Ελλάδα Κοινωνία

Θεσσαλία: Εφιαλτικές ώρες / εγκλωβισμένοι και αγνοούμενοι μέσα στη νύχτα κάτοικοι πολλών χωριών

Οι κλήσεις στην πυροσβεστική για βοήθεια ξεπέρασαν τις 6.000. Τρομεροί φόβοι για περισσότερους νεκρούς.
Κάτω από τα λασπόνερα η Μεταμόρφωση Καρδίτσας. Εφιαλτικές ώρες για τους εγκλωβισμένους.

Οι τρομερής έντασης βροχοπτώσεις που πλήττουν από τις αρχές της βδομάδας περιοχές της χώρας έχουν φέρει στην επιφάνεια τις ανεπάρκειες των μηχανισμών πρόληψης και αντιμετώπισης, με τραγικά αποτελέσματα.

Οι νεκροί που έχουν αφήσει οι καταστροφικές πλημμύρες ανέρχονται πλέον σε 6. Ένας κτηνοτρόφος από το Πετρωτό Δομοκού που αγνοείτο από εχθές το πρωί βρέθηκε λίγο πριν το μεσημέρι καταπλακωμένος από υλικά που κατέβασε το νερό.

Παράλληλα στις 19:30, λίγα λεπτά αφότου αναφέρθηκαν ως αγνοούμενες, δύο ηλικιωμένες γυναίκες αναφέρθηκε πως βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους στο σπίτι τους στον Παλαμά Καρδίτσας.

Προχθές νεκρός εντοπίστηκε ένας ακόμα κτηνοτρόφος που καταπλακώθηκε από τοίχο που κατέρρευσε υπό την πίεση του νερού, ενώ χθες βρέθηκαν νεκροί ένας 82χρονος από την Καρδίτσα και μια 87χρονη στο Πήλιο.

Παράλληλα, σε αρκετούς οικισμούς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και νερό εδώ και τρεις μέρες.

Οι επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα κυρίως με τη χρήση ελικοπτέρων στα χωριά της Καρδίτσας το απόγευμα έχουν οδηγήσει στον απεγκλωβισμό δεκάδων κατοίκων που πέρασαν τις τελευταίες πολλές ώρες αποκλεισμένοι, χωρίς ρεύμα και νερό και συχνά πάνω σε ταράτσες.

Πλάνα από διάσωση οικογένειας στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων

Καθώς τα ελικόπτερα δεν πρόκειται να συνεχίσουν να πραγματοποιούν τις σωτήριες πτήσεις τους μετά τις 20:00, εγκλωβισμένοι κάτοικοι προσπαθούν να καλέσουν για άμεση βοήθεια για περιπτώσεις όπου υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή, ενώ και η μπαταρία των κινητών τηλεφώνων τους τελειώνει.

Αποκλεισμένες στον Παλαμά Καρδίτσας είναι τέσσερις γυναίκες εκ των οποίων η μία κινδυνεύει να πεθάνει από υποθερμία, δήλωσε κάτοικος στον αέρα του Open.

Οι κλήσεις στην πυροσβεστική για βοήθεια είχαν μέχρι τις 19:30 ξεπεράσει τις 6.000.

Προτεραιότητα για τις νυχτερινές ώρες ο εφοδιασμός με νερό και φαγητό

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν μετά τις 20:00, προσωπικό του στρατού ξεκίνησε να μεταφέρει με βάρκες τρόφιμα και νερό στους εγκλωβισμένους του Παλαμά, καθώς αυτοί θα πρέπει να καταφέρουν «να βγάλουν» τη νύχτα, μέχρι να ξεκινήσουν ξανά οι πτήσεις ελικοπτέρων.

Για ώρες αβοήθητοι από το κράτος οι αποκλεισμένοι

Κατά δήλωση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, οι επισήμως αγνοούμενοι το μεσημέρι στην Καρδίτσα ήταν έξι.

«Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 20 εγκλωβισμένα άτομα στην Αγία Τριάδα και έξι αγνοούμενοι. Στα Μεγάλα Καλύβια υπάρχουν 40 άτομα σε σπίτια. Στον Παλαμά δεν έχουμε κάποια αναφορά, πέρα από το γεγονός πως το νερό έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Επιχειρησιακά χρησιμοποιούνται σωσίβιες λέμβοι. Συνολικά έχουν γίνει 885 απεγκλωβισμοί και διασώσεις» δήλωσε ο υπουργός.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα επανέλαβε για πολλοστή φορά λίγο μετά τις 15:00 ο δήμαρχος του Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, ο οποίος είναι και ο ίδιος αποκλεισμένος, η κατάσταση στην κωμόπολη συνιστά πραγματικό κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, καθώς δεν είναι σαφές το κατά πόσον οι κάτοικοι των αποκλεισμένων σπιτιών είναι σώοι και ασφαλείς.

Αγία Τριάδα Καρδίτσας

«Σήμερα ο δήμος Παλαμά πέθανε, είναι αβοήθητος».

«Το ύψος του νερού φτάνει τουλάχιστον το 1,5 μέτρο. Οι πολίτες είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια, θα έχουμε πνιγμούς. Έχω κάνει κλήσεις παντού, δυστυχώς, κανένας δεν έρχεται», δήλωσε νωρίτερα το μεσημέρι.

