Λογοτεχνία Πολιτισμός

Ειρήνη Βαρδάκη. Μια νέα συγγραφέας με ανοδική πορεία – “Η γραφή χρειάζεται πολλή δουλειά”

Βρέθηκα στο Βιβλιοπωλείο  Ηλιοτρόπιο, γνωστό σ’ όλη τη Βέροια για την αγάπη που έχει στο βιβλίο η ιδιοκτήτριά του, η Τασούλα Χριστοδούλου, (καλώντας συχνά συγγραφείς σε παρουσιάσεις), για να γνωρίσω την Ειρήνη Βαρδάκη, που θα υπέγραφε το Σάββατο το νέο της βιβλίο “Ο εραστής της”, εκδόσεις Μίνωας.

Ομολογώ πως δεν  την έχω διαβάσει. Ο καμβάς των βιβλίων της είναι το ψυχολογικό θρίλερ. Το ότι, όμως, μέσα σε έξι χρόνια έχουν κυκλοφορήσει εφτά βιβλία της με επιτυχία, ήταν η αιτία που με ώθησε στην κουβέντα μαζί της.

Η κουβέντα αποκάλυψε έναν νέο άνθρωπο, ανήσυχο και παραγωγικό, που δεν επαφίεται στο χάρισμα της γραφής, που ξέρει γιατί γράφει, πώς να γράψει, τι ενδιαφέρει το κοινό, γιατί πάνε καλά τα βιβλία της.

Αν χρειαζόταν ένα  motto,  μια εμβληματική φράση που να την εκφράζει, αυτό θα ήταν “Η γραφή χρειάζεται πολλή δουλειά!”.

…………………….

Φαίνεστε ανήσυχη και με πολλά ενδιαφέροντα και ενασχολήσεις, πέρα από τη γραφή. Κλασικός χορός, αθλητισμός από παιδί, δουλειά στο χώρο της Υγείας και πολλή μελέτη στον Τομέα της Εγκληματολογίας, απ’ ό,τι διάβασα στο βιογραφικό σας. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά;

Από παιδί ήμουν ανήσυχη και με τραβούσαν πολλά πράγματα, όπως ο κλασικός χορός και ο αθλητισμός. Ειδικά όμως ο αθλητισμός θέλει αφοσίωση και χρόνο, που δεν τον έχω. Επιπλέον η δουλειά μου στην Υγεία είναι και υπεύθυνη και αγχωτική και χρονοβόρα.

Ανήκω στο επικουρικό προσωπικό Υγείας με τις προσλήψεις που έγιναν για έκτακτες ανάγκες λόγω του Covid. Δεν είχα ξαναδουλέψει στο χώρο και βρέθηκα απευθείας στα πολύ βαθιά. Περάσαμε το υγειονομικό προσωπικό μια ακραία δύσκολη περίοδο. Ήταν τόσο δύσκολες οι στιγμές, που ακόμη δεν έχουν  καταλαγιάσει οι εντυπώσεις μέσα μου. Ήταν τόσο σκληρές στιγμές που ακόμη παλεύω να τις διαχειριστώ.

Όσο για την Εγκληματολογία, που αναφέρατε, είναι απαραίτητη η μελέτη της για τη γραφή των βιβλίων μου, γιατί το ψυχολογικό θρίλερ για να γραφεί χρειάζεται τεράστια έρευνα. Ευτυχώς ζήτησα και είχα και τη βοήθεια ψυχιάτρων και παιδοψυχιάτρων στην “Τσιχλόφουσκα”, το δεύτερο βιβλίο μου. Αργότερα η μελέτη της Εγκληματολογίας ήταν απαραίτητη για τη συνέχεια των βιβλίων μου. Το βιβλίο, για να πείθει, πρέπει να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην αλήθεια. Χρειάζεται ακρίβεια. Είναι απαραίτητη. Η γραφή χρειάζεται δουλειά!

Με τον νέο συγγραφέα Ανδρέα Ηλιόπουλο στο Ηλιοτρόπιο

Πώς αντιμετωπίζουν οι εκδότες έναν πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα, που τους πηγαίνει το πρώτο του κείμενο; Ποια είναι η δική σας εμπειρία;

Με φοβερή επιφύλαξη. Λογικό είναι να μη θέλουν να ρισκάρουν. Ειδικά εγώ που δεν ήμουν στα social media, για να προωθήσω το βιβλίο μου, αντιμετωπίστηκα με ακόμη μεγαλύτερη επιφύλαξη. Κανείς δε στηρίζει πια το βιβλίο, ούτε οι εφημερίδες, ούτε οι κριτικοί. Και φυσικά ακόμη περισσότερο τους νέους λογοτέχνες.  Τελικά το πρώτο βιβλίο το “Κρυσταλλία”, εκδόσεις Bell, πήγε καλά και όλα πήραν το δρόμο τους. Η αρχή είναι πάντα δύσκολη.

Πόσον καιρό ασχολείστε με τη γραφή ψυχολογικών θρίλερ και γιατί ειδικά επιλέγετε αυτό το είδος; 

Από το 2017 που ξεκίνησα με το πρώτο μου βιβλίο δεν εγκατέλειψα ποτέ το είδος αυτό που με τράβηξε σαν μαγνήτης. Πέρυσι έγινε μία εξαίρεση. Κυκλοφόρησε το βιβλίο μου “Ζώνη 5”,  εκδόσεις Μίνωας, που ξεφεύγει από το ψυχολογικό θρίλερ και περνά στη σφαίρα της δυστοπίας.

Βρισκόμαστε στο εδώ και στο τώρα, αλλά σε μια φανταστική ακραία συνθήκη. Ανεβαίνει στην εξουσία ένα καθεστώς που απαγορεύει τη θλίψη. Μέσω αυτοκτονιών και γενικής καταθλιψης το νέο καθεστώς εγγυάται πως θα σώσει τον κόσμο απαγορεύοντας … τη θλίψη! Η δυστοπία είναι κάτι που δεν έχει συμβεί, θα μπορούσε, όμως, να συμβεί.

Ας ξαναγυρίσουμε πίσω, στο ψυχολογικό θρίλερ. Γιατί το διαλέξατε, μόνο γιατί σας εκφράζει ή και γιατί πουλάει;

Για να είμαστε ειλικρινείς το να πουλάει το βιβλίο είναι ζητούμενο και για τον εκδοτικό οίκο και για τον συγγραφέα. Όσο για μένα και την επιλογή του μπορώ να πω με σιγουριά ότι το λατρεύω, γιατί είναι πολυδιάστατο είδος. Συνδυάζει το κοινωνικό, το ερωτικό, το crime, το έγκλημα δηλαδή, και είναι το είδος που έχει τις περισσότερες ανατροπές. Είναι έξυπνο είδος! Το διακρίνει η εσωτερικότητα.

Δεν εστιάζουμε στην έρευνα του αστυνόμου μόνο, μπαίνουμε στο μυαλό του δράστη, στις σκέψεις του, στην ψυχή του. Η αγωνία κυριαρχεί.

Το νέο βιβλίο σας, που υπογράφετε σήμερα, πήγε πολύ καλά το καλοκαίρι. Έπαιξε ρόλο και ο πιασάρικος τίτλος του, “Ο εραστής της”;

Ο τίτλος είναι πιασάρικος, φυσικά τραβάει και είναι πάντα ένα ζητούμενο για όλα τα βιβλία. Δεν είναι, όμως , καθόλου άσχετος με τον πυρήνα του βιβλίου. Επειδή, όμως, πρόκειται για ένα βιβλίο με συνεχείς ανατροπές, ακόμη και ο τίτλος του μπορεί εκ των πραγμάτων να ανατραπεί.

Γιατί πιστεύετε πως ο κόσμος έχει τη διάθεση να διαβάσει τέτοια βιβλία;

Σίγουρα παίζει ρόλο η βία που κυριαρχεί στην εποχή μας. Το ψυχολογικό θρίλερ έρχεται να αποδείξει ότι ο καθένας θα μπορούσε να είναι εν δυνάμει δολοφόνος. Κάποιος που δεν θα περίμενες ποτέ να είναι δολοφόνος, μπορεί να γίνει. Όχι μόνο ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, όχι μόνο ο άνθρωπος μέσα στο σπίτι σου, αλλά κι εσύ ο ίδιος. Υπάρχει ένα μεταίχμιο, που αν ξεπεραστεί…

Ο πολιτισμός και η παιδεία ηρεμούν το θηρίο μέσα μας, που κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να ξεπροβάλει απρόσμενα.

Όταν όλα στην εποχή μας βάλλονται, όταν όλα τρέχουν, όταν όλα είναι πολύ δύσκολα, όταν υπάρχουν τόσες παθογένειες μέσα στην κοινωνία, τότε το θηρίο αυτό ξυπνάει.

Μέσα από τα βιβλία αυτά ο αναγνώστης νιώθει την ανάγκη να δει το δικό του “θηρίο” να κοιμάται.

Η γραφή και η έκδοση πολλών βιβλίων σε σύντομα μεταξύ τους χρονικά διαστήματα, ( 2017 – 2023) για σας, αφήνει περιθώρια να σκεφτεί το κοινό πως δεν έγινε σοβαρή δουλειά από το συγγραφέα;

Αυτό, αν συμβαίνει, αποκαλύπτεται από την ποιότητα του βιβλίου, όταν κυκλοφορήσει. Για μένα το βιβλίο σ’ αυτά τα έξι χρόνια είναι πια η ίδια μου η ζωή.Συγκεκριμένα γράφω καθημερινά, άσχετα με την έμπνευση, τουλάχιστον χίλιες λέξεις, και οι διορθώσεις γίνονται μετά. Το επάγγελμά μου, που είναι κι αυτό απαιτητικό, μου στερεί ώρες.  Κάθε βιβλίο χρειάζεται τουλάχιστον έξι μήνες, με έξι ώρες δουλειά τη μέρα. Δεν είναι εύκολο. Αποτέλεσμα; Δεν έχω σχεδόν καθόλου προσωπική ζωή. Όμως, όταν έρθει η ώρα της κυκλοφορίας του, αποζημιώνεσαι για τη σκληρή δουλειά.

Ποια είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά, που πρέπει να διακρίνουν έναν συγγραφέα κι ένα βιβλίο;

Για τον συγγραφέα το πρωταρχικό μπορεί να είναι το ταλέντο, αλλά παράλληλα χρειάζεται σκληρή δουλειά και πάθος.

Το βιβλίο πρέπει να μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματικούς κραδασμούς στον αναγνώστη και ταυτόχρονα να κινητοποιήσει τη σκέψη του.

Προϋπόθεση η αλήθεια, δηλαδή η πειστικότητα, η σφιχτοδεμένη πλοκή και φυσικά ο δουλεμένος λόγος. Λέμε Λογο-τεχνία και ξεχνάμε τον λόγο τον δουλεμένο με τέχνη. Συχνά βλέπουμε κείμενα αδιάφορα, με στείρα αφήγηση.

Φυσικά, αυτά είναι προϋποθέσεις ενός “καλού” βιβλίου, όχι απαραίτητα και πολλών ευπώλητων τελευταία.

Θα θέλατε ή, καλύτερα, πιστεύετε ότι θα μπορούσε κάποιο από τα βιβλία σας να μεταφερθεί στην τηλεόραση ή στο θέατρο; Έχουν τη στόφα για μια τέτοια μεταφορά;

Ξεκινώ από το Θέατρο. Το λάτρευα από μικρή και μακάρι να μπορούσα κάποια στιγμή να γράψω ένα θεατρικό. Τώρα, για το αν θα ήθελα μεταφορά του βιβλίου μου στην οθόνη, θα ήταν ψέμα αν έλεγα ότι δεν θα το ήθελα. Η κινηματογραφική πλοκή των βιβλίων μου βοηθάει σ’ αυτήν τη μεταφορά. Δε σημαίνει, όμως, ότι είναι εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο.

Με την Τασούλα Χριστοδούλου στο Ηλιοτρόπιο

Πώς βλέπετε την προσπάθεια της Τασούλας Χριστοδούλου να φέρνει σε επαφή τους αναγνώστες της Βέροιας με το βιβλίο; Άλλωστε εσείς έρχεστε στην πόλη για δεύτερη φορά.

Το βιβλίο είναι ζωντανό χάρη σε ανθρώπους σαν την κυρία Χριστοδούλου. Είναι σημαντικό, είναι σπουδαίο αυτό που κάνει! Πολλές φορές μου περνάει από το μυαλό ότι δεν γνωρίζει η ίδια πόσο σπουδαίο είναι αυτό που κάνει.

Δεν αρκεί να γραφεί κάποιο βιβλίο. Ένα από τα μέσα για να φτάσει ένα βιβλίο στον αναγνώστη είναι και ο βιβλιοπώλης, που το προωθεί με αγάπη γι’ αυτό. Όχι σαν απλός πωλητής, όχι σαν απλός επαγγελματίας, αλλά στρατευμένος στην αγάπη για το βιβλίο και την προώθησή του.

Η κυρία Χριστοδούλου δεν δίνει απλά βήμα στο βιβλίο, δίνει βήμα στον πολιτισμό.

…………………

Φωτογραφίες: faretra.info

Συνέντευξη της Τασούλας Χριστοδούλου στη Φαρέτρα / Ιανουάριος 2022

Η Τασούλα Χριστοδούλου & το βιβλιοπωλείο “Ηλιοτρόπιο” σε μια πετυχημένη πορεία 32 χρόνων στη Βέροια

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο