Ελλάδα Πολιτική

Τι δείχνει η πρωτιά Κασσελάκη και τι ακολουθεί

Οι νέες ισορροπίες πριν τη δεύτερη κάλπη και οι πρώτες πολιτικές αναλύσεις

Με σαφές προβάδισμα για τις επαναληπτικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπαίνει στη μάχη της δεύτερης κάλπης ο Στέφανος Κασσελάκης που πριν από μόλις λίγο καιρό δήλωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.

Θα «κονταροχτυπηθεί» με την Έφη Αχτσιόγλου που στη χθεσινή εκλογική μάχη κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή στις 24 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα μέλη που γράφτηκαν έως και χθες. Παλιά μέλη που δεν άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα την Κυριακή, θα μπορούν να ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή.

«Έχει κάνει τα πρώτα σωστά βήματα»

Ο πολιτικός αναλυτής, επικοινωνιολόγος και συγγραφέας πολλών βιβλίων, Γιάννης Λούλης, προσπάθησε να κάνει μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, να σκιαγραφήσει τα χαρακτηριστικά του Στ. Κασσελάκη και να «διαβάσει» τι οδήγησε στην «καθαρή» επικράτησή του.

«Έχει κάνει τα πρώτα σωστά βήματα για να το πετύχει», σχολίασε (Πρώτο Πρόγραμμα) αρχικά ενώ για τη χθεσινή πρώτη νίκη που σημείωσε είπε πως πρόκειται για «μεγάλη επιτυχία».

Για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, την «εποχή Τσίπρα» και τι ακολουθεί, ανέφερε πως «η Αριστερά και την εποχή του Τσίπρα κάλυπτε και ένα χώρο της Κεντροαριστεράς. Σήμερα πια κάποιοι το συνειδητοποιούν στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρέπει να γίνει μια στροφή στην Κεντροαριστερά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως κυρίαρχος αυτή τη στιγμή, από την άλλη πλευρά, έχει αντιτάξει την Κεντροδεξιά. Η μάχη για τον μεσαίο χώρο που είχα μιλήσει κάποτε, είναι ξεκάθαρη. Όποιος δεν το κατανοήσει αυτό είναι χαμένος από χέρι».

Ο Γιάννης Λούλης ρωτήθηκε αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορούσε να είναι αντίπαλος ο Κυριάκου Μητσοτάκη: «Έχει κάνει τα πρώτα σωστά βήματα για να το πετύχει αυτό. Σε αυτή την πρώτη φάση δεν είχε πολλά περιθώρια να οργανώσει πράγματα. Κυρίως πρόβαλε τις αντιλήψεις του και την εικόνα του, η οποία ήταν καταιγιστική, ευφυής και κάτι καινούριο, το οποίο τράβηξε την προσοχή. Έχουμε ξαφνικά ένα σκηνικό που ζωντάνεψε και το οφείλουμε σε αυτόν κυρίως».

                                      Γιάννης Λούλης | EUROKINISSI

Εφιστά την προσοχή λέγοντας πως «ο Κασσελάκης δεν μπορεί να επενδύει τόσα πολλά στην εικόνα του. Πρέπει η εικόνα του αυτή να γίνεται πιο στιβαρή, πιο πολιτική. Η πολιτική φυλλοροεί. Αυτό που κάνει ο Κασσελάκης το κάνει καλά. Δεν είναι αέναο. Θα το προσαρμόσει. Πρέπει να φτιάξει ένα επιτελείο γύρω του. Μέχρι τώρα τα έχει πάει καλά. Είναι μεγάλη η επιτυχία του. Το πέτυχε και με αξιοπρέπεια. Έχει όμως δρόμο ακόμα. Το πήγε μέχρι εδώ, όμως πρέπει να αρχίσει να βάζει θεμέλια».

Είναι όμως ο Στέφανος Κασσελάκης ένα «φαινόμενο», ένα «προϊόν που πουλάει»; «Συμβαίνει αυτό αυτή τη στιγμή, θα ήταν όμως λάθος του να μην το χτίσει πιο συγκροτημένα και ώριμα στη διάρκεια της εξέλιξης. Θα πάμε στη δεύτερη φάση. Θα πρέπει να χτίσει πολιτική σπονδυλική στήλη», απάντησε ο πολιτικός αναλυτής, ενώ σε ερώτηση που δέχθηκε για τις σχέσεις του Στέφανου Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη και το «ξεδόντιασμα» του συστήματος των δικαστών και των δημοσιογράφων, είπε: «Το θέμα Πολάκη δεν το παίρνω στα σοβαρά. Δεν πρόκειται να υπάρχει Πολακισμός. Είναι άλλη η προσέγγισή του. Για το ”ξεδόντιασμα” δεν θα έλεγα ότι είναι κάτι τρομερό. Το θέμα της Μακρονήσου το βρήκα ενδιαφέρον. Ήταν ένα happening».

Ο Τσίπρας και το πολιτικό κεφάλαιο

Σχετικά με τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο έμπειρος αναλυτής σημείωσε: «Ο Τσίπρας πέρασε δύο φάσεις. Η φάση της ανόδου, που πέτυχε έναν άθλο, αλλά από εκεί και πέρα έχει ευθύνη. Δεν έκανε τη μεταμόρφωση που έπρεπε να κάνει. Δεν νομίζω όμως ότι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης. Νομίζω ότι μπορεί να γεφυρώσει και ορισμένα πράγματα. Δεν νομίζω ότι θα μπλέξει στα εσωκομματικά του κόμματος».

Τέλος αναφέρθηκε στο αν μπορούν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τραβήξουν το «χαλί» στον Στέφανο Κασσελάκη. «Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχουν πολύ βαριά στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως δεν νομίζω ότι υπάρχουν και στη Νέα Δημοκρατία. Η γύμνια του πολιτικού συστήματος είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχουν παθογένειες και στα δύο κόμματα», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι εφόσον ο Στέφανος Κασσελάκης εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί σε «θέση ΠΑΣΟΚ». Δηλαδή, θα έχει αρχηγό ο οποίος δεν θα είναι βουλευτής. Αυτό θα του στερήσει να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κοινοβούλιο.

Και κάπου εδώ αρχίσουν να πλέκονται διάφορα σενάρια που μπορεί να ανατρέψουν την κατάσταση όμως κανένα από αυτά δεν μπορεί να θεωρείται πως θα «περπατήσει».

efsyn

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας