Μουσική Πολιτισμός

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής / Η σημασία της Μουσικής στη ζωή

Η μουσική είναι ανάγκη που μπορεί να ταξιδέψει το νου σε μέρη ονειρικά, ενώ εξάπτει την φαντασία μέσα από τα συναισθήματα που βιώνουμε στο άκουσμα του ήχου της κάθε νότας ξεχωριστά.

Η ανάγκη του ανθρώπου να εκφραστεί μέσα από την μουσική τον οδήγησε να μεγαλουργήσει με μεγάλα μουσικά έργα που ακόμα και σήμερα θαυμάζουμε, ενώ αποτελούν εξαιρετικό μνημείο και έχουν εμπνεύσει πολλούς νέους καλλιτέχνες να εξελίξουν τα κλασσικά μοτίβα, χαρίζοντας καινούργιες μελωδίες και ακούσματα στην κάθε εποχή.

Ακόμα και σήμερα, ενώ τα είδη ανανεώνονται, πάντα μέσα τους αναγνωρίζονται οι βάσεις άλλων ειδών που έχουν επηρεάσει και τις καινούργιες συνθέσεις. Η μουσική είναι μία και τα είδη της πολλά. Το καθένα από αυτά αντιπροσωπεύει την καθημερινότητα μέσα από τις καταστάσεις που βιώνει η πλειοψηφία του κόσμου.

Μέσα από την μουσική γεννιέται η ανάγκη να γνωρίσουμε τα είδη εκείνα που μιλάνε στην ψυχή, στο μυαλό και στην συνείδησή μας. Τα τραγούδια και οι στίχοι έχουν σημαδέψει εποχές σημαντικές, ενώ η δύναμή τους δημιουργεί δυνατές και αξέχαστες μελωδίες που τα κάνει πάντα επίκαιρα και μέρος της ιστορίας μας.

Η λαϊκή μουσική, η κλασσική μουσική, η σύγχρονη rock και η παραδοσιακή είναι μόνο λίγα από τα είδη που ακόμα και σήμερα, σε πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις μας θυμίζουν γεγονότα, κομμάτια από την ζωή μας και μας γεμίζουν με αναμνήσεις που έχουμε ζήσει στο παρελθόν.

Όσο ο ήχος γλυκά μπερδεύεται με τις νότες, τόσο η μουσική και η μελωδία μένουν στο μυαλό μας. Η μουσικη και τα μουσικά όργανα ξεκινούν την πορεία τους από τις Μούσες των αρχαίων χρόνων. Το κάθε μουσικό όργανο είχε πάντα πίσω του έναν μύθο και ο τόπος προέλευσής του έδινε το ηχόχρωμα στο μουσικό όργανο που ήταν φτιαγμένο από τα υλικά του τόπου του.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μουσική είναι το περιβάλλον, όπως επίσης ότι οι άνθρωποι που δημιουργούν μουσική έχουν μια ιδιαίτερη ευφυΐα που δεν μπορεί να εκφραστεί παρά μόνο μέσα από την μουσική. Η μουσική και τα συναισθήματά μας μοιάζουν με τις τέσσερις εποχές που βιώνουμε ανά περιόδους στην ζωή μας. Έτσι μόνο κάποιος θα μπορούσε ίσως να τα περιγράψει, αφού περνούν μέσα από την μουσική και μοιάζουν με αυτές.

Οι γενιές των νέων χαρακτηρίζονται από την μουσική και τα γεγονότα που διαδραματίζονται κάθε φορά στη εποχή τους. Γι’ αυτό και πάρα πολλά έχουν διάφορες ονομασίες, που σφράγισαν τα γεγονότα αυτά μέσα και από τον στίχο. Το αντάρτικο τραγούδι, το παραδοσιακό, τα εμβατήρια, η όπερα, η κλασσική μουσική και πολλά άλλα μας θυμίζουν κάθε φορά την Ιστορία και το παρελθόν μας. Η μουσική του τόπου μας είναι εκείνη που κουβαλάμε και μεταλαμπαδεύουμε στην επόμενη γενιά.

Αν και η μουσική μεταβάλλεται, εξελίσσεται και τα ακούσματα αλλάζουν κάθε φορά που κάτι καινούργιο προστίθεται, είναι πάντα εκείνη που η ανθρώπινη φύση θα έχει ανάγκη. Μέσα από την μουσική δημιουργούνται εικόνες και όνειρα για ένα καλύτερο αύριο. Με αυτήν ταξιδεύουμε στο παρελθόν, ενώ είναι και η πυξίδα μας για το μέλλον με πιο εξελιγμένα είδη μουσικής που επηρεάζουν πάρα πολλές και διαφορετικές κουλτούρες.

youmag

banner-article

Ροη ειδήσεων