«Μας είπαν θα έρθουν βάρκες. Αυτές οι βάρκες είναι πλαστικές, βάζουν έναν άνθρωπο και τον τραβούν με το χέρι. Πού να πάνε με τόσο νερό; Δεκάδες κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι. Πώς να είναι καλά στην υγεία τους; Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πνιγμούς. 35 είναι εγκλωβισμένοι σε ένα χωριό, στην Αστρίτσα, έχω κάνει από χθες έκκληση για ελικόπτερο. Αυτοί οι άνθρωποι θα πνιγούν. Στη Μεταμόρφωση οι κάτοικοι είναι πάνω στις ταράτσες και στις στέγες των σπιτιών», πρόσθεσε.

Κάτοικος της Μεταμόρφωσης Παλαμά ανέφερε λίγο μετά τις 16:00 στην τηλεόραση του OPEN πως 2 άτομα αγνοούνται, ενώ υπολόγισε τους εγκλωβισμένους στη Μεταμόρφωση, η οποία δεν έχει πόσιμο νερό, σε 70.

«Βοήθεια – πνίγομαι»

Σύμφωνα με την κάτοικο, τη νύχτα ήχησαν κραυγές για βοήθεια, στις οποίες ανταποκρίθηκαν κάτοικοι που έσπευσαν και έσωσαν συγχωριανούς τους.

«Μας έχουν πει πως θα έρθουν ελικόπτερα και φουσκωτά», δήλωσε η κάτοικος, τονίζοντας πως επείγει να απεκλωβιστούν και να μεταφερθούν στην ασφάλεια ιδίως οι ηλικιωμένοι κάτοικοι και τα παιδιά.

Όλη η παραγωγή βαμβακιού έχει σίγουρα καταστραφεί, πρόσθεσε.

Συνεχίζεται ο εφιάλτης στο Πήλιο

Στο Πήλιο, το οποίο επλήγη βίαια από τις πρώτες ώρες της κακοκαιρίας και μετρά τρομερές πληγές, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς περιοχές χτυπήθηκαν από νέο κύμα σφοδρών βροχοπτώσεων.

Κάτοικοι της Ζαγοράς, που μίλησαν στο kosmodromio.gr το μεσημέρι, μετέφεραν μια εικόνα απόλυτης απόγνωσης. Το χωριό είναι αποκομμένο καθώς το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί. Οι πεζούλες (αναβαθμίδες) που συγκρατούν το χώμα έχουν γκρεμιστεί. Η έξοδος από το σπίτι είναι αδύνατη για αρκετούς κατοίκους, ενώ το χωριό δεν έχει νερό.

Στη Ζαγορά η βροχόπτωση ξεπέρασε τα 900mm.

Κάτοικος του Χορευτού Πηλίου ανέφερε στις 8 το βράδυ πως οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι στο χωριό ανέρχονται στους 200.

Στον αποκλεισμένο Άη Γιάννη Πηλίου η λάσπη έχει καταλάβει τα πάντα, ενώ τα ορμητικά νερά παρέσυραν αυτοκίνητα στη θάλασσα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που μας μεταφέρθηκαν, στο Νότιο Πήλιο, οι οικισμοί Μηλίνα, Πλατανιάς, Μικρό, Προμύρι, Κατηγιώργης, Λύρη και Θεοτόκου είναι ουσιαστικά αποκλεισμένοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη Θεοτόκου φέρεται να αγνοείται μια ηλικιωμένη.

Πρατηριούχος καυσίμων που μίλησε στο κοσμοδρόμιο, ανέφερε πως η εξάντληση των καυσίμων είναι ζήτημα ωρών.

Παράλληλα, εντείνεται η αγωνία για την παροχή φαρμάκων σε ανθρώπους που λαμβάνουν αγωγή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε λίγο μετά τις 20:00 ο δήμαρχος Νότιου Πηλίου στο OpenTV, οι προσπάθειες εκκένωσης κατοίκων από τη θάλασσα συνεχίζονταν μέχρι και εκείνη την ώρα.

Πνιγμένος στη λάσπη και χωρίς νερό ο Βόλος

Αγνώριστη έχει γίνει η πόλη του Βόλου, η οποία έχει κατακλυστεί από λάσπη. Παράλληλα, η υδροδότηση δεν είχε μέχρι και αργά το μεσημέρι επανέλθει, με κατοίκους να καταγγέλλουν πως κάποια καταστήματα αισχροκερδούν, ανεβάζοντας πολύ τις τιμές του εμφιαλωμένου νερού.

Όλο το δίκτυο είναι κατεστραμμένο, δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, προσθέτοντας ότι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς οι πηγές στο βουνό του Πηλίου που υδροδοτούν το 60% του Βόλου, όπως και τα αντλιοστάσια.

Εγκλωβισμένοι και στην Εύβοια

Στις βαριά πυρόπληκτες Ροβιές, κάτοικοι καταγγέλλουν πως δεν υπήρξαν πραγματικά αντιπλημμυρικά έργα και πως αυτό έπαιξε κρίσιμο ρόλο στο να πλημμυρίσει το χωριό, μετά από υπερχείλιση χειμάρρου.

banner-article

Ροη ειδήσεων