Άρθρα Εργασιακά Θέματα Παιδείας

Χρήστος Κάτσικας: Στοιχεία σοκ / 6 στους 10 μαθητές με ειδικές ανάγκες χωρίς εκπαιδευτικούς!

Σε όλα αυτά προστίθενται και άλλοι παράγοντες που θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση, όπως ότι ένας αριθμός εκπαιδευτικών δε θα αναλάβει υπηρεσία, είτε λόγω αδειών είτε λόγω αδυναμίας ευρέσεως κατοικίας στη Αττική, μιας που οι τιμές ενοικίων πλέον είναι εξωφρενικές

Με στοιχεία που συγκέντρωσε και δημοσιεύει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ανατολικής Αττικής «Κ. Σωτηρίου», σε μία από τις μεγαλύτερες διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας, η κάλυψη των κενών στην ειδική αγωγή είναι πολύ κάτω από το 50%.

Συγκεκριμένα για τα 1.060 εγκεκριμένα αιτήματα παράλληλης στήριξης η Δ/νση Ανατολικής Αττικής ζητά από το ΥΠΑΙΘ 860 εκπαιδευτικούς καθώς πολλές διαγνώσεις αφορούν 12ωρα και 8ωρα στήριξης.

Οι προσλήψεις ήταν 371 που σημαίνει ότι προσλήφθηκε μόνο το 43% των επίσημων αιτημάτων.

Στις προσλήψεις για τμήματα ένταξης και ειδικά σχολεία, παρά τα 75 κενά που δήλωσε η διεύθυνση, οι προσλήψεις ήταν μόλις 20.

Σε όλα αυτά προστίθενται και άλλοι παράγοντες που θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση, όπως ότι ένας αριθμός εκπαιδευτικών δε θα αναλάβει υπηρεσία, είτε λόγω αδειών είτε λόγω αδυναμίας ευρέσεως κατοικίας στη Αττική, μιας που οι τιμές ενοικίων πλέον είναι εξωφρενικές. Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που κυριολεκτικά ναρκοθετεί τη λειτουργία των σχολείων τινάζοντας στον αέρα τον προγραμματισμό.

Είναι φανερό ότι το ΥΠΑΙΘΑ εφαρμόζει πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ στις προσλήψεις εκπαιδευτικών και στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής!

Το ΥΠΑΙΘΑ εφαρμόζει τον απόλυτο κόφτη στις παράλληλες στηρίξεις (ΠΣ), πετσοκόβοντάς τες, ανοίγοντας το Κουτί της Πανδώρας για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, προκαλώντας συγχρόνως χάος στα σχολεία.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, στην Α’ φάση αναπληρωτών δεκάδες εκπαιδευτικοί μετά από πολλά χρόνια στη ζωή των σχολείων μας έμειναν έξω από αυτά. Οι λόγοι: Η πολιτική αναλγησία και κατάφωρη αδικία του ψηφιακού υπουργού ΥΠΑΙΘ απέναντι στα λάθη ΑΣΕΠ. Κόφτης υπουργείου στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων μας. Το ΥΠΑΙΘ με περίσσιο θράσος και αλαζονεία πετσοκόβει με τον χειρότερο τρόπο τις προσλήψεις αναπληρωτ(ρι)ών της παράλληλης με αποτέλεσμα μαθητές με διαγνώσεις να μη λάβουν τη στήριξη που χρειάζονται.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση η Δ/νση Π.Ε. Αν. Αττικής επιδιώκει να παίξει τον ρόλο του κόφτη σε τοπικό επίπεδο για να χωρέσει τις ανάγκες στον στενό κορσέ των ελάχιστων προσλήψεων του υπουργείου. Έτσι, επιδίδεται σε περικοπές, κωλυσιεργεί -καθώς επανεκκινεί τη διαδικασία διχοτομήσεων και τριχοτομήσεων τμημάτων ώστε να καθυστερήσει η έγκριση τους και να μην έχει υποχρέωση να τα καλύψει από την αρχή της χρονιάς οδηγώντας πιθανά στις καλένδες τη λειτουργία τους αν δεν υπάρξει επάρκεια αναπληρωτών αργότερα.

Είναι φανερό ότι πολλά ολοήμερα δεν θα ανοίξουν, ώρες /μαθήματα ειδικοτήτων θα μείνουν αδιάθετες ή θα καλυφθούν εκ των ενόντων, κάθε εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης θα αναλαμβάνει πολλά παιδιά ταυτόχρονα σε κάθε τμήμα.

Ακόμα χειρότερα ο εκπαιδευτικός της Π.Σ. θα μοιράζεται και σε διαφορετικά τμήματα, ενώ σε Νηπιαγωγεία μπορεί να μοιράζεται και σε περισσότερα σχολεία!

Το υπουργείο συμβάλει με αυτόν τον τρόπο και στην ιδιωτικοποίηση πλευρών της δημόσιας εκπαίδευσης, αφού εξαναγκάζει τους γονείς να αναζητήσουν μόνοι τους την πλήρη στήριξη των παιδιών τους σε ιδιωτικές παράλληλες στηρίξεις και βοηθητικό/ ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, διογκώνοντας έτσι την μαύρη εργασία μέσα στα δημόσια σχολεία.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής ενημερώνει ήδη εκπαιδευτικούς και γονείς σε κάθε σχολείο και προετοιμάζει άμεσες αντιδράσεις διεκδίκησης της αυτονόητης κάλυψης όλων των πραγματικών αναγκών.

efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας