Εκδηλώσεις Εργασιακά Κοινωνία

ΕΡΤ: Καθολική στάση εργασίας για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας και του ρόλου της ΕΡΤ3

Από τις 13.00 και μέχρι τις 16.00 σήμερα σε όλες τις δομές της ΕΡΤ δεν θα υπάρχει ζωντανό τουλάχιστον δημοσιογραφικό-ενημερωτικό πρόγραμμα.

Η ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) και οι Ενώσεις μέλη της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΠΗΤ) κήρυξαν στάση εργασίας για να εκφράσουν την πλήρη αντίθεση της στην «από καιρό συστηματική συρρίκνωση του ενημερωτικού προγράμματος της ΕΡΤ3, με αποκορύφωμα τη μεταφορά των δελτίων ειδήσεων στο ΕΡΤNews».

Η ενέργεια αυτά κατά την ΠΟΕΣΥ«ακυρώνει βίαια τον ιδιαίτερο ρόλο που διατηρούσε από την ίδρυσή της η ΕΡΤ3, δηλαδή να υπηρετεί το δικαίωμα της περιφέρειας στην ενημέρωση».

Η ΠΟΕΣΥ και οι δημοσιογραφικές Ενώσης μέλη της θεωρούν -σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοσιογραφικής Ομοσπονδίας- ότι ο ενημερωτικός ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης καθίσταται ελλειμματικός και γεωγραφικά περιορισμένος, ενώ το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ3 απαξιώνεται επαγγελματικά και παροπλίζεται.

Με την ΠΟΕΣΥ και τις δημοσιογραφικές ενώσεις μέλη της συντάσσεται και το σύνολο των εργαζομένων στην ΕΡΤ: Μηχανικοί και τεχνικοί, το διοικητικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι της εταιρείας σε άλλες ειδικότητες, των εργαζόμενων στις ορχήστρες και τη χορωδία της ΕΡΤ, οι σκηνοθέτες και οι διευθυντές παραγωγής ΜΜΕ.

Οι δημοσιογράφοι σε όλη την ΕΡΤ, δια των Ενώσεων τους, αξιώνουν:

1) Την ενίσχυση της φυσιογνωμίας και των χαρακτηριστικών του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ3, με πολυθεματικό περιεχόμενο, ενημερωτικό, πολιτιστικό, μορφωτικό, ψυχαγωγικό, αθλητικό, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με την ανάπτυξη εσωτερικών παραγωγών και ντοκιμαντέρ.

2) Την πραγματοποίηση προσλήψεων προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου

3) Την αναβάθμιση των χώρων μοντάζ, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

4) Την ενίσχυση όλων των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ σε μέσα και προσωπικό.

5) Την αναβάθμιση των δύο ραδιοφωνικών σταθμών, 102 FM και 95.8 FM με διεύρυνση της εμβέλειάς τους.

Επίσης η ΠΟΕΣΥ καλεί την διοίκηση της κρατικής επιχείρησης να ανακαλέσει άμεσα τις αποφάσεις της και να επαναφέρει τον πλήρη ενημερωτικό χαρακτήρα του καναλιού, προτάσσοντας ως επιχείρημα τον κομβικό ρόλο της ΕΡΤ3 στην ενημέρωση και την πολυφωνία «καθώς μέσω αυτής προβάλλεται η ελληνική περιφέρεια».

Επί πλέον οι ενώσεις εργαζομένων των άλλων ειδικοτήτων στην ΕΡΤ, σε κοινή ανακοινωση μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Παρακολουθούμε με αγωνία τη συρρίκνωση του προγράμματος και τον κεντρικό σχεδιασμό που δεν περιέχει ξεκάθαρη προοπτική για τον τρίτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας. Η υποβάθμιση αφορά και συνολικά την ΕΡΤ τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο και ταυτόχρονα δείχνει  την  απαξιωτική συμπεριφορά της διοίκησης προς τους εργαζόμενους. Ενδεικτικό γεγονός αυτής της κατάστασης η μη εφαρμογή της ΣΣΕ, από την διοίκηση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Γεγονός πρωτοφανές για Δημόσιο Οργανισμό που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σύνταγμα και την εργατική νομοθεσία».

Ακριβώς πριν από μία εβδομάδα η ΕΣΗΕΜ-Θ εξαιτίας των αποφάσεων της διοίκησης της ΕΡΤ για την ΕΡΤ3 είχε κηρύξει την πρώτη κινητοποίηση θεωρώντας ότι οι διαβεβαιώσεις της διοίκησης της εταιρείας ήταν «στάχτη στα μάτια».

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στα κεντρικά της ΕΡΤ3 και με αφορμή την τηλεοπτική κάλυψη της ΔΕΘ, είχε συναντήσεις και επαφές ο πρόεδρος της εταιρείας Κωνσταντίνος Ζούλας. Στις διαβεβαιώσεις που έδωσε μαζί με τον γενικό διευθυντή της ΕΡΤ3 Φίλιο Στάγκο, στην Ένωση Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης, ότι δεν αλλοιώνεται ο ενημερωτικός ρόλος του καναλιού και πως δεν απειλείται από τον σχεδιασμό με επίκεντρο το ΕΡΤNews, δεν κρίθηκαν από τους εργαζόμενους στο κανάλι ως πειστικές.

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο