Βέροια

Σύλλογος Βλάχων Βέροιας / Θεατρική παράσταση στη βλάχικη γλώσσα: «La Câshiari – Στο Τυροκομείο»

Την Κυριακή 28-5-2023 παρουσιάστηκε το θεατρικό έργο του Τάκη Γεωργίου «Στο Τυροκομείο / La Câshiari», στη βλάχικη γλώσσα με υπότιτλους στα ελληνικά, στο κινηματοθέατρο Σταρ.

Ο κ. Γεωργίου στο καλωσόρισμα που απεύθυνε στους εκλεκτούς παρευρισκόμενους φίλους και μέλη του Συλλόγου, που κατέκλυσαν την αίθουσα, τόνισε: « Οι θεατρικές παραστάσεις, μαζί με τα τραγούδια, τα ποιήματα, τα παραμύθια, τα ανέκδοτα και την εκμάθηση της βλάχικης γλώσσας, εντάσσονται στην προσπάθεια που καταβάλλουμε εδώ και χρόνια στο Σύλλογό μας, να διασώσουμε τη βλάχικη γλώσσα. Συγκεκριμένα επιδιώκουμε από τη μια αυτοί που γνωρίζουν  τη γλώσσα να φέρουν στη μνήμη τους ακούσματα της μητρικής τους γλώσσας και από την άλλη να δοθεί η δυνατότητα σε όσους δεν τη γνωρίζουν να έρθουν σε επαφή, με τη συμμετοχή τους στην παράσταση,  με τη γλώσσα των προγόνων τους. Παράλληλα, ελπίζουμε να σταθεί αφορμή , κυρίως για τα νέα παιδιά, να προβληματιστούν στο θέμα της γλώσσας που μέρα με τη μέρα χάνεται αβοήθητη. Εμείς οι Βλάχοι σαν γνήσια τέκνα του Ελληνικού κράτους, πιστεύουμε ότι αν χαθεί η βλάχικη γλώσσα, θα χαθεί ένα αξιόλογο κομμάτι της ευρύτερης ελληνικής κουλτούρας».

Η παράσταση αναφερόταν στην καθημερινότητα των Βλάχων του χωριού και της στάνης, στις δουλειές τους και στις συνήθειες τους. Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας ευχαριστεί τον Χορηγό της παράστασης, το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας (University of South Wales  Prifysgol  De Cymru), την κ. Παπαγιαννούλη Χριστίνα, θεατρολόγο, τον κ. Πάσχο Άκη  και όλους όσους συντέλεσαν στην πραγματοποίηση του θεατρικού έργου, που απέδειξε ότι η βλάχικη γλώσσα είναι ακόμα ζωντανή και μπορεί να κάνει και θέατρο.

Την Παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι:  Τζήμα Συρμούλα, Τσαχουρίδης Αλέξανδρος, Γρηγοριάδης Καλλίστρατος, οι υποψήφιοι βουλευτές: Τσιαμήτρος Νίκος , Μαρκούλης Αντώνης, ο Πρόεδρος της κοινότητας Αβδέλλας Δερπάνης  Δημήτρης, αντιπροσωπείες του Σύλλογου  Περιβολιωτών  Θεσσαλονίκης «Η Πίνδος», του Συλλόγου Αβδελλιωτών Λάρισας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηρολίβαδου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριάς «Ντόλιανη».

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΥΡΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                               ΤΣΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

banner-article

Ροη ειδήσεων