Οικονομία Πολιτική

ΚΚΕ(μ-λ): Περί φορολογίας και κοστολόγησης προγραμμάτων ή, αλλιώς, ποιος τελικά «πληρώνει το μάρμαρο»;

Για την ανάγκη να οργανωθούν και να αναπτυχθούν τέτοιοι αγώνες καλεί το ΚΚΕ(μ-λ) με κεντρικό σύνθημα «Στο δρόμο, λαέ, μπορείς να τους νικήσεις»

Στη «νέα» προεκλογική περίοδο  μετά τις εκλογές της 21ης Μάη και μπροστά σε αυτές της 25ης Ιούνη, γίνεται πολύς λόγος και αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία, με αλληλοκατηγορίες για «κρυφές ατζέντες», σχέδια φοροεπιδρομής και προτάσεις για ένα «δίκαιο φορολογικό σύστημα». Σε αυτήν την αντιπαράθεση προστέθηκε και η περιβόητη κοστολόγηση των κυβερνητικών τους προγραμμάτων, το αν είναι «σωστά» κοστολογημένα. Στην ουσία, κατά  πόσο είναι προσαρμοσμένα στις επιταγές της ΕΕ η οποία -σύμφωνα με την τελευταία της έκθεση- απαιτεί πρωτογενή πλεονάσματα για τα τρία επόμενα χρόνια 2,1% του ΑΕΠ για το 2024, 2,3% για το 2025 και 2,5% για το 2026. Με δεδομένο ότι στόχος της κυβέρνησης για το 2023 είναι πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια απαιτείται να τριπλασιαστεί και τετραπλασιαστεί! Και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με «μαχαίρι» στις κοινωνικές δαπάνες, τους μισθούς και τις συντάξεις, και περισσότερα φορολογικά βάρη στις πλάτες του εργαζόμενου λαού. 

Το γεγονός ότι η προεκλογική αντιπαράθεση αρχίζει και τελειώνει στο ζήτημα της φορολογίας και στο κόστος των προγραμμάτων τους δείχνει ότι οι διαφορές τους βρίσκονται πάνω σε ζητήματα διαχείρισης και όχι αντίθετων προσανατολισμών και πολιτικών. Συμφωνούν και υπηρετούν το καθεστώς της  οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής εξάρτησης  από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Έχουν συμμετάσχει και οι τρεις στο ξεπούλημα των υποδομών και του πλούτου της χώρας (ρεύμα, δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, τραίνα, τηλεφωνία) και έχουν βάλει  τη χώρα υποθήκη στους δανειστέ-ληστές. Έχουν διαμορφώσει -από κοινού και ο καθένας από την μεριά του- όλο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο στην κοινωνική ασφάλιση, στις συλλογικές συμβάσεις, στον εργατικό συνδικαλισμό. Με λίγα λόγια, και τα τρία κόμματα υπηρετούν το ίδιο σύστημα, άλλος χωρίς ενδοιασμούς και άλλος με… αστερίσκους.

Και είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές της επιβολής των βάρβαρων μνημονίων πάνω στον εργαζόμενο λαό, με καταιγισμό νέων φόρων (χαράτσι ΔΕΗ που έγινε ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος) και μεγάλη αύξηση των συντελεστών στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) που λεηλάτησαν το εισόδημά του, να «τσακώνονται» για το ποιος εφαρμόζει ή έχει σχέδιο για ένα «δίκαιο φορολογικό σύστημα».

Λες και στον καπιταλισμό μπορεί να υπάρξει «δίκαιη φορολόγηση», όταν όλος ο πλούτος που παράγεται από τους εργαζόμενους  καρπώνεται από την κεφαλαιοκρατία. Μπορεί ένα σύστημα άδικο και εκμεταλλευτικό να έχει ένα «δίκαιο» φορολογικό σύστημα; Και μάλιστα με δεδομένες τις δεσμεύσεις προς την ΕΕ για πρωτογενή πλεονάσματα με στόχο να πληρωθούν οι δανειστές-ληστές;

Το «κόστος» των κυβερνητικών προγραμμάτων των επίδοξων διαχειριστών του συστήματος που θα χρηματοδοτηθεί κατά βάση από τα φορολογικά έσοδα δεν είναι ένα ουδέτερο τεχνοκρατικό μέγεθος. Δεν είναι αποτέλεσμα «έξυπνων» λύσεων ή αλλαγής «μίγματος» πολιτικής. Είναι ζήτημα πολιτικών και ταξικών συσχετισμών.

Κάτω από την πολιτική και κοινωνική κυριαρχία του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, καθώς και των ιμπεριαλιστών, το κόστος αυτό το πληρώνουν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία.

Και μόνο όταν αναπτυχθούν ισχυροί και μαζικοί διεκδικητικοί αγώνες για μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν το κόστος της ζωής, για πλήρη, ίση και δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό, για δωρεάν σπουδές, σίτιση στέγαση, μετακίνηση σε μαθητές, σπουδαστές φοιτητές, για φτηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες, για να μην λείπει από κανένα λαϊκό σπίτι το ρεύμα και η θέρμανση, για πρόσβαση του λαού -χωρίς ταξικούς φραγμούς- σε όλα τα κοινωνικά αγαθά και τον πολιτισμό, για να μην αρπάξουν τα κοράκια των funds τα σπίτια του κόσμου, τότε μπορεί το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του να αναγκαστούν να πληρώσουν ένα μέρος του κλεμμένου πλούτου και να ανατραπούν τα σχέδια και τα προγράμματά τους.

Για την ανάγκη να οργανωθούν και να αναπτυχθούν τέτοιοι αγώνες καλεί το ΚΚΕ(μ-λ) με κεντρικό σύνθημα «Στο δρόμο, λαέ, μπορείς να τους νικήσεις».

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

banner-article

Ροη ειδήσεων