προσωπικό της ελληνικής αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των περιφερειών και των δήμων που έχουν συνεργαστεί μαζί τους και όλους τους εθελοντές.

“Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και σήμερα τη νύχτα. Είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε έτσι κάποιο φαινόμενο που θα μας είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων των συμπολιτών μας. Θα πρέπει να μάθουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες. Αυτό έχει γίνει μέχρι τώρα. Τουλάχιστον σήμερα, χθες και προχθές, με αποτέλεσμα να μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό τις περιπτώσεις των ατυχημάτων που χρειάστηκε να επέμβουμε”, κατέληξε ο κ. Μπαλάφας.

capital.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας