Γράμματα & Τέχνες Παρενθέσεις Πολιτισμός

Λε Κορμπιζιέ. Ο μεγαλοφυής πρόδρομος του μοντερνισμού στην Αρχιτεκτονική

Ανήσυχος, πρωτοπόρος, μεθοδικός, επαναστάτης στη ζωή και την Τέχνη, ο Λε Κορμπιζιέ έχει συνδέσει το όνομά του με την Αρχιτεκτονική και την ανάσα που της έδωσε.

Ξεκινώντας από την Ελβετία, όπου γεννήθηκε, εγκαταλείπει το σχολείο στα 13 του και γυρίζει τον κόσμο.

Μελετά με τα μάτια και με την ψυχή τα τοπία και την παλιά αρχιτεκτονική των τόπων και μέσα από επισκέψεις του σε μουσεία διαμορφώνει την αισθητική και τη δική του αρχιτεκτονική γραμμή.

Ο ουρανός είναι ο στόχος του, να τον αγγίξουν, όσο γίνεται, τα αρχιτεκτονήματά του. Τον ενδιαφέρει το ύψος και όχι το πλάτος των σύγχρονων πόλεων. Το μέλλον γι’ αυτόν υψώνεται κατακόρυφα. Οι σύγχρονες πόλεις μπορούν να αναπνεύσουν μόνο έτσι.

Οι δρόμοι που ανοίγει έτσι ο Λε Κορμπιζιέ τον καθιστούν πρόδρομο της μοντέρνας Αρχιτεκτονικής, που ήδη με τα πρώτα έργα του την καθιερώνει.

Λάτρης του λευκού, αντιπαθεί το μαύρο και το γκρίζο του αιώνα του, όπως δηλώνει. Αγαπά το γαλάζιο και το ωραιότερο δημιούργημά του είναι μια ακόμη Νοτρ Νταμ, στη Γαλλία.

Άλλωστε, ο ίδιος θα πει:

“Υπήρξα εργαζόμενος καθ΄οδόν, για να επιβιώσω. Παρατηρούσα τους δρόμους, τους ναούς, τα σπίτια, τα παρεκκλήσια…”

Και πραγματικά, μια τέτοια μεγαλοφυΐα, απλά επιβιώνε με τα αρχιτεκτονικά του σχέδια, χωρίς το ταλέντο του και η πρωτοποριακή ματιά του να τύχει της ανάλογης οικονομικής αποτίμησης.

Πολλοί οι επικριτές του εκείνη την εποχή, που όχι μόνο δεν κατάλαβαν το δρόμο που χάραξε και ο οποίος θα καθιερωνόταν ως η μόνη λύση για τη συσσώρευση των κατοίκων στις μεγάλες πόλεις.

Ο χρόνος όμως τον δικαίωσε, τοποθετώντας τον στο πάνθεον των κορυφαίων αρχιτεκτόνων.

……………………

Οι «Παρενθέσεις» είναι μικρά κείμενα, μικρές πινελιές, σε θέματα πολιτισμού ή ζωής, που φωτίζουν γωνιές από μεγαλύτερα θέματα, λειτουργώντας σαν παρ-εν-θέσεις.

……………………..

 

banner-article

Ροη ειδήσεων