Κοινωνία Πολιτική

«Μονομαχία» Αχτσιόγλου – Κασσελάκη στις κρίσιμες κάλπες

«Ντέρμπι» ανάμεσα στους δύο υποψήφιους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Tι δήλωσαν αφού ψήφισαν. Αυξημένη η συμμετοχή, πιθανή παράταση

Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικό Συμμαχία και την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος, που αναζητά νέα πορεία μετά την ευρεία ήττα στις δύο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Η Έφη Αχτσίογλου ψήφισε το Αιγάλεω στέλνοντας μήνυμα για «ισχυρή δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και επιστροφή της παράταξής μας σε κυβερνητική τροχιά». «Χιλιάδες κόσμος σήμερα είναι εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Χιλιάδες κόσμος είναι εγγυητής της σύγχρονης κυβερνώσας Αριστεράς που έχει ανάγκη η Ελλάδα» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, που ψήφισε στη Νέα Σμύρνη.

Παλιά και νέα μέλη -όσοι είναι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών και όσοι ψήφισαν την περασμένη Κυριακή- ψηφίζουν στα 538 εκλογικά τμήματα της χώρας ενώ η συμμετοχή αναμένεται μεγάλη καθώς μέχρι τις 12 μ.μ. πάνω από 50.000 μέλη (10.000 περισσότερα σε σχέση με τον πρώτο γύρο).

Εντύπωση έχει προκάλεσε η μεγάλη διαφορά με τον πρώτο να συγκεντρώνει 44,91% και την δεύτερη 36,18%, ανατρέποντας τα προγνωστικά για νίκη της πρώην υπουργού, δεδομένης της απουσίας προγενέστερης σχέσης του κ. Κασσελάκη με την ελληνική πολιτική ζωή.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την προτίμησή τους για τον νέο ή την νέο πρόεδρο, ενώ βαρύνουσα σημασία είχαν οι συμμαχίες των υποψήφιων του πρώτου γύρου. Ο τρίτος Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε τη στήριξή του στην 38χρονη υποψήφια. Ο Νίκος Παππάς, που ήρθε τέταρτος στη διαδικασία, δήλωσε στο φαβορί. Εναντίον του κ. Κασσελάκη είχε ταχθεί ήδη πριν τον πρώτο γύρο ο πέμπτος της αναμέτρησης Στέφανος Τζουμάκας που απέσπασε 1,3%. Από τους βουλευτές που έχουν εκδηλωθεί, διαπιστώνει κανείς ότι οι αριθμοί είναι σχεδόν μοιρασμένοι, με ένα μικρό προβάδισμα του κ. Κασσελάκη.

Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας οι δύο διεκδικητές, δύο πολιτικοί με διαφορετικούς προσανατολισμούς για τον ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν τις τελευταίες κινήσεις τους στη σκακιέρα και έστειλαν μηνύματα με τις πολιτικές τους θέσεις.

Μετά από μία εβδομάδα έντονης αντιπαράθεσης και τον ΣΥΡΙΖΑ κομμένο στα δύο, ζητούμενο της επόμενης μέρας την ενότητα, καθώς προηγήθηκε μπαράζ επιθέσεων σε βάρος της πρώην υπουργού, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με προσβολές και fake news.

Ενωτικό μήνυμα Φάμελλου

Σε ερώτηση για το πώς θα εξασφαλιστεί η ενότητα ύστερα από τέτοιες εντάσεις ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, απάντησε το εξής: «Έχουμε την δέσμευση των υποψηφίων και έχουμε την δέσμευση της οικογένειας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σημαντική η συνολική επανεκκίνηση. Περισσότερα από 150.000 μέλη θέλουν να είναι δυνατός ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα. Είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε όλοι μαζί. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συλλογικό δημοκρατικό κόμμα, δρούμε συλλογικά, αποφασίζουμε δημοκρατικά, δρούμε ενιαία. Αυτό θα είναι το χαρακτηριστικό την επόμενη ημέρα».

«Μετά την εκλογική ήττα και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα ξεκινά μία νέα ημέρα για εμάς από αύριο. Προφανώς με τις συνεδριακές μας διαδικασίες θα οδηγήσει στην απαραίτητη ενίσχυση του προγράμματός μας, των θέσεών μας, αλλά και όλων των οργάνων. Αυτό που έχει σημασία είναι η κρίσιμη εκλογική διαδικασία και ότι από αύριο το πρωί θα είμαστε όλοι και όλες μαζί» δήλωσε αφού ψήφισε και χαιρέτησε την αυξημένη συμμετοχή.

«Δεν θα είμαστε απλά ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ, θα είναι όλος ο λαός εδώ, όλη η κοινωνία, όλοι οι σύντροφοι και συντρόφισσες, με απόλυτο σεβασμό στο αποτέλεσμα και στον στόχο που δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η Ελλάδα. Η ανάγκη μας είναι να ζούμε καλύτερα. Αυτό υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα εξυπηρετήσουμε όλες και όλοι μαζί» υποστήριξε.

Το τοξικό κλίμα που δημιουργήθηκε ανάγκασε τους γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη, να στείλουν μήνυμα τονίζοντας ότι «είναι αναγκαίο να επικρατήσει ο πολιτισμένος διάλογος, η νηφαλιότητα και το αίσθημα ευθύνης, όπως και ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντίπαλός μας είναι η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης

Η σημερινή αναμέτρηση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της μετά-Τσίπρα εποχής στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ είναι ανοιχτά τα ερωτήματα του μετασχηματισμού και του πολιτικού και ιδεολογικού προσανατολισμού του.

Στις κάλπες αναμένονται μέχρι και 180.000 μέλη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου. Οι κάλπες κλείνουν στις 8 το βράδυ με το ασφαλές αποτέλεσμα να αναμένεται περίπου δύο ώρες μετά. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης της ψηφοφορίας.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας