Κοινωνία Κορωνοϊός Υγεία

Κορωνοϊός: Γιατί εξαπλώνεται και ποια είναι τα συμπτώματα – Τι ισχύει με το εμβόλιο από Σεπτέμβριο

O κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση, λένε οι ειδικοί. Και επισημαίνουν ότι πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα.

Τους λόγους της έξαρσης των κρουσμάτων του ιου και ιδιαίτερα της νέας παραλλαγής του ανάλυσε σήμερα ο Στέλιος Λουκίδης, πνευμονολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

«Το καλοκαίρι υπάρχει πάντα μία έξαρση. Αυτό είναι λογικό γιατί υπάρχει μεγάλη ανταλλαγή πληθυσμών και κινητικότητα. Υπάρχει μία μικρή έξαρση κι αυτό το βλέπουμε κι από την πλατφόρμα αντιικών που έχει διπλασιαστεί η χορήγησή τους. Στην ανάλογη περίοδο πέρυσι το καλοκαίρι ήμασταν δύο φορές πάνω», σημείωσε ο καθηγητής.

«Μετάλλαξη της Ομικρον η Eris»
Αναφερόμενος στην Eris ο Στέλιος Λουκίδης τόνισε: «Είναι μία υπομετάλλαξη από μία καινούργια μετάλλαξη που προέρχεται από μία μετάλλαξη που την μάθαμε τα τελευταία 2 χρόνια που λέγεται Όμικρον. Δεν είναι κάτι διαφορετικό, άρα τα συμπτώματα είναι του κοινού κρυολογήματος. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω που θα πρέπει να μας ανησυχήσει».

Αναφερόμενος στα διαθέσιμα αντιικά φάρμακα, ο Στέλιος Λουκίδης είπε ότι «στα αντιικά φάρμακα έχουμε διαθεσιμότητα και υπάρχει μία πλατφόρμα στην οποία γιατρός πάντα δηλώνει το περιστατικό και συγχρόνως ζητάει και το αντιικό».

Στο 11% τα κρουσμάτα της Eris στην Ελλάδα
Στο 11% των κρουσμάτων στην Ελλάδα εντοπίζεται η νέα παραλλαγή Eris του κορωνοϊού που απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα.

Η παραλλαγή αυτή του κορωνοϊού έχει αυξήσει τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα και δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα έξαρση τον Σεπτέμβριο, με το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή στην καθημερινότητα. Ωστόσο, όπως τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «δεν φαίνεται να είναι κάτι πιο επικίνδυνο».

Η συμπτωματολογία που δίνει η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού είναι όμοια με αυτή που έχουμε μέχρι τώρα συνηθίσει από την Όμικρον.

Τι ισχύει με το εμβόλιο από Σεπτέμβριο
Αναφορικά με το εάν θα χρειαστεί να κάνουν ορισμένες ομάδες πληθυσμού τον Σεπτέμβριο επαναληπτική δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό ο Στυλιανός Λουκίδης ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επιστημονική δημοσίευση που να καθορίζει τι πρέπει να γίνει.

«Γνωρίζουμε από τις ανακοινώσεις του αμερικανικού CDC ότι θα είναι ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα έχει κατεύθυνση την τελευταία επικρατούσα υπoπαραλλαγή. Aυτό που θα δώσουμε προτεραιότητα σίγουρα θα είναι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και οι ομάδες με χρόνια νοσήματα, αλλά περιμένουμε τη δημοσίευση και φυσικά πάντα τη θέση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών» εξήγησε.

topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας