Εκκλησια Ρεπορτάζ Τοπικά

ΚΘ΄ Παύλεια: 5η Ιατρική Εβδομάδα του Αγίου Λουκά του Ιατρού /«Υγεία και πρόληψη στην παιδική ηλικία»

Για 5η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε,  το απόγευμα της Τετάρτης, στο «Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο», σε συνεργασία με όλους τους υγειονομικούς φορείς της Ημαθίας, η κεντρική εκδήλωση της «5ης Ιατρικής Εβδομάδας του Αγίου Λουκά του Ιατρού», στο πλαίσιο του εορτασμού των ΚΘ΄ Παυλείων, που διοργανώνει και φέτος η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

Πρόκειται για την ενημερωτική εσπερίδα με θέμα: «Υγεία και πρόληψη στην παιδική ηλικία», η οποία, αν και δεν είχε στον πυρήνα της κατεξοχήν θεολογική θεματική, ωστόσο ήταν αρμονικά συνδεδεμένη με την ιστορικής σημασίας παρακαταθήκη του Αγίου Λουκά του Ιατρού, που αποτυπώθηκε ανεξίτηλα ως αέναη μαρτυρία ήθους, πνευματικότητας, διορατικότητας και ευρηματικότητας,  τόσο στο χώρο της Οικουμενικής Ορθόδοξης Θεολογίας, όσο και της Παγκόσμιας Ιατρικής. Κάτι το οποίο τονίστηκε εμφατικά από την πλειονότητα  όσων πήραν το λόγο και κυρίως του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα.

Μεταξύ αυτών την εκδήλωση χαιρέτισαν, κατά το πρόγραμμα της εσπερίδας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Πρόδρομος Ισαακίδης, η Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Αλίκη Καλοΐδου, η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας Σοφία Κατή, η Υποδιευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Δήμητρα Βενιοπούλου, ως εκπρόσωπος του Διοικητή του Νοσοκομείου Βεροίας Ηλία Πλιόγκα και η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού  Ευσεβία Γκουντή – Δουλγέρογλου.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Σεβ. Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα, ενώ της συνεδρίας  προήδρευσε, ως συντονιστής, ο Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ Σταύρος Μπαλογιάννης, με κυρίως εισηγητές την παιδίατρο  Ελένη Καζελίδου, τον παιδοδοντίατρο Στέργιο Αρίζο και τον φαρμακοποιό Γιώργο Μουρτζίλα.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Πρόδρομος Ισαακίδης

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, αφού αναφέρθηκε αρχικά στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, που απέτρεψε, όπως είπε, κάθε κοινωνική δραστηριότητα, τόνισε ότι ήρθε επιτέλους η εποχή για την εξωστρέφεια που θα μεταφέρει χρήσιμες και αναγκαίες επιστημονικές γνώσεις, ώστε να παραδοθεί ένα καλύτερο αύριο σε όλους τους πολίτες.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την 5η Ιατρική Εβδομάδα σημείωσε ότι δέχτηκε με πολύ μεγάλη χαρά την πρόσκληση για την όλη διοργάνωση από το Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, ενώ για το ιερό έργο του Αγίου Λουκά έκανε ειδική μνεία εκθειάζοντάς τον και ως πρωτοπόρο Ιατρό.   Αναφερόμενος στην εκδήλωση της εσπερίδας σημείωσε τη σπουδαιότητα του θέματος, που αφορά τις ασθένειες της παιδικής ηλικίας και εστίασε ιδιαίτερα στη σημασία της πρόληψης.

 Αλίκη Καλοΐδου

Η Πρόεδρος του οδοντιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, στο σύντομο χαιρετισμό της, αφού αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση των παιδικών οδοντιατρικών ασθενειών, δήλωσε πως δεν θα υπήρχε καταλληλότερος εισηγητής για το θέμα από τον παιδοδοντίατρο κ. Στέργιο Αρίζο. «…Πρόκειται για ένα θέμα υψίστης σημασίας για  το οποίο ο οδοντιατρικός σύλλογος Ημαθίας εδώ και 25 χρόνια ανελλιπώς, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση,  πραγματοποιεί παρουσιάσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες του νόμου…», συμπλήρωσε.

Σοφία Κατή

Η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ημαθίας αναφερόμενη στην 5η ιατρική εβδομάδα δήλωσε πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική προσφορά της Εκκλησίας, καθώς περιλαμβάνει μία σειρά ενημερωτικών εσπερίδων που είναι χρήσιμες στα πλαίσια της πρόληψης και της προστασίας από ασθένειες και παθήσεις. «…Το σημερινό θέμα της εσπερίδας είναι πολύ σημαντικό, μιας και αφορά την υγεία και την πρόληψη στην παιδική ηλικία. Έχουμε όλοι μεγάλο χρέος και ευθύνη να προστατεύουμε τα μικρά παιδιά. Όλοι γνωρίζουμε ότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο από το θεραπεύειν. Εκτός όμως από τη σωματική υγεία πρέπει να φροντίζουμε και για την ψυχική και την πνευματική υγεία των παιδιών μας, ώστε να μπορούμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη θεραπεία…», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Δήμητρα Βενιοπούλου

Η υποδιευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Βέροιας χαιρέτησε την 5η Ιατρική εβδομάδα και την ενημερωτική εσπερίδα και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της. «…Τέτοιου είδους δράσεις συμβάλλουν τα μέγιστα στην πρόληψη και ενημέρωση για το ευρύ κοινό. Ο θεσμός των Παυλείων,  όπως και ο Σεβασμιώτατος, πρωτοστατούν διαχρονικά στη διοργάνωση θεματικών εκδηλώσεων…», είπε μεταξύ άλλων και ευχαρίστησε θερμά.

Ευσεβία Γκουντή – Δουλγέρογλου

Η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αφού μίλησε εκτενώς για το Ιστορικό της Οργάνωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μίλησε για το ρόλο που επιτέλεσε τόσο η Μητρόπολη όσο και ο Μητροπολίτης Παντελεήμων ως πρώην Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της εσπερίδας.

Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων

Παίρνοντας το λόγο ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων χαιρέτισε την έναρξη της διοργάνωσης προς τιμήν του Αγίου Λουκά και μίλησε αναλυτικά για την πολύπλευρη, χαρισματική προσωπικότητα του θαυματουργού Αγίου και ως γιατρού που αγάπησε τον ασθενή συνάνθρωπο, με όλη του την καρδιά, αξιοποιώντας τόσο τη Θεία Χάρη, όσο και την επιστημονική γνώση, χαρίζοντας τη λύτρωση από τον πόνο και το θάνατο. Παράλληλα έκανε λόγο και για τη σπουδαιότητα της πρόληψης, ως θέματος της συγκεκριμένης εσπερίδας, ευχαριστώντας εγκάρδια τους συμμετέχοντες εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας.

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Ανοίγοντας τη διαδικασία των εισηγήσεων ο Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ Σταύρος Μπαλογιάννης, επαίνεσε τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα για τη διοργάνωση και έκανε μια μακροσκελή αναφορά στο έργο του Αγίου Λουκά, δίνοντας το λόγο στην Παιδίατρο κ. Καζελίδου.

Ελένη Καζελίδου

Η παιδίατρος Ελένη Καζελίδου υπογράμμισε την επιτυχία της πρόληψης για την οποία, όπως είπε, είναι απαραίτητες οι συστηματικές προληπτικές επισκέψεις ρουτίνας των γονιών στον παιδίατρο. Αναφέρθηκε διεξοδικά στο βιβλιάριο υγείας παιδιού, που δίνεται στους γονείς μετά τη γέννηση και περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες της εγκυμοσύνης, του τοκετού, της περιγεννητικής περιόδου και συνοδεύει το παιδί σε κάθε επίσκεψη του στον παιδίατρο ή σε γιατρό άλλης ειδικότητας.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το ρόλο του παιδιάτρου ανέφερε πως ο τελευταίος αναζητεί τυχόν ανωμαλίες και εκ γενετής χρόνιες παθήσεις, ενώ προσφέρει οδηγίες διατροφής, ελέγχει τη σωματική ανάπτυξη, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση αποκλίσεων από το φυσιολογικό, αξιολογεί την ψυχοσωματική ανάπτυξη και πρόοδο του παιδιού και μπορεί έγκαιρα να εντοπίσει τυχόν διαταραχές όρασης, ακοής, ορθοπεδικά ή άλλα προβλήματα. Τέλος μπορεί έγκαιρα να υποψιαστεί κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα και επιπλέον συμπλήρωσε ότι ένας παιδίατρος μπορεί να εντοπίσει ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα συμπεριφοράς, κοινωνικής ένταξης  χρήσης ουσιών, καπνίσματος κοκ.

Στέργιος Αρίζος

Ο κ.Στέργιος Αρίζος, με τη σειρά του, μίλησε για τη σημασία και τη σωστή εφαρμογή της πρόληψης των νοσημάτων του στόματος, κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, διασαφηνίζοντας εννοιολογικά τον όρο πρόληψη σε ό,τι αφορά τη θωράκιση απέναντι σε δύο βασικές νόσους του στόματος: την τερηδόνα και την ουλίτιδα,  πάνω σε τρεις βασικούς άξονες πρόληψης,  τη στοματική υγιεινή, τον οδοντιατρικό έλεγχο και τη διατροφή.

Γιώργος Μουρτζίλας

Τέλος ο φαρμακοποιός κ. Γιώργος Μουρτζίλας μίλησε για τα οφέλη της υγείας σε συνάρτηση με τη σωματική δραστηριότητα, τόσο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αλλά και κατά την ενηλικίωση, αναφορικά με τη σύνδεση σωματικής και ψυχικής υγείας. Εστίασε σε τρεις άξονες: Στη σωματική δραστηριότητα που υποστηρίζει και ενθαρρύνει την ψυχική και συναισθηματική ευεξία, τη σωματική άσκηση που διαδραματίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη και μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους και την τακτική άσκηση των παιδιών που προάγει την ψυχολογική και κοινωνική ευημερία, αναφορικά με την ψυχική υγεία και τις ψυχικές διαταραχές. Έκανε ταυτόχρονα λόγο για διαταραχές άγχους, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητα, προκλητική συμπεριφορά, διαταραχές διάθεσης, αναπτυξιακές διαταραχές, μαθησιακές διαταραχές κοκ.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση μεταξύ ομιλητών και κοινού και αναγνώστηκαν τα ανάλογα πορίσματα, βάσει του προγράμματος της εσπερίδας.

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας