Επιστήμη Πολιτική

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Θα είχε δραματικές επιπτώσεις η υπαγωγή στην Πολιτική Προστασία»

Ο πρόεδρος του ΕΑΑ θα ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να εκφράσει τους προβληματισμούς του
Για «δραματικές επιπτώσεις» σε ό,τι αφορά την υπαγωγή του στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας κάνει λόγο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το διοικητικό του συμβούλιο.

Θα ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς

Η αμφιλεγόμενη πρόταση του πρωθυπουργού έγινε στη ΔΕΘ

Όπως αναφέρεται τα μέλη του συμφώνησαν πως η παροχή υπηρεσιών μπορεί να γίνει μέσω προγραμματικής συμφωνίας όπως συνηθίζεται άλλωστε να συμβαίνει μεταξύ των υπουργείων και των ερευνητικών κέντρων.

Προβληματισμοί και προτάσεις

Επιπλέον, αναμένεται ο πρόεδρος του ΔΣ να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να του εκφράσει τους «προβληματισμούς» αλλά και τις «προτάσεις για μια αποτελεσματική συνεργασία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να είναι αναγκαία η υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου σε αυτό».

Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση θα επιδιωχθεί να διαφυλαχθεί η νομική υπόσταση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Τα Μέλη του ΔΣ του Ε.Α.Α. συμφώνησαν ότι η παροχή υπηρεσιών δύναται να πραγματοποιηθεί μέσω προγραμματικής συμφωνίας ή/και με σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας, όπως συστηματικά κάνουν τα Ερευνητικά Κέντρα με Υπουργεία της θεματικής τους συνάφειας (πχ. το Ε.Α.Α. με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή το ΕΛΚΕΘΕ με το Υπουργείο Ναυτιλίας).

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΔΣ εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο όπως αποστείλει επιστολή ζητώντας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ώστε να του εκφράσει τους προβληματισμούς του ΔΣ του ΕΑΑ αλλά και τις προτάσεις του για μια αποτελεσματική συνεργασία με το Υπουργείο ΚΚ&ΠΠ, εντός του υφιστάμενου και πρόσφατα νομοθετηθέντος θεσμικού πλαισίου, χωρίς να είναι αναγκαία η υπαγωγή του Ε.Α.Α. στο Υπουργείο, γεγονός το οποίο θα είχε δραματικές επιπτώσεις για την υπόσταση του ως Εθνικού Ερευνητικού Φορέα. Επιπλέον, θα ζητηθεί συνάντηση με τους συναρμόδιους Υπουργούς και την εποπτεύουσα αρχή (ΓΓΕΚ), προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη σχετική ενημέρωση.

Σε κάθε περίπτωση θα επιδιωχθεί να διαφυλαχθεί η νομική υπόσταση του ΕΑΑ ως ανεξάρτητου ΝΠΔΔ, εποπτευομένου από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.»

 

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο