Κόσμος

Οργή στην Ουκρανία για την πρόταση να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία με αντάλλαγμα ένταξη στο ΝΑΤΟ – «Είναι γελοία»!

Με οργή αντέδρασε το Κίεβο τη νύχτα στην πρόταση σοκ που διατύπωσε ο  συνεργάτης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, Στίαν Γένσεν ότι η παραχώρηση εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία θα ήταν «πιθανή λύση» για το τέλος του πολέμου και την ένταξη στη Συμμαχία.

Η ιδέα για έναν τέτοιο συμβιβασμό και υποχώρηση της Ουκρανίας με αντάλλαγμα την είσοδό της στο ΝΑΤΟ (και την επίτευξη ειρήνης)  δείχνει να τρομάζει το Κίεβο, καθώς ενισχύει το κλίμα περί επερχόμενης ήττας στον πόλεμο με τη Ρωσία, πιθανόν φανερώνει την «κούραση» της Δύσης από μία σύρραξη που τραβά πλέον σε χρόνο.

Και πάντως τέτοιου είδους συζητήσεις ενθαρρύνουν τη Μόσχα να επιμείνει όλο και περισσότερο στην εισβολή και την απόσπαση εδαφών, όχι μόνο στα ανατολικά της χώρας, αλλά και προς τα κεντρικά και το νότιο μέτωπο με την Μαύρη Θάλασσα.

Ποντόλιακ: «Σκόπιμη ήττα της δημοκρατίας»

«Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο» σχολίασε στο Twitter o στενός συνεργάτης του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Και πρόσθεσε σε εξίσου οργισμένο ύφος: «Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές. Εξάλλου, γιατί η Ρωσία να εγκαταλείψει οικειοθελώς τις προκλήσεις, τα υβρίδια και την παραδοσιακή συμπεριφορά χωρίς να χάσει; Προφανώς, αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα.

Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας ‘κακής ειρήνης’ μέσω, ας είμαστε ειλικρινείς, του θριάμβου του Πούτιν δεν θα φέρουν ειρήνη στον κόσμο, αλλά θα φέρουν και ατίμωση και πόλεμο. Αυτό ισχύει για κάθε μορφή μιας νέας ‘διαίρεσης της Ευρώπης’: συμπεριλαμβανομένης και της ομπρέλας του ΝΑΤΟ. Τότε γιατί προτείνεται το σενάριο του παγώματος, που τόσο επιθυμεί η Ρωσία, αντί της επιτάχυνσης της προμήθειας όπλων; Οι δολοφόνοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται με τρομακτικές επιείκεια…».

Απαράδεκτο αφήγημα λέει και το ΥΠΕΞ της Ουκρανίας

Με εξίσου έντονο τρόπο αντέδρασε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Όλεγκ Νικολένκο στην πρόταση, που έκανε ο συνεργάτης του κ. Στόλτεμπεργκ.

«Οι συζητήσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την παραχώρηση μέρους των ουκρανικών εδαφών είναι απολύτως απαράδεκτες. Πάντα θεωρούμε ως δεδομένο ότι η Συμμαχία, όπως και η Ουκρανία, δεν ανταλλάσσουν εδάφη», δήλωσε ο Νικολένκο και προειδοποίησε πως «η συνειδητή ή ασυνείδητη συμμετοχή αξιωματούχων του ΝΑΤΟ στη διαμόρφωση του αφηγήματος σχετικά με το ενδεχόμενο η Ουκρανία να παραχωρήσει μέρος των εδαφών της γίνεται παιχνίδι στα χέρια της Ρωσίας».

Κατά τον κ. Νικολένκο, είναι προς το συμφέρον της ευρωατλαντικής ασφάλειας να συζητηθούν τρόποι για την επιτάχυνση της νίκης της Ουκρανίας και της απόκτησης της πλήρους ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

topontiki.gr

Ροη ειδήσεων