Πολιτική

Παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας – «Δεν θα είμαι υποψήφιος για την ηγεσία» – Τέλος εποχής στον ΣΥΡΙΖΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διπλή ήττα στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος και δεν προτίθεται να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε αρχικά την παραίτησή του στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος που συεδρίασε νωρίτερα στην Κουμουνδούρου. Στη συνέχεια μετέβη στο Ζάππειο για τις επίσημες ανακοινώσεις.

«Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις» είπε ξεκινώντας τη δηλωσή του από το Ζάππειο, ο Αλέξης Τσίπρας. [..] «Έχω την εμπειρία να μην τις λαμβάνω εν θερμώ, να τις λαμβάνω με ψυχραιμία και αυτό έκανα για τρία 24ωρα, γιατί ξέρω ότι οι αποφάσεις έχουν επιπτώσεις και σε άλλα πρόσωπα».

«Αυτές οι δύσκολες και γενναίες αποφάσεις αφορούν και εμένα πρώτο που υπήρξα επικεφαλής στον κύκλο που κλείνει. Παρέλαβα στα 34 ένα μικρό κόμμα της αριστεράς και το μικρό ταξίδι ήταν επικίνδυνο αλλά συναρπαστικό. Ενα μικρό κόμμα έγινε το πρώτο ιστορικό κόμμα που κυβέρνησε. Σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες την κοινωνία καταρρακωμένη και την οικονομία χρεοκοπημένη. Είχα την τύχη να είμαι ο πρώτος στην ιστορία αριστερός πρωθυπουργός της χώρας».

«Δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε […] Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε έναν νεό κύκλο» πρόσθεσε.

«Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να γίνει η αρχή αυτού του νέου κύκλου. Το εκλογικό σώμα έδωσε διπλή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή: να ανταποκριθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αλλάξει δραστικά αν θέλει να διεκδικήσει με  αξιώσεις την διακυβέρνηση του τόπου» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «οφείλουμε να ανταποκριθούμε στη λαϊκή εντολή. Να αναδιοργανωθούμε άμεσα και χωρίς καμιά χρονοτριβή. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια μέρα τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας αδυναμίες, παθογένειες και προβλήματα». (Να ξεκινήσει) μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης που θα αγκαλιάζει όλους. Αυτή είναι η άμεση προτεραιότητα. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας μας το μέτωπο στην ακροδεξιά και το νεοφασισμό. Αυτή την πεποίθησή μου θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με τον λόγο μου αντί να την υπηρετώ και με την πράξη μου» συνέχισε.

«Εγώ κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νεας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ όπως ορίζει το καταστατικό του και δεν θα είμαι υποψήφιος» είπε ανακοινώνοντας την παραίτησή του.

Οι εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να είναι ραγδαίες μετά την παραίτηση Τσίπρα, ο οποίος ηγείτο του ΣΥΡΙΖΑ από τον Φεβρουάριο του 2008.

banner-article

Ροη ειδήσεων