Άρθρα Κόσμος

Τα μυστηριώδη drones και το νέο «βαθύ λαρύγγι» / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Αλλά ούτε ο Ζελένσκι έχει κάποιο σχέδιο, ιδίως μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης: «Το μόνο σχέδιο του Ζελένσκι είναι να κρατηθεί στην εξουσία […] Δεν έχουμε ιδέα τι σκέφτεται ο Ζελένσκι και το περιβάλλον του. Η Ουκρανία έχει την πιο διεφθαρμένη και ανεγκέφαλη κυβέρνηση στον κόσμο, με μόνη εξαίρεση τη Νιγηρία»!

Εδώ και μερικές εβδομάδες κάτι έχει αλλάξει στη Μαύρη Θάλασσα: οι Ουκρανοί έχουν αποκτήσει, φαινομενικά από το πουθενά, και χρησιμοποιούν σε μεγάλους αριθμούς ένα νέο -άγνωστο έως σήμερα, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό- wunderwaffe, δηλαδή «θαυματουργό όπλο», που απ’ ό,τι φαίνεται οι Ρώσοι δεν μπορούν ακόμη να εντοπίσουν και να καταστρέψουν εγκαίρως.

Πρόκειται για ένα ταχύπλοο «kamikaze drone» επιφανείας, ένα είδος μη επανδρωμένου, τηλεκατευθυνόμενου κρις κραφτ που μπορεί να μεταφέρει ώς και μισό τόνο εκρηκτικών. Σκάφη σαν κι αυτό ήδη «αξιοποιήθηκαν» στο πρόσφατο επιτυχημένο ουκρανικό πλήγμα στη γέφυρα του Κερτς, αλλά και εναντίον ενός μεγάλου ρωσικού αποβατικού σκάφους, καθώς και ενός δεξαμενόπλοιου, τα οποία χτυπήθηκαν κοντά στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ.

Πώς βρέθηκε όμως ένα τόσο προηγμένο -κυριολεκτικά «τζεϊμσμποντικό»- όπλο στα χέρια των Ουκρανών; Παρά τις ρωσικές κατηγορίες ότι τα πλοιάρια αυτά είναι… εισαγόμενα, καμιά χώρα, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, δεν έχει παραδεχτεί δημόσια πως διαθέτει τέτοια σκάφη και, πολύ περισσότερο, πως τα έχει δώσει στην Ουκρανία. Από την άλλη, οι Ουκρανοί είναι βέβαιο πως δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία ή τις εγκαταστάσεις για να τα κατασκευάσουν. Το μυστήριο παραμένει – και η μόνη αξιόπιστη «πηγή» είναι μια ανώνυμη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του Πενταγώνου στον αγαπημένο μου δημοσιογράφο στον πλανήτη, τον πολυβραβευμένο Σίμουρ Χερς.

Τι είπε το νέο «βαθύ λαρύγγι» για το σκάφος που έπληξε τη γέφυρα; «Φυσικά και ήταν δικιά μας [αμερικανική] τεχνολογία. Το drone ελεγχόταν εξ αποστάσεως και ήταν μισοβυθισμένο στο νερό, σαν τορπίλη»… Μα καλά, τον ρώτησε ο Χερς, δεν φοβάστε κάποιας μορφής ρωσικά αντίποινα; «Δεν σκεφτόμαστε τόσο μακριά… Η εθνική μας στρατηγική είναι ότι ο Ζελένσκι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει – κανείς ενήλικος δεν τον εποπτεύει», απάντησε ο αξιωματικός. Αλλά ούτε ο Ζελένσκι έχει κάποιο σχέδιο, ιδίως μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης: «Το μόνο σχέδιο του Ζελένσκι είναι να κρατηθεί στην εξουσία […] Δεν έχουμε ιδέα τι σκέφτεται ο Ζελένσκι και το περιβάλλον του. Η Ουκρανία έχει την πιο διεφθαρμένη και ανεγκέφαλη κυβέρνηση στον κόσμο, με μόνη εξαίρεση τη Νιγηρία»!

 efsyn.gr

“Ποια Pentagon Papers; Ο παππούς Χερς ξαναχτυπά…” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας