Ειδήσεις με Διάρκεια

Στη Θεσσαλονίκη η Διεθνής Έκθεση «CraftHub, Investigating craft practices across Europe» / εγκαίνια, Τετάρτη 7 Ιουνίου  

Στον εμβληματικό Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, υποδεχόμαστε 7 Ιουνίου-21 Ιουνίου 2023 τη διεθνή έκθεση «CraftHub, Investigating craft practices across Europe». Η Έκθεση παρουσιάζει μια σειρά επιλεγμένων έργων Ευρωπαίων και Ελλήνων σύγχρονων χειροτεχνών που βασίστηκαν στη βαθιά κατανόηση των υλικών και των διαδικασιών τους. Μοιράζονται μέσω της έκθεσης τη σύλληψη και τη δημιουργία αντικειμένων σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων και εφαρμογών κεραμικής, κοσμήματος, ραπτικής, γλυπτικής, υφαντικής και μεικτών τεχνικών. Η επιλογή των έργων έγινε από διεθνή κριτική επιτροπή μέσα από ανοικτό κάλεσμα.

Η έκθεση η οποία εγκαινιάζεται την Τετάρτη 7 Ιουνίου και ώρα 18:30 σε συνεργασία με τον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ και διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη από την ΟECON Group, υπό την επιμέλεια των Βασίλη Καρκατσέλη και Εβίτας Σταύρου, θα πλαισιωθεί με διάφορες παράλληλες δραστηριότητες και διαδραστικά δωρεάν εργαστήρια (Εργαστήριο εικαστικού κοσμήματος, Εργαστήριο κατασκευής πιλήματος-feltingprocess), σκιτσορεπορτάζ, ξεναγήσεις στην έκθεση και την περιοχή καθώς  και liveart παρουσιάσεις, στις οποίες θα διερευνηθούν οι στόχοι και ο αντίκτυπος  του έργου Crafthub σε τρία σημαντικά και επίκαιρα ζητήματα: κυκλική οικονομία, κοινωνική ένταξη και ενδυνάμωση.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εργαστηριών  και δηλώσεις συμμετοχής ΕΔΩ

Τα έργα εκτέθηκαν ήδη σε Ιταλία και Γερμανία, και μετά την Ελλάδα, θα ταξιδέψουν στην Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ουαλία και Νορβηγία.

Την παραγωγή της έκθεσης ανέλαβαν η CUBE Ngo και το CrafTopia Hub, και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής & Marketing του Νομού Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η μοναδική αυτή έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Crafthub, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Creative Europe και είναι μια σύμπραξη εννέα ευρωπαϊκών οργανισμών από διάφορους τομείς εμπειρογνωμοσύνης, όλοι αφοσιωμένοι στο όραμα της προώθησης της χειροτεχνίας σε νέο κοινό, νέες αγορές, υποστηρίζοντας παράλληλα ανερχόμενους δημιουργούς.

Το έργο Crafthub γεννήθηκε από ένα κοινό πάθος για την χειροτεχνία, την
κληρονομιά, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την πρακτική, τα υλικά, την καινοτομία και τον πειραματισμό της. Η συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας έδωσε τη δυνατότητα να παραδώσουμε ένα ευρύ πρόγραμμα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει: τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης υλικών, καλλιτεχνικές διαμονές, εργαστήρια ενδυνάμωσης ανερχόμενων κατασκευαστών, δημιουργία εκπαιδευτικών βίντεο,
συνεντεύξεις δημιουργών, μία περιοδεύουσα έκθεση, ένα συνέδριο, ένα φεστιβάλ
και πολλά άλλα.

Η έκθεση με την πάροδο του χρόνου  εμπλουτίζεται με τοπικά τεχνουργήματα από τις χώρες υποδοχής, για να επιδείξει την εξαιρετική δεξιοτεχνία των περιοχών και τις δυνατότητες για τοπική ανάπτυξη.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι εξής δημιουργοί:

F01 ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΛΙΑΝΑ

F02 ΑΝΑΤΟΛΙΤΟΥ ΓΙΩΤΑ

F03 ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

F04 ΒΕΡΒΕΡΗ ΜΕΡΟΠΗ

F05 ΒΛΑΧΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ

F06 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΛΙΓΑΛΙΔΗΣ

F07 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΛΙΑ

F08 ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ

F09 ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΛΥΔΙΑ

F10 ΚΑΪΝΑΡΟΥ ΑΝΝΑ

F11 ΚΑΚΟΥΛΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

F12 ΚΑΛΤΣΙΔΟΥ ΑΝΝΑ

F13 ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗ ΣΥΡΜΑΤΕΝΙΑ

F14 ΚΑΡΚΑΤΣΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

F15 ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

F16 ΛΑΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

F17 ΜΑΣΤΙΧΙΑΔΟΥ ΚΑΛΙΡΡΟΗ

F18 ΜΕΣΑΝΤΕΡ ΝΤΟΡΟΤΕ

F19 ΜΠΑΡΜΠΑ ΕΛΕΑΝΑ

F20 ΠΑΠΑΤΖΕΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

F21 ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ

F22 ΡΑΠΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

F23 ΣΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

F24 ΣΟΥΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

F25 ΣΤΑΥΡΟΥ ΕΒΙΤΑ

F26 ΤΙΦΤΙΚΤΣΟΓΛΟΥ ΖΕΦΗ

F27 ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΑΘΗΝΑ

F28 ΧΟΨΟΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Κατά την διάρκεια της έκθεσης, θα προβάλλεται σε οθόνες, οπτικοακουστικό υλικό από τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την διάρκεια του ευρωπαϊκού προγράμματος και μίνι συνεντεύξεις Ελλήνων δημιουργών.

Για να μάθετε περισσότερα για το έργο Crafthub ακολουθήστε τον σύνδεσμο ΕΔΩ

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 7 Ιουνίου, ώρα 18:30.

Διάρκεια έκθεσης: 7 Ιουνίου – 21 Ιουνίου 2023

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Διεύθυνση: Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ, Ελένης Ζωγράφου 3, Θεσσαλονικη

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00, Τετάρτη  10:00-20:00

Πληροφοριες :

Τηλ: 2314054506 Email:  info@craftopia.gr & info@oecon.gr

Σημείωση: Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα

Θα υπάρξουν στιγμές αφιερωμένες στα σχολεία, με εργαστήρια χειροτεχνίας για παιδιά δημοτικού, στα οποία θα μπορούν να κλείσουν την επίσκεψή τους στέλνοντας email κράτησης στο info@craftopia.gr.

Λεζάντες φωτογραφιών

Βασίλης Καρκατσέλης – Εκλεγμένος Απόφοιτος
Θοδωρής Λάλος
Μαρία Παπατζέλου – Nukumori washi art kimono
Θανάσης Ράπτης – Φωτοχαρακτική
Κωνσταντίνα Σούρα – Σπείρα
Μερόπη Βερβέρη – The Interlacement Silkline

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας