Άρθρα Κοινωνία Οικονομία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τις ντρίμπλες των τριετιών / γράφει η Αντριάνα Βασιλά

Πολύς λόγος γίνεται για το «ξεπάγωμα» των τριετιών, όπου υπό προϋποθέσεις μπορεί κάποιος εργαζόμενος να λάβει έως και 30% αύξηση στον μισθό του. Ωστόσο κανείς δεν μιλά για την πραγματική ουσία της τροπολογίας του Υπουργείου Εργασίας, η οποία έχει να κάνει με πρόβλεψη για νέο… «πάγωμά» τους αν το ποσοστό της ανεργίας υπερβεί το δέκα τοις εκατό (10%), από το 2027 και μετά!

Παραταύτα η κυβέρνηση αφήνει φρούδες ελπίδες ότι από το 2027 οι τριετίες θα μετρούν κανονικά στο μισθολόγιο των υπαλλήλων. Όμως η τροπολογία τονίζει ρητώς οτι μέχρι να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του (10%), αναστέλλεται αυτοδικαίως η ισχύς των διατάξεων που αναφέρονται στην παρ. 1. Δηλαδή για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του εθνικού ποσοστού ανεργίας των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, όπως αυτός αποτυπώνεται στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Με λίγα λόγια θα «παγώσουν» ξανά οι αυξήσεις στους μισθούς αν το ποσοστό της ανεργίας ανέβει πάνω από το 10%!!

Την ίδια ωρα οι εργαζόμενοι χάνουν, τουλάχιστον, έντεκα χρόνια – τουλάχιστον δυο τριετίες – από το το 2012 έως και το 2023! Η σύλληψη αυτή του υπουργείου Εργασιας διόλου τυχαία δεν είναι. Αντίθετα είναι στοχευμένη αφού η νέα τροπολογία φέρνει την «κατάργηση» της αξίωσης αλλά και διεκδίκησης των τριετιών της περιόδου αυτής την ώρα που αυτή η κατάργηση δεν υπόκειται σε καμία μνημονιακή υποχρέωση! Το γεγονός αυτό το αποφάσισε το υπουργείο ξαφνικά! Δηλαδή αποφάσισε όχι μόνο να καταργήσει την αναδρομική ισχύ αλλά και την αξίωση της αναδρομικής ισχύος.

Μάλιστα σύμφωνα με τον εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο «μόνο αν η ανεργία την περίοδο εκείνη για 12 μήνες είναι κάτω από 10% τότε οι εργαζόμενοι θα μπορούν από εκεί και μετά να διεκδικήσουν τις τριετές τους». Ειδικότερα δε τόνισε ότι: «Από την 1η.1.2024 αίρεται η αναστολή της ισχύος διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας».

Την ίδια ώρα θυμίζουμε ότι οι ωφελημένοι αυτής της διάταξης υπολογίζονται περί τα 600.000 άτομα αφού όσοι έχουν μισθολόγιο πάνω από από το βασικό μισθό δεν δικαιούνται καμία τριετία.

Το θέμα αυτό μπορεί να λυθεί μόνο σε περίπτωση συλλογικών συμβάσεων. Τα παραπάνω μισθολογικά όρια θα προσαρμόζονται ανάλογα με τον ισχύοντα σε επίπεδο βασικού μισθού και κλίμακας προσαυξήσεων.

topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων