Πολιτική

KKE: «Αντί για πυροπροστασία, όπλα στην Ουκρανία»

Για «εγκληματική πολιτική» στο πεδίο της πυροπροστασίας κατηγορεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ διότι δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο με επίκεντρο την πρόληψη, πολλώ δε μάλλον που ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει τα απαιτούμενα μέσα για κατάσβεση. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρει ο Περισσός η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των λαϊκών περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος αντιμετωπίζονται ως κόστος. Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ προβάλλει έντονα την αντίστιξη με τις κυβερνητικές προτεραιότητες, τονίζοντας ότι την ώρα που η Ελλάδα καίγεται από άκρη σε άκρη η κυβέρνηση εστιάζει στις ΝΑΤΟϊκές συμφωνίες στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Στο κάδρο βάζει και την ελληνοαμερικανική συμφωνία για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, την ώρα που ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας εμφανίζεται «γυμνός» όσον αφορά προσωπικό και μέσα.

Σε αυτό το πνεύμα ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα,ο οποίος επισκέφθηκε χθες την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, απ’ όπου επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες και για την έλλειψη σχεδίου πυροπροστασίας αλλά και διότι σπαταλάει το δημόσιο χρήμα για οπλισμό στον Ζελένσκι και τους ναζί Αζόφ. Αλλά και για τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο αντί να χρηματοδοτήσει την πυροσβεστική καλύπτοντας τις ανάγκες σε προσωπικό και μέσα.

Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε με τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και ενημερώθηκε για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα και στη συνέχεια συναντήθηκε αρχικά με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και έπειτα επισκέφθηκε το δημαρχείο και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης.

Κεντρικά στελέχη του ΚΚΕ, όπως ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου Γιάννης Πρωτούλης, σε δημόσιες παρεμβάσεις τους (ΕΡΤ) τονίζουν ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση να είναι ο λαός απροστάτευτος, τα νοσοκομεία και τα στρατόπεδα». Επομένως, χρειάζεται άμεσα να προσληφθούν 4.500 πυροσβέστες για την κάλυψη των οργανικών κενών της πυροσβεστικής, να γίνουν προσλήψεις στα δασαρχεία. Σημείωσε δε ότι η παντελής έλλειψη σχεδίου και μέσων αποδεικνύεται και από τα πρακτικά των συνεδριάσεων των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σημείωσε (ΣΚΑΪ) ότι δεν μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες όταν η Αλεξανδρούπολη καίγεται επί 5 μέρες και η Αθήνα 2, ενώ έχουν καεί ένα εκατομμύριο στρέμματα δασών και φυσικού περιβάλλοντος. Και πρόσθεσε πως δεν είναι πολιτική προστασία η πρακτική του 112 και το «φύγετε να σωθείτε». Πολιτική προστασία, υπογράμμισε, σημαίνει ενεργοποίηση λαϊκών δυνάμεων, οργανωμένα μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δώσουν τη μάχη και αναφέρθηκε στις δυνάμεις του ΚΚΕ που είναι στην πρώτη γραμμή των πύρινων μετώπων.

Καταλόγισε στην κυβέρνηση ευθύνες για την υποστελέχωση της πυροσβεστικής και τα 4.500 κενά που υπάρχουν, την απουσία πολιτικής πρόληψης στα δάση. Σημείωσε πως τα ελάχιστα χρήματα που δίνονται ανά δήμο δεν φτάνουν ούτε για καθαρισμό. Στο κάδρο των ευθυνών ενέταξε και τους περιφερειάρχες, που όπως είπε «έχουν χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά δεν τα προσανατολίζουν στην πρόληψη φυσικών καταστροφών».

Ακόμα, αναφέρθηκε στα φαινόμενα «πολιτοφυλακών» σε βάρος μεταναστών που έκαναν την εμφάνισή τους στον Έβρο, μιλώντας για «φασιστοειδή που παίζουν τον ρόλο των “σερίφηδων” και πρέπει να αντιμετωπιστούν». Όπως είπε, στη Δαδιά «συναντήθηκαν» η εγκληματική μεταναστευτική πολιτική και απουσία πρόληψης στο δάσος.

Χαρακτηριστικό ήταν και το σχόλιο ότι «όσο ο πρωθυπουργός “τραπέζωνε” τον Ζελένσκι στην Αθήνα και κόμπαζε για τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης στο μακελειό ΝΑΤΟ – Πούτιν, αυτή καιγόταν».

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ
τεύχος 2296  24/8/2023
banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο