Κόσμος

Ανεπιθύμητος επισκέπτης ο Ζελένσκι στο Κογκρέσο

Καμία σχέση με τα περσινά μεγαλεία η αποψινή άφιξη του Ουκρανού προέδρου στο Καπιτώλιο. Οι Ρεπουμπλικανοί του διεμήνυσαν να ξεχάσει τα… λεφτόδεντρα

H φετινή εμφάνιση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ δεν έχει καμία σχέση με τη θριαμβευτική ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο τον Δεκέμβριο του 2022.

Αυτή τη φορά όχι μόνον δε εμφανίστηκε ως ομιλητής στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον αλλά περιορίστηκε να έχει σύντομες συνομιλίες στο πόδι με δύο-τρεις βουλευτές και την πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Κατά την σύντομή επίσκεψή του στον προθάλαμο του κτιρίου του Κογκρέσου, τους εξήγησε γιατί θα πρέπει να του ξαναδώσουν δισεκατομμύρια δολάρια για τον πόλεμο έναντι της Ρωσίας παρότι η λεγόμενη «ουκρανική αντεπίθεση» δεν έχει αποδώσει, ως τώρα, τα προσδοκώμενα (παρά τα όπλα, τα πυρομαχικά και τα κεφάλαια ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων…).

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε αμερικανικά δίκτυα πριν τις επαφές που επιχείρησε απόψε ο Ζελένσκι στο Καπιτώλιο ξεκαθάρισαν αφενός την απροθυμία τους να τον συναντήσουν, αφετέρου ξεκαθάρισαν ότι «τα λεφτόδεντρα μαράθηκαν». Όπως φαίνεται, θυμήθηκαν (ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2024) πως εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία υπάρχουν και οι ανάγκες του αμερικανικού λαού, έστω και προεκλογικά.

Παρόλα αυτά, ο Ζελένσκι που έφτασε στην Ουάσιγκτον σήμερα, μέρα κατά την οποία η Πολωνία, άλλοτε στενός σύμμαχος του Ουκρανού προέδρου, ανακοίνωσε πως σταματά να δίνει όπλα στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι έφθασε εκεί από τη Νέα Υόρκη θέλοντας (δίχως σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας) να παρακαλέσει να τον στηρίξουν και άλλο, ει δυνατόν με νέα, πιο ισχυρά όπλα, στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Η αντιαεροπορική άμυνα θα είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες» στις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, έγραψε νωρίτερα ο ίδιος στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Όμως, όλοι πλέον (ακόμη και οι πιο θερμοί υποστηρικτές του πολέμου στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων πολεμοκάπηλοι διευθυντές αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών) αναγνωρίζουν πως το κλίμα έχει αλλάξει σε βάρος του Ζελένσκι.

Η επίσκεψη που είχε κάνει τον Δεκέμβρη του 2022, υπό θερμά χειροκροτήματα και άπλετα αμερικανικά κεφάλαια, ανήκει πλέον (μάλλον αμετάκλητα) στο παρελθόν. Έκτοτε, η αίσθηση του κατεπείγοντος έχει περιοριστεί και η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση ανέκτησε τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Ζελένσκι αυτή τη φορά δεν έγινε καν δεκτός στην αίθουσα της ολομέλειας της Γερουσίας στο Καπιτώλιο, αλλά παρόλα αυτά, προτίμησε, έστω και στο χώρο υποδοχής του κτιρίου να φωτογραφηθεί εξαντλώντας κάθε πιθανότητα ώστε να αποσπάσει υποσχέσεις για νέα βοήθεια.

Η πιο δύσκολη συνάντηση εκτιμάται ότι θα είναι αυτή με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, τον Κέβιν Μακάρθι. «Έχω ερωτήσεις να του θέσω. Μπορεί να δώσει λογαριασμό για τα χρήματα που έχουμε ήδη δαπανήσει; Ποια είναι η στρατηγική νίκης;» είχε πει χτες πολύ χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, που πιέζεται από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του να περικόψει τις χορηγίες προς το Κίεβο.

Η οικονομική πλευρά του ζητήματος περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς διαφαίνεται ο κίνδυνος μιας «δημοσιονομικής παράλυσης» στις ΗΠΑ αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να συμφωνήσει, πριν από την 1η Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό, έστω και σε προσωρινή βάση.

Οι διαβουλεύσεις προσκρούουν εν μέρει στα χρήματα που προορίζονται για στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία. Είναι «ζωτικής σημασίας» να αποδεσμεύσει το Κογκρέσο τα 24 δισεκ. δολάρια που ζητά η κυβέρνηση για να στηρίξει τους Ουκρανούς, είπε την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του συμβουλίου Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας:

«Εκείνοι που νομίζουν ότι το κόστος υποστήριξης της Ουκρανίας είναι σήμερα υψηλό, να φανταστούν μονάχα πόσο υπέρογκο θα γινόταν, σε αίμα και σε χρήμα, αν τους εγκαταλείπαμε, αν αφήναμε (τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν) να καταλάβει όλη την Ουκρανία και να βρεθεί σε μια πολύ πιο ισχυρή θέση».

Έμεινε με τις φωτογραφίες στο Καπιτώλιο…

Τελικά, ο Ζελένσκι το μόνο που κατάφερε απόψε φθάνοντας στον… προθάλαμο του Κογκρέσου ήταν λίγες φωτογραφίες με τον Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι και τον επικεφαλής της μειοψηφίας, Δημοκρατικό βουλευτή, Χακίμ Τζέφρις. Δεν απέσπασε, στην ουσία, ούτε μία υπόσχεση για νέα βοήθεια, κάτι που παραδέχεται εμμέσως σε ανάρτηση που έκανε στην πλατφόρμα Χ.

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1704915422301082088

Αργότερα απόψε ο Ζελένσκι θα περάσει και από το Πεντάγωνο ενώ στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) θα γίνει δεκτός, μαζί με τη σύζυγό του, από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και σύζυγό του, Τζιλ Μπάιντεν. Μετά, η ωραία βραδιά θα ολοκληρωθεί με τη διευρυμένη συνεδρίαση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, υπό τα μάλλον «μαύρα σύννεφα» της απροθυμίας των ΗΠΑ να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν έναν πόλεμο δίχως επόμενα, απτά κέρδη (πέρα από το προφανές ξεπούλημα όπλων και πυρομαχικών που έκαναν με τον βολικό, για αυτές, πόλεμο στην Ουκρανία σε βάρος κυρίως των Ευρωπαίων «συμμάχων» τους).

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας