Εργασιακά Κοινωνία Νάουσα

Εργατικό Κέντρο Νάουσας: Όχι άλλοι νεκροί εργάτες στο βωμό του κέρδους / να παρθούν τώρα  μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Καταγγέλλουμε την υποκριτική στάση της κυβέρνησης της ΝΔ που για να εξασφαλίσουν για  άλλη μια φορά ότι δεν θα θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, μπροστά στο κύμα καύσωνα,  που έρχεται έδωσαν γενικές οδηγίες και συστάσεις προς τους εργοδότες  χωρίς επί της ουσίας να προβούν σε καμία απόφαση που να τους αναγκάζει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε αυτές τις ακραίες συνθήκες.

Το μέγεθος της υποκρισίας τους είναι χαρακτηριστικό αφού όλα αυτά τα χρόνια με διαχρονική ευθύνη και της τωρινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν διαλύσει όλους τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα έπρεπε να εξασφαλίζουν την προστασία των εργαζομένων.

Σαν Εργατικό Κέντρο Νάουσας σε επικοινωνία που είχαμε με την τεχνική επιθεώρηση Ημαθίας καλέσαμε τους επιθεωρητές να προβούμε σε κοινούς ελέγχους τις ημέρες τους καύσωνα για να εξασφαλίσουμε ότι θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και η απάντηση που πήραμε ήταν πως δεν γνωρίζουν αν θα έχουν αυτοκίνητο, και την απαραίτητη βενζίνη για να πάμε για ελέγχους.

Αυτή είναι η κατάσταση που έχουν επιβάλλει, σε έναν νόμο που οι βιομήχανοι της κομπόστας κάνουν κάθε χρόνο ρεκόρ κερδών και είναι οι πρώτοι παγκοσμίως. Οι εργαζόμενοι στην τεχνική επιθεώρηση κρατούν ακόμα ζωντανή την υπηρεσία όμως με ευθύνη της κυβέρνησης δεν  εξασφαλίζονται ούτε τα βασικά μέσα για να μπορέσουν να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους.

Εμείς οι εργαζόμενοι δεν θα αφήσουμε στα χέρια της κυβέρνησης και της εργοδοσία την προστασία της υγείας μας. Απαιτούμε να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας:

  • Διακοπή άμεσα όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς κελσίου. Αντίστοιχα άμεση διακοπή εργασιών σε επιβαρυμένους θερμικά χώρους με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.
  • Αποχή απ την εργασία όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λ.π ) με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης και της στολής εργασίας.
  • Περιορισμό των βαριών εργασιών όταν η θερμοκρασία και η υγρασία δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Συνεχή διάθεση πόσιμου, δροσερού νερού στους εργαζόμενους, κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων», σημειώνει η Ομοσπονδία και καταλήγει υπογραμμίζοντας:

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να απευθύνονται άμεσα στα σωματεία τους, και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, για κάθε παραβίαση των μέτρων προστασίας της υγείας απ’ τους εργοδότες.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